Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OBILJEŽEN DANA GRAD LUDBREGA

FOTO/VIDEO: Projekti koji slijede u potpunosti će promijeniti Ludbreg

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, obilježen je dan Grada Ludbrega. Bila je to prilika podsjetiti se što se sve učinjeno u proteklih godinu dana, ali i najaviti ono što predstoji. Tako je prisutne pozdravio Damir Jagić, predsjednik Gradskog vijeća, koji se zahvalio svim vijećnicama i vijećnicima s pozicije, ali i onima s oporbe na konstruktivnom radu, te nazvao Ludbreg gradom gdje su velike stranke male, a ideje velike, pozivajući se na činjenicu da su čak deset vijećnika u Gradskom vijeća nezavisni.

Ludbrešeki gradonačelnik Dubravko Bilić, rekao je da se nalazimo u vremenu kada i mi mali ljudi osjećamo da se nešto važno pokrenulo i da naša postupanja postaju važna i naše odluke postaju presudne. Gradonačelnik se osvrnuo na gradski proračuna te je kazao da se on sada stabilizirao vezanim uz investicijski ciklus naših poduzetnika, ali i novih koji započinju svoje investicije u ludbreškim gospodarskim zonama. To je, naglasio je, važno zbog rasta zaposlenosti, izvoza, stvaranja novih vrijednosti.

Druga važna komponenta je razvijanje projekata povezanih sa zelenim i obnovljivim izvorima energije u proizvodnju zelene struje iz solarnih panela te pripremi za proizvodnju vodika, a puno truda se utrošilo i na pripremu geotermalnih projekata.

 – Cijelu godinu smo odrađivali važan i zahtjevan projekt regionalnog znanstvenog centra u stem području za djecu, od najmlađih pa do srednjoškolaca vrijedan gotovo 4 milijuna eura. To je zapravo jedan od najvažnijih projekata za promociju Ludbrega kao mjesta bogate kreativne povijesti i budućnosti. Ovim se projektom prisjećamo Rudolfa Fizira, velikog stem inženjera i konstruktora aviona, ali i uvodimo nove generacije u inženjerstvo, drugačiju matematiku, fiziku, kemiju, biologiju i robotiku – kazao je Dubravko Bilić, gradonačelnik, koji je napomenuo da se ovime uveo potpuno novi koncept obrazovanja.

Radi se i na projektima arheološkog parka i muzeje rijeke Bednje, koji bi također bili na raspolaganju obrazovnom sustavu. Također, u Ludbreg je u tijeku i proširenje gradskog vrtića, ali i ulaganja u osnovnu i srednju školu zajedno s županijom. Pokrenuti su i projekti stanogradnje te se u Ludbreg trenutačno gradi 100 stanova, a radi se i na funkcionalnom povezivanu sa susjednim općinama. Vezno uz to najavljeno je i pokretanje dugoočekivanog projekta aglomeracije Ludbreg, kao i pokretanje istražnih radova za utvrđivanje geotermalnih potencijala.   

– Očekujemo i otvaranje ITU programa gdje smo nositelj projekta aktivnog turizma te koordiniramo aktivnosti u 10 gradova i općina. Ovdje moram čestitati Vladi da je ovaj mehanizam proširila i na druge gradove koji su bili zakinuti za financiranje iz ITU-a u prvom programskom razdoblju, ali i zahvaliti gradonačelniku Varaždina Nevenu Bosilju na razumijevanju i potpori, kao i Hrvatskim vodama, jednoj od rijetkih državnih tvrtki ili institucija s kojom dobro surađujemo – naveo je Dubravko Bilić te dodao:

– Imamo puno projekata i ideja koje bih sa suradnicima htio riješiti, od novog željezničkog i autobusnog kolodvora, s 600 parkirnih mjesta, javnog prijevoza, gradskog bazena, knjižnice, dječjeg vrtića, gradnje obilaznice, geotermalne i solarne elektrane kojom bi Ludbreg bio energetski neovisan, staklenika za proizvodnju hrane i još puno manjih projekata poput teniskih terena, uređenja otoka – istaknuo je Dubravko Bilić.

Proslava dana grada Dan grad bila je i prilika da se dodjele javna priznanja grada Ludbrega.  Tako je počasnom građankom grada Ludbrega proglašena Mirjana Špoljarić Egger iz  Ženeve. Ona je rođena 1972. godine u Ludbregu, a odrastala je u Švicarskoj. Ostvarila je  bogatu akademsku i diplomatsku karijeru. Između ostalog radila je u Ammanu kao viša savjetnica u uredu glavnog povjerenika UN-a za Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama. Predstavljala je Švicarsku u pregovorima o reformama UN-a i proračunu UN-a, u Vijeću sigurnosti, u Općoj skupštini, u Ekonomskom i socijalnom vijeću Ujedinjenih Naroda, u Komisiji za učvršćenje mira, u Vijeću za ljudska prava i u Uredu UN-a za droge i kriminal. Nagrada grada Ludbrega pripala je Tihani Ledenko zbog izuzetnih uspjeha u raznim mažoret kategorija, između kojih se ističe i naslov europske prvakinje.  Plaketa grada Ludbrega dodijeljena je uspješnoj ludbreškoj tvrtki Grafičar i obrtu Minas ZrNo 1, radio klubu Ludbreg.     

Zahvalnice grada Ludbrega dodjeljuju se Sanji Belić Pavčec, zaposlenici Osnove škole Ludbreg, posebno vezeno uz rad, s djecom s posebnim potrebama. Također zahvalnicu su dobile Andreja Horvat Ročkar za predani rad u KUD Anka Ošpuh  te doktorici Dragica Lukić, za svoj rad u medicinskoj struci, ali i predani volonterki rad.  

Zahvalnica je predana i Slobodanu  Popoviću  za njegove brojne aktivnost i postignuća   u Klubu tehnike Ludbreg, te  Miroslavu Vađuncu za svoj rad na brojim projektima te kao članu Puhačkog orkestra Grada Ludbrega.

U ime nagrađenih prisutnima se obratio i Franjo Beser , direktor Grafičara, koji je naglasio presudnu ulogu poduzetnika u stvaranju jake države.

– Ovu nagrada posvetio bih mojoj obitelji ali i svim koji su radili i rade u Grafičaru. No, ako želimo snažno društvo i državu moramo raditi na tome da se razvija industrija. Sadašnji obrazovni sustav ne pogoduje stvaranja kvalitetnih i zainteresiranih radnika, moram stvoriti društvo u kojoj se njeguje strukovno obrazovanje – naglasio je Beser.

Između ostalih prisutnima se obratio i predsjednik republike Zoran Milanović, koji je česti gost u Ludbregu. Osvrnuo se i na sam grad Ludbreg, ali i na okolnosti koje su na snazi u Hrvatskoj, ali i šire.

– Neću vas terorizirati dnevnom politikom i izborima koji su pred nama nakon kojih ću biti hrvatski premijer, govorit ću nešto o gradu, a ovo drugo ostavljam na ulicu. Ovo je lijepo i ugodno mjesto, a čim uđeš, a to sam učinio sto puta, osjećaš mir, rad i poredak. Dok gledaš i slušaš ljude, dobitnika nagrade, cijenjenog poduzetnika, nekako sve štima. Naravno to je rezultat rada aktualne politike na hrvatskom sjeveru, ali tradicije jer to nije od jučer, takav pristup je ovdje u sedimentu stvaran godinama – rekao je u svojem govoru predsjednik Milanović.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

okrutnost prema nedužnim životinjama

Netko bezdušan ostavio je psiće u šumi da umru od gladi, Kristian ih je spasio i traži im novi dom

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA 3. DIO

Kako je Manolić planirao likvidirati poglavnika Pavelića

skulpture za turističku atrakciju u Lici

VIDEO Petar: “Moj sokol, vukovi i hrvatski grb krasit će dolinu rijeke Gacke”

MISLI NA ZDRAVLJE

Ova prekrasna biljka ima antikancerogeno djelovanje

Prijevara u tijeku

Hrvatska pošta ima važnu obavijest za sve građane!

PROMETNA NESREĆA NA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Vozačica (67) oduzela prednost motociklistu, oboje završili u bolnici

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati