Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA: ŽIVOTINJSKA OAZA BRANKA GODEKA

FOTO/VIDEO Sve je počelo prije osam godina kada mu je uginula lisica

Šećete li Ulicom Frana Galovića u Peterancu, negdje otprilike na sredini puta ugledat ćete tipičnu seosku kuću prostranog dvorišta. Približite li joj se, primijetit ćete puno životinja koje slobodno trčkaraju dvorištem, a nekoliko njih nepomično krasi ulaz u dom Branka Godeka, osebujnog mještanina čiji su dvorište i kuća glavna atrakcija u mjestu.

Dvorištem bezbrižno trčkaraju mačke, psi, kokoši, patke, zečevi, u zasebnom objektu nalaze se tri krave simentalke, velike krmača od 150 kila, ali i nekoliko ovaca koje grickaju sijeno. Domaćin Branko upoznaje nas sa svakom domaćom životinjom, a potom nam pokazuje mladog jastreba i tromjesečnog srndaća koji borave odvojeno.

– Evo vidite, svaka životinja ovdje ima ime i član je naše obitelji. Možda su sad malo preplašene jer vas ne poznaju, ali meni se uvijek vesele, posebice ujutro kada im donesem svježu slamu. Srndaća Bambija našao sam prije dva mjeseca u polju, bio je sam, preplašen i neuhranjen. Dva dana sam promatrao hoće li se majka vratiti po njega, a kad nije uzeo sam ga kod kuće jer teško da bi preživio surovu prirodu. Prvih par dana bio je jako uplašen, a kasnije je krenuo piti mlijeko na bočicu. Zanimljivo, svaku večer spava zajedno s mojim psom i razvili su neobično prijateljstvo. Što se jastreba tiče, njega sam pronašao prilikom rušenja velikog hrasta, Ispao je iz gnijezda i slomio krilo pa sam ga odnio kući da se oporavi. Nije baš prijateljski nastrojen, ako ga želite držati može vam oštrim kandžama napraviti poprilične rane – priča sam ushićeni Branko koji je ponosan na to što može pomoći ranjenim i napuštenim životinjama.

Ljubazni domaćin vodi nas u kuću, a na samom ulazu nalazi se nestvaran prizor koji nemate priliku vidjeti svaki dan. Na verandi će vas uhvatiti čudan osjećaj kao da vas netko promatra, a zapravo vas gledaju na desetci očiju prepariranih životinja. Branko je veliki ljubitelj taksidermije (prepariranja), već pomalo izumrlog zanimanja od kojeg nastaju lovački eksponati vrijedni divljenja. Branko je u posljednjih osam godina preparirao na desetke fazana, jastrebova, divljih patki, lisica, jazavaca, lasica, vjeverica, kuna, srni i svraki, pa čak i neke domaće životinje.

– Sve je počelo prije osam godina kada mi je uginula lisica koju sam kao mladunče pronašao u šumi. Bila je prava atrakcija u selu, šetao sam ju na uzici i bila je jako umiljata. Kada je uginula prirodnom smrću, odlučio sam ju preparirati kako bih zauvijek imao podsjetnik na nju. Nakon toga sam počeo skupljati uginule životinje, najčešće su to bile žrtve u prometu, a neke od eksponata dali su mi i sami lovci koji su ih pronašli uginule. Bolje da ih ja prepariram i izložim nego da istrunu, ne vidim ništa loše u tome, to je moj hobi od kojeg ne zarađujem.

Njegova zbirka prepariranih životinja zaista je impresivna, a eksponati su toliko realno napravljeni da imate dojam da će svakog trena oživjeti. Za Branka svaki primjerak ima svoju ulogu, a napravio je i mali glazbeni sastav.

– Zec je harmonikaš, dvije lisice su na tamburi, ovaj veliki lisac zadužen je za kontrabas, a njegov prijatelj svira violinu. Znaju svirati svaki žanr muzike, a meni je najdraže kad mi uz gemišt zasviraju hit Mate Bulića „Ja još uvijek kao momak živim“! – kaže Branko.

Sve uginule životinje Branko preparira u maloj radionici, koristi skalpel, živo vapno i sumpor, a eksponati se prepariraju isključivo u zimi kako ne bi došlo do truljenja.

– Uginulu životinju prvo skalpelom ogulim, potom izvadim unutarnje organe i iznutrice te ostavljam kožu da se dobro osuši. Samu kožu premazujem živim vapnom kako bi  dodatno utrnula, a vapno s vremenom ukloni ostatke mesa i masti. Najvažnije je napraviti dobru konstrukciju, tako da kožu postavljam na metalne žice u izvornom obliku životinjskog tijela. Najteže je preparirati ptice jer imaju šuplje i krhke kosti, evo vidite ovog papagaja, to je bila muka Isusova za napraviti – objašnjava Branko. Želite li vidjeti ovu Noinu arku usred Peteranca, samo navratite do Brankove kuće i ljubazni će vas domaćin odmah pozvati da razgledate njegovo bogatstvo, koje nemate priliku vidjeti svaki dan. A možda s njim i njegovim glazbenim sastavom zapjevate „Ja još uvijek kao momak živim“!

FOTO/VIDEO Mislav Švaco

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

KREŠIMIR HABIJANEC POSAO ĆE OBAVLJATI VOLONTERSKI

HGK Županijska komora Koprivnica ima novog predsjednika

SEDMORICA MALOBUKOVČANA NA POVIJESNOM RIJEČNOM PUTU

Preplovit će 300 kilometara kako bi na Ovčari položili vijence za sve koji su izgubili život u Domovinskom ratu

NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U PRIGORJU

VIDEO Darinku je ubio bik od 700 kilograma: “Našla sam mamu kako bespomoćno sjedi pokraj štale, drugi dan je umrla u bolnici”

MISLI NA ZDRAVLJE

Najmoćniji prirodni antibiotik koji možete kupiti: Djeluje protuupalno, antibakterijski i potiče cirkulaciju krvi

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Teška prometna nesreća u Koprivnici. Motociklist prevezen u bolnicu

NASILJE U OBITELJI

Ujak nećaka opalio kolcem po glavi, ovaj uzvratio krošeom…


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati