Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI

FOTO/VIDEO U Ludbregu uskoro otvorenje jedinstvenih Newton soba, opremljenih simulatorom leta

Potpisan je sporazum o suradnji na projektu LORI između Grada Ludbrega kako provoditelja projekta i Varaždinske te Međimurske županije. Ovaj jedinstveni projekt na području republike Hrvatske i jedan od tek 54 u svijetu, imat će za cilj obrazovati učenike za STEAM profesije. Ono što je posebno zanimljivo ovaj projekt rađen je u suradnji s globalnim proizvođačem aviona korporacijom Boeing.   

Projekt čiji je puni naziv „Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“,  ima za cilja uspostavljanje Newton soba, prostor za učenje kao i praktičnu nastavu, koje su prve takve vrste u Hrvatskoj. Službeno otvorenje očekuje se za mjesec dana, a predana je i zahtjev za uporabnom dozvolom.

Cilj je povezati ustanovu Lori sa školama te prilagoditi module postojećem kurikulumu kako bi bili komplementarni i time omogućili istovremenu konzumaciju oba načina podučavanja – formalnog u školama i neformalnog u Newton učionicama.

U LORI-u će se održavati praktična nastava

-Ovo je jedan od najljepših projekata koje provodimo koristeći europske novce. Radi se o obrazovanju i ulaganju u naše najmlađe. Želja nam je da kroz priču Regionalnog znanstvenog centra Lori govorimo i o Ludbregu kao mjestu koje pruža dodatne mogućnosti za obrazovanje za cijeli sjever, odnosno Varaždinsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku županiju i Krapinsko-zagorsku županiju te Zagrebačku županiju. Nadamo se da kad sve ovo bude otvoreno, kroz nekih dvadesetak dana, ponosno sve pokazati i ponuditi djeci nešto što nigdje drugdje u Hrvatskoj ne mogu vidjeti – rekao je gradonačelnik Dubravko bilić Bilić.

Spomenuo je kako je ovaj projekt sufinanciran sredstvima tzv. norveškog  fonda u iznosu od 3 milijuna eura, a Grad je morao dodati još nekih 600 tisuća eura svojih novaca kako bi ovu priču završili.

– Trenutačno se nalazimo u prostoriji u kojoj će se podučavati matematika, fizika, astronomija i aeronautika. Ovdje se nalaze i četiri simulatora leta na kojima će djeca moći učiti o letenju i korištenju fizike u letenju, orijentaciji, a sve zapravo bazirano na našem konstruktoru aviona, rođenom Ludbrežaninu, Rudolfu Fiziru kojemu na ovaj način odajemo počast – kazao je ludbreški gradonačelnik. Dodao je kako su radovi trajali poprilično dugo, započeli su još u vrijeme korone što je bio poseban izazov.

-Zahvaljujući razumijevanju Ministarstva regionalnog razvoja i našim partnerima na projektu uspjeli smo se posložiti, a također i zahvaljujući domaćim graditeljima iz Ludbrega danas imamo skoro pa gotov projekt. Oko Dana grada, sredinom ožujka, očekujemo otvorenje prostora. Danas su ovdje dva župana jer nam je jako bitno da nas podupiru županije kao nositelji osnovnoškolskog obrazovanja jer upravo će oni omogućiti da djeca iz njihovih škola mogu dolaziti u Ludbreg na izvanučioničku nastavu. U drugoj Newton sobi radit će se na biologiji, kemiji. Cilj nam je u budućnosti cijeli ovaj kompleks pretvoriti u znanstveni centar jer imamo građevinsku dozvolu za Muzej tri rijeke, iza nas malo dalje je i Arheološki muzej, jedan od najboljih interpretacijskih centara u području arheologije na području Hrvatske. Tako ćemo djeci iz cijele Hrvatske omogućiti da na jednom mjestu dožive jedno posebno iskustvo i da vide da obrazovanje može biti drugačije, kreativnije, u konačnici i zabavno – zaključio je gradonačelnik Bilić.

Suradnju su dogovorili (slijeva) Anđeleko Stričak, Dubravko Bilić i Matija Posavec

Potpisanim Sporazumom o suradnji izražava se obostrana namjera za uspostavom znanstvene i stručne suradnje između Grada Ludbrega, osnivača i vlasnika Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području LORI, i Međimurske i Varaždinske županije, osnivača i vlasnika osnovnih škola na području županija, te da se reguliraju načelni odnosi između partnera.

– Nositelj projekta je Grad Ludbreg kojem čestitam ponajprije na inicijativi, a potom i na svim poduzetim aktivnostima. Gdje god je moguće Varaždinska županija pokušava uvezati obrazovanje, kulturu, okoliš i turizam. Smatramo da je na taj način učenicima obrazovanje, program znatno zanimljiviji, a i sam gradonačelnik najavio je da će u skorijoj budućnosti cijeli ovaj prostor dobiti skroz novu vizuru. Tako će ovim prostorom šetati Erika, vunasti nosorog. Vjerujem da se ovdje stvara prostor koji će osim djeci biti zanimljiv i odraslima. Na taj način ne samo Ludbreg već i cijela županija dobivaju dodatnu vrijednost u brojnim segmentima – rekao je župan Anđelko Stričak.

Sporazum o suradnji sklapa se s ciljem provedbe zajedničkih aktivnosti na području edukacije, znanstvenih istraživanja, kreiranja programa usavršavanja i osposobljavanja te suradnja na ostalim aktivnostima i projektima kojima se unapređuje razvoj školstva na području Varaždinske i Međimurske županije, s naglaskom na STEM područje. Potpisnici Sporazuma o suradnji izražavaju zajedničku namjeru da 33 varaždinske te 25 međimurskih osnovnih škola koriste i posjećuju Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području LORI s ciljem poboljšanja kompetencija učenika i nastavnika u STEM području.

-Čestitam gradu Ludbregu i gradonačelniku na ovom fenomenalnom projektu. Puni ponosa i poštovanja prema realizaciji projekta potpisat ćemo sporazum kojim ćemo 25 osnovnih škola s područja Međimurske županije slati učenike u ovaj prostor. Samo je 45 ovakvih Newton soba u svijetu prema tome na ovaj način sjever Hrvatske definitivno dolazi na svjetsku kartu. To je obrazovanje kojem težimo, obrazovanje kojim se na adekvatan način stječu kompetencije, osnažuju se učenici, prilagođavaju se svjetskim trendovima i izazovima vremena i apsolutno puna podrška ovome projektu – poručio je župan Matija Posavec.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

JEZIV SLUČAJ NASILJA U OBITELJI

Nezaposleni nasilnik (23) iz okolice Križevaca vukao baku za uši jer mu ne da novac

investicija vrijedna 67 tisuća eura

FOTO Kozarevac dobiva novi kružni tok u središtu naselja

UMIROVLJENI BRANITELJ NAJVEĆI JE PROIZVOĐAČ TREŠANJA U KRIŽEVAČKOM KRAJU

VIDEO Dragutin ima čak tisuću stabala trešanja. Mraz mu je ove godine uništio dvije trećine prinosa

ISPRAVLJENA NELOGLIČNOST ZA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Stjepan: “Zahvaljujući Podravskom, izmijestili su znakove s nogostupa”

OPĆINA FERDINANDOVAC PROSLAVILA DAN OPĆINE

FOTO/VIDEO Maletić: Više od 30 mladih obitelji zadržali smo u Ferdinandovcu, a otvorili smo i novu odgojnu skupinu u vrtiću

LOŠE PROLJETNE IGRE ZNAČAJNO UTJECALE NA PREMIJE OD TV PRAVA

Slaven u drugom dijelu sezone ostao bez gotovo 200 tisuća eura

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati