Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Noć muzeja održana je već 19. put

FOTO/VIDEO Svaki trideseti Hrvat sinoć je bio u muzeju

Već 19. godinu u svim muzejskim, galerijskim pa i ostalim prostorima zadnjeg petka u mjesecu održava se Noć muzeja. S godinama je ova manifestacija postala jedna od najprepoznatljivijih i najpopularnijih kulturnih atrakcija, a te jedine noći kada muzeji svoja vrata ostavljaju otvorena do dugo u noć, mnogi odlučuju vidjeti što se nalazi ondje. Tema 19. Noći muzeja bila je Muzeji i nova publika pa su i svi muzeji u Podravini i Prigorju osmislili specifične sadržaje kojima pokušavaju inovativnim i kreativnim sadržajima privući i posjetitelje novih generacija.

Već je poznato da je u petak muzeje u Hrvatskoj obišlo više od 135 tisuća posjetitelja što bi značilo da je svaki trideseti stanovnik Hrvatske to večer proveo upravo u muzeju ili nekom galerijskom prostoru. Iznimno posjećene su bili programi i u Podravini i Prigorju. U Koprivnici se manifestacija održavala na nekoliko lokacija pa je Muzej Grada Koprivnice pripremio programe umijeća izrada votiva te prezentaciju slikanja uljem na staklu. U Galeriji Koprivnica nastupili su učenici Umjetničke škole Fortunat Pintarić, a mogla se pogledati i grupna izložba bijenalnog karaktera Drava Art Biennale ’23. Galerija Mije Kovačića je posjetiteljima pak ponudila ulaz u muzejsku ropotarnicu gdje su posjetitelji mogli istražiti predmete koji se ondje nalaze uz zanimljiva istraživanja i publikacije.

U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena je izložba pod nazivom „Marijan Detoni: Od skice do matrice“ koju je omogućio Muzej za umjetnost i obrt. Riječ je o izložbi koja predstavlja grafike međuratnog razdoblja, socijalnu empatiju i prizore života i svakodnevnice ljudi između dva svjetska rata koje je izradio ovaj istaknuti hrvatski grafičar i slikar rođen u Križevcima, a izložba se može pogledati do 10. veljače. Muzej Grada Đurđevca pripremio je bogat glazbeni program uz nastupe učenika Umjetničke škole Fortunat Pintarić i Puhačkog orkestra Đurđevac, a svečano je otvorena i izložba Pejzađ studenata Likovne akademije Zagreb. Kroz cijelu večer mogli su se pogledati svi muzejski sadržaji, među njima i izložba fotografija Željka Koprolčeca.

Obilježavanju se i ove godine pridružio Muzej grada Ludbrega zajedno s Centrom za kulturu i informiranje D. Novak. U sklopu Noći muzeja u Arheološkom parku Iovia održana je Noć otvorenih vrata u sklopu koje su posjetitelji besplatno mogli razgledati arheološki park i usput se okušati u rimskim društvenim igrama na ploči, s naglaskom na igru mlin. Noć muzeja obilježila se i na više lokacija u Virju – u Dječjem vrtiću Zrno, Domu zdravlja gdje je otvorena izložba fotografija Darka Kekelja, Društvenom domu gdje je otvorena izložba kipica odnosno svetih sličica, predavanje Virovski konaki održao je Nikola Cik, a na kraju je nastupio bend Cota G4. U Narodnoj knjižnici Virje se digitalizirala obiteljska baština.

FOTO Nikola Wolf, Grad Križevci, Općina Virje, Muzej Grada Đurđevca

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

vrući županijski 'mercato'

Drnjančani Starigradu oteli najvećeg bisera, ovi uzvratili s pet novih imena, pojačale se i Močile

SAVJETI

Ako želite triput više plodova u svom vrtu, pospijte biljke ovim sastojkom

Manifestacija ususret picokijadi

FOTO Peščani tradicionalno poklonili priredbu sugrađanima

MAČKA ĐURĐA I PAS BEZ ŠAPE ĐURO ODLIČNO SE SLAŽU

VIDEO Božidar: “Mislim da je moja Đurđa dvospolac. Ima muški i ženski spolni organ”

VEĆ GODINAMA MUČI JU OSTEOPOROZA

VIDEO Marija: “Ne dam se makar me kosti bole, a čak sedam puta su me operirali”

otkrivaju se karte

Lepinjica u Azerbajdžan, želje bivši slavenaši, ali i dobro poznata krila. Evo tko je sve u igri


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati