Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OPĆINA PITOMAČA PROSLAVILA SVOJ DAN

FOTO/VIDEO Grgačić: Projekti koje provodimo u ovoj godini vrijedni su gotovo 50 milijuna eura

Općina Pitomača svečanom je sjednicom Općinskog vijeća proslavila svoj Dan i blagdan nebeskog zaštitnika svetog Vida. Svečana sjednica Općinskog vijeća okupila je brojne uzvanike među kojima su bili i saborski zastupnik Josip Đakić te župan Igor Andrović, a načelnik Općine Željko Grgačić osvrnuo se na ostvarene projekte i planove u narednom razdoblju.

Svakako, naglasio je Grgačić, treba izdvojiti neupitnu i mjerljivu skrb za zdravijim, zelenijim i čistim okolišem, a u ostvarenju tih ciljeva provode se projekti vrijedni 41,5 milijun eura. Najvrijedniji projekt je aglomeracija Pitomača, a investicijom od 34,7 milijuna eura obuhvaćena je izgradnja kanalizacijskog sustava u Pitomači, Grabrovnici, Dinjevcu, Kladarama, Otrovancu i Starom Gracu, kao i projekt rekonstrukcije i dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Pitomači koji je pušten u probnu rad.

– Tu je i projekt Klisa, kojim je sanirano i zatvoreno odlagališta neopasnog otpada. U tijeku je izgradnja vodovodne mreže za naselje Križnica i sustava odvodnje u Velikoj Črešnjevici – kaže Željko Grgačić.

Ulagalo se i područje demografije jer su prioritet projekti od kojih korist imaju najmlađi mještani, školarci i mlade obitelji.

– Projektima izgradnje, rekonstrukcije i adaptacije u našem dječjem vrtiću i njegovim područnim odjelima otvoriti će se nova 124 mjesta za djecu rane i predškolske dobi, čime će broj polaznika našeg vrtića biti veći od 300. Uspješno pripremljenim projektima osigurano je 4,4 milijuna eura za provedu planiranih mjera iz demografske i socijalne domene, što je pokazatelj prioriteta kojeg posvećujemo mladim obiteljima. Još ćemo malo raditi po pitanju vrtića, pa tako idemo u izgradnju novog objekta Dječjeg vrtića u Pitomači kojim će se osigurati četiri dodatna dnevna boravka za skupine djece jasličke dobi – istaknuo je Grgačić.

Velika pažnja posvećuje se i mještanima treće životne dobi. Tako je počela provedba nove faze programa Zaželi kroz koji je zaposleno 30 gerontodomaćica, a one će u naredna 32 mjeseca voditi brigu o 180 starijih i nemoćnih mještana.

– Završetkom projekta Spektar kojim je rekonstruirana stara srednja škola u Pitomači, stvoreni su uvjeti potrebni za rad ustanove za pružanje socijalnih izvaninstitucijskih usluga u zajednici. Kao nadogradnja te priče u narednom razdoblju namjeravamo osigurati i odgovarajući smještaj za osobe treće dobi izgradnjom doma za starije koji će uz Spektar uobličiti cjeloviti koncept socijalne skrbi na području naše Općine. Umirovljenicima su kroz dva projekta u kojima smo partneri osigurane radionice pjevanja, sviranja i vježbanja te svakodnevni prijevoz liječniku i u bolnicu za sve osobe starije od 65 godina – kaže Željko Grgačić.

Ulagalo se i u proširenje poduzetničke zone Rakitka, prometnu povezanost s Križnicom i to nabavom nove skele, kao i u izgradnju pješačkih staza i asfaltiranje prometnica te obnove i uređenja nogometnih igrališta. Izgrađen je i turističko – informativni centar Klopotec, a u tijeku je i rekonstrukcija zgrade Knjižnice i čitaonice Pitomača. U planu je izgradnja sportsko-rekreatijskog centra SRCE kojim je predviđeno uređenje i opremanje brojnih sportskih terena, ali i vanjskih bazena, a za financiranje se planira prijaviti i projekt izgradnje malonogometnog igrališta s umjetnom travom na Gmanju. Predviđena je i rekonstrukcija glavnog trga, izgradnja nove zgrade osnovne škole s ciljem uvođenja jednosmjenske nastave te uređenje novog interpretacijskog centra koji će dočarati poljoprivredu, obrtništvo i kulturu pitomačkog područja.

– Neizostavna su i izdvajanja za naše udruge i Općina neprestano podupire njihov rad. Projekti koje provodimo u ovoj godini vrijedni su gotovo 50 milijuna eura. Na taj način ostvarujemo uvjete za razvoj gospodarstva, obrtništva, turizma i poljoprivrede, a plodovi tog rada će našu Općinu učiniti zavičajem zadovoljnih i sretnih ljudi – zaključio je Željko Grgačić.

U sklopu svečane sjednice dodijeljena su i javna priznanja Općine. Nagradu Općine Pitomača za životno djelo posthumno je dobio Ivan Sondi za cjelokupan rad i doprinos i izuzetne rezultate trajne vrijednosti na unapređenju i razvoju znanosti te promicanju ugleda Općine Pitomača. Srebrna plaketa općine dodijeljena je Hrvatskim vodama, povelje Općine s likom Petra Preradovića dobili su Srećko Čop, Marija Demšić, Mirjana Gomerčić, Slavko Nemet, Ivan Novosel, Branka Pintar, Tomo Šantek, Marijan Štukar, Sara Špiranec, Rosanda Tometić, obrt Mamm vlasnice Višnje Jakupec i tvrtka Virkom, dok su priznanja s likom Petra Preradovića tradicionalno dobili odlikaši završnih razreda Osnovne škole Petra Preradovića i Srednje škole Stjepana Sulimanca.

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

jaka provjera pred put u austriju

FOTO Jelić Balta se raspucao protiv BiH viceprvaka, Zrinjski, ipak, ostao neporažen

MATURALNA VEČER

FOTO/VIDEO Maturanti zablistali u svečanim modnim izdanjima

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga ne konzumiraju i vrate u najbližu trgovinu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati