Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Izložba i degustacija domaćih starinskih kolača na đurđevačkoj tržnici

FOTO/VIDEO Krenula najslađa priredba na Picokijadi!

Tisuće pogači, zlevanki, diganki i prkača i ove godine može se pronaći na đurđevačkoj gradskoj tržnici gdje je upravo u tijeku izložba i degustacija domaćih starinskih kolača i ručnog rada udruga žena. Za dobro raspoloženje brine se i tamburaški sastav Frontmeni, a organizatori ove manifestacije su Gradska knjižnica Đurđevac i Udruga žena Grada Đurđevca.

Na gradskoj tržnici okupilo se pedesetak što udruga žena, što raznih drugih udruga, obrta za pečenje kolača, humanitarnih organizacija i ostalih, a cilj ove izložbe je popularizacija i prezentacija tradicionalnih kolača i ručnih radova ovog dijela Podravine. Izložba kolača poprimila je tradicionalni karakter te je svojim kontinuiranim održavanjem postala regionalno prepoznatljiva. Ova “slatka” priredba promiče starinske vrste kolača te upoznaje posjetitelje s ručnim radovima, starinama, starim običajima i njihovim vrijednostima.

Sa 12 vrsta kolača ove se godine predstavila Udruga žena Grada Đurđevca, a njihova predstavnica Marina Ređep ističe da je zaštitni znak njihove udruge, ali i samog Đurđevca pogača s orahom.

-Pripremile smo 12 kolača, od čega sedam vrsta pita. Ukupno je osam članica udruge pripremalo kolače i naravno da u ovoj manifestaciji sudjelujemo od samih početaka – kazala je Ređep dok je Udruga žena Novigrad Podravski u Đurđevac stigla sa čak 20 vrsta kolača.

-Naš zaštitni znak su medenjaci, no ni same ne znamo koliko smo točno spremile kolača. Sigurno ima 20 raznih vrsta, a u Đurđevcu smo još od 2006. godine – kazala je Marija Trepotec.

Osim žena iz cijele Podravine u Đurđevcu su i udruge iz susjednih županija pa i inozemstva, a neobičnim češkim specijalitetima predstavila se Češka beseda iz Daruvarskog Brestovca. Iako izgledom podsjećaju na palačinke, njihove delicije nazivaju se jednostavno – placke, a kao i svaki češki specijalitet, jedan od glavnih sastojaka je krumpir.

-Nisu to palačinke, mi to zovemo placke. To je tradicionalno češko jelo čiji su glavni sastojci krumpir i brašno, a po želji može biti ljuto, slano ili slatko – kazala je Vesna Kligl.

FOTO: Darko Imbriša

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

NOVI PODACI O BDP-U PO STANOVNIKU OTKRILI BOLNU ISTINU

Hrvatska se razvija duplo brže od naše županije. Gdje smo zapeli?

U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI OZLIJEĐENE DVIJE OSOBE

FOTO/VIDEO: Mladi vozač kombija izazvao težak frontalni sudar Audija i Škode

DINO, MARIO I GORdan OTKRILI SU NAM DETALJE

VIDEO Na zgradi HEP-a sutra će osvanuti impresivan grafit

DOJAVA O POŽARU U TRGOVAČKOM CENTRU

UPRAVO Panika u Eurospinu

TEŠKA PROMETNA NESREĆA U KLOŠTRU PODRAVSKOM

FOTO/VIDEO: Mladi se vozač (19) Golfom zakucao u drvenu banderu. Prizor je šokantan

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Teška prometna nesreća na Podravskoj magistrali, muškarac prevezen u bolnicu

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati