Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Sadnjom hrasta lužnjaka u Sokolovcu danas je počela suradnja

FOTO/VIDEO Podravka i Hrvatske šume zajedno će posaditi 100 tisuća stabala

Sadnjom 4000 komada hrasta lužnjaka danas je počela suradnja Podravke i Hrvatskih šuma koja će rezultirati time da će do konca desetljeća, 2030. godine, na račun koprivničke prehrambene kompanije biti posađeno 100 tisuća novih stabala.

Na lokaciji šumarije Sokolovac predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić zajedničkim su snagama posadili prve sadnice hrasta lužnjaka.

Današnje okupljanje početak je suradnje Podravke i Hrvatskih šuma u okviru provedbe stretagije održivog poslovanja.

– Odredili smo se između ostalog i za cilj čistog okoliša, a jedna od aktivnosti je i sadnja 100 tisuća stabala do 2030. godine kako bi osnažili prirodnu apsorpciju ugljičnog dioksida. Taj cilj pomoći će nam ostvariti Hrvatske šume. Ove godine 4000 će biti posađeno na lokaciji u Podravini i 10 tisuća u Vrbovskom – pojasnila je Dalić koja se ubrzo nakon toga prihvatila motike i s prvim čovjekom Hrvatskih šuma posadila prvi komad budućeg stabla hrasta lužnjaka.

Predsjednik Uprave HŠ Dujić kazao je kako ovom zajedničkom akcijom širi ekološka svijest u hrvatskom društvu te istaknuo od značaja što se u podsađivanje uključilo i hrvatsko gospodarstvo.

– Vjerujem da će se i ostale firme uključivati sve više. Hrvatske šume podupiru i uključivanje građana na osobnoj razini. Danas uslijed klimatskih promejna, erozije terena, vrlo je bitno i presudno za buduće generacije da budemo društveno odgovorni jer današnji hrast ima životni vijek 120 do 14 godina. Znači radimo za tri, četiri generacije. Šume koje danas eksploatiraju Hrvatske šume sađene su za vrijeme Austro-Ugarske – kazao je Dujić te se pohvalio dobrim rezultatima akcije edukacije stavnovništa.

– Paralelno s ovom akcijom radili smo i na edukaciji stanovništva na protupožarnoj zaštiti i vjerujemo da je radi toga goriva površina kroz ovu protupožarnu sezonu bila deset puta manja, nego unazad deset godina – kazao je Dujić te pozvao širu javnost da se uključi u aktivnosti zaštite prirode i pošumljavanja jer svi, bez obzira na status u društvu, moramo udisati kisik.

Ispred šumarije Sokolovac obratio se Tihomir Kolar koji je pojasnio kako je ovaj odsjek površine 27 hektara porušen tijekom 2022. godine.

– U fazi smo popunjavanja. Te površinice koje nisu dovoljno popunjenje sada će biti popunjene sa cca 30 tisuća komada sadnica. Šumarija Sokolovac gravitira sa 7500 hektara na dvije gospodarske jedinice, ovo je Mesarica plavo, specifičan odjel na toj jedinici koji je bio jedini u hrastu lužnjaku. 140 godina je bio vijek tog hrasta i morali smo ići u obnovu. Čekamo 100 godina da naše generacije iza nas imaju u čemu uživati – kazao je Kolar.

Dodajmo k tome da su i sadnice domaće proizvodnje, uzgojene u rasadniku Hrvatskih šuma u Kloštru Podravskom, a uz autohtone sadnice i sadnja će biti vrhunska, zaključeno je tijekom sadnje.

FOTO/VIDEO Sonja Badalić

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

FOTO/VIDEO

Franović: Moja oaza vidljiva je iz svemira, temperatura nikad nije iznad 28 stupnjeva!

IZGLASAN PRORAČUN GRADA LUDBREGA

Za oporbu proračun nije razvojan, gradonačelnik Bilić tvrdi da je odlično balansiran

manifestacija najtoplija srcu

Sve je spremno za advent u Križevcima koji počinje već ovaj petak

Neka se djeca još uvijek znaju igrati bez mobitela

FOTO/VIDEO Kreativni klinci iz Prugovca od pijeska izgradili mini farmu

VELIKA DVORANA BILA JE ISPUNJENA

Svečanim koncertom HPD „Kalnik“ obilježio 123 godine djelovanja

za svaku pohvalu

Podravska općina stipendira 64 studenta, mjesečno dobivaju čak 120 eura

Upišite pojam koji želite pretraživati