Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

FOTO/VIDEO Ivo i Katarina žive u neljudskim uvjetima: “Vlaga će nas ubiti, a novca za krovište nemamo”

Supružnici Horvat žive u kući punoj vlage, u jadu i bijedi, gotovo odsječeni od svijeta. Tu pokraj nas, ali nevidljivi za sve. Do kuće Katarine i Ive Horvata nikada nećete doći namjerno, već ako zalutate ili vas kao novinara tamo dovede njihov zabrinuti poznanik. Kuća se nalazi u šumi pokraj Đelekovečke ceste u Koprivnici i u tako je lošem stanju da su uvjeti za život u njoj zasigurno opasni i štetni za zdravlje. Najveći problem je vlaga koja je sveprisutna. Kuća na većem dijelu nema krovište, a i onaj dio koji ima prokišnjava. Betonska ploča također je propustila.

Da bi stvar bila još gora, Ivo je psihički bolesnik, što je posljedica dvogodišnjeg boravka na ratištu u Domovinskom ratu. Zbog svojih zdravstvenih problema već je pet ili šest puta bio hospitalizirana na odjelu psihijatrije. Njegova supruga Katarina je nepismena te se ne može brinuti sama o sebi. Kao što smo istaknuli, na situaciju nas je upozorio njihov poznanik, koji im je prije nekoliko dan donio zamrzivač kako bi imali gdje držati hranu.

Ništa ne tražimo, samo da nam se pomogne obnoviti krovište kako bismo mogli boraviti u kući – skromno nam je rekao Ivo.

On je prije rata radio u Podravci. Tada je dvije godine proveo na ratištu, a nakon toga je umirovljen. Njegova mirovina iznosi oko 370 eura, dok supruga prima nešto više od sto eura pomoći.

– To nam nije dovoljno niti za osnovne potrebe. Krajem mjeseca moramo posuditi novac kako bismo preživjeli. Sami nikako ne možemo obnoviti krovište pa molimo dobre ljude da mi pomognu. Sve je dobrodošlo – materijal ili pak pomoć kod radova. Ova vlaga će nas ubiti – kazao je Ivo.

Kako već imaju 65 godina, život u ovakvim uvjetima predstavlja im ozbiljan rizik za zdravlje. Bliži se hladnije vrijeme i njihove su strepnje sve veće.

– Pripremili smo drva koliko smo mogli, ispilili smo suharke koje smo našli u šumi i nadamo se da će to biti dovoljno za zimu – rekla je Katarina, na čijem se licu mogla vidjeti velika zabrinutost. Svi koji žele pomoći mogu se javiti Ivi na broj mobitela 097/7617901. 

FOTO/VIDEO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Lančani sudar na brzoj cesti kod Križevaca, ima ozlijeđenih

đurđevački limitator

Big Boss Špiro (Majk)

županijski nogomet

FOTO Močilani i Herešinčani se provukli, Lipa iznenadila, Sabarija pala u Koledincu

prijeti mu i do pet godina zatvora

FOTO Optužen Podravec koji se autom zaletio u terasu na kojoj su sjedili ljudi

ASFALTIRANJE U TIJEKU

FOTO Zagrebačkom ulicom ponovno će se prometovati kroz nekoliko dana

TUŽNA VIJEST

Napustio nas je Miljenko Vulić Deda, ostavio je neizbrisiv trag na sportskoj sceni Koprivnice


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati