Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Nacionalni dan borbe protiv raka maternice

Obilježen Hrvatski dan mimoza

Svake treće subote u siječnju obilježava se Hrvatski dan mimoza odnosno Nacionalni dan borbe protiv raka maternice. Hrvatski dan mimoza u subotu je u organizaciji Županijske lige protiv raka i brojnih udruga žena u svim gradskim i ponekim općinskim središtima obilježen humanitarnim akcijama kojima je cilj skretanje pažnje na ovu zloćudnu bolest.

Prema podacima Registra za rak, u Hrvatskoj se godišnje bilježi oko 320 slučajeva raka vrata maternice, a gotovo trećina tih slučajeva završava nažalost smrtnim ishodom. Zabrinjavajuća je to statistika jer gotovo svakog dana jedna žena u Hrvatskoj oboli od ove vrste raka, a skoro svakog trećeg dana jedna žena premine. Za razliku od većine drugih vrsta raka, rak vrata maternice se javlja među nešto mlađom populacijom i najviše žena obolijeva u dobi između 35 i 55 godina. Jedan od ciljeva Nacionalnog dana borbe protiv dana maternice je skretanje pažnje na činjenicu da je rak vrata maternice preventabilna bolest i da je u čak 99 posto slučajeva uzročnik humani papiloma virus (HPV).

Nastanak raka vrata maternice može se u velikoj mjeri prevenirati cijepljenjem protiv virusa koji se prenosi tijekom spolnog odnosa. U Koprivničko – križevačkoj županiji ova se javnozdravstvena kampanja održala već 17. puta, a sva prikupljena sredstva od kampanje namijenjena su edukaciji o prevenciji raka grlića maternice.

FOTO Nikola Wolf, Grad Đurđevac

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

doslovno se nalaze u škripcu

Udruge nemaju adekvatne prostore i za to krive Grad

đurđevački limitator

Lepo je biti penzioner!

TRANSFERA K'O U PRIČI, TUCAKOVIĆ OSTAO BEZ STOPERA LISJAKA I PETIKE

“Sin vjetra” u Koprivnici, Križevčani s osam novih lica kreću u obranu prvog mjesta

PRIJEVARA U TIJEKU

Konzum objavio važno upozorenje za sve građane

Prelazak preko pruge od danas je puno sigurniji

FOTO/VIDEO U promet pušten željezničko – cestovni prijelaz u Kloštru Podravskom

vječiti hrvatski derbi

Obrvan želi novi skalp Lokomotive: Prednost je velika, ali curama sam rekao da je cilj isključivo pobjeda

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati