Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
GRUPA PODRAVKA S 9 MILIJUNA EURA modernizirala pekaru maribor

FOTO/VIDEO Udvostručeni kapaciteti pečenja, za 30 posto povećani kapaciteti proizvodnje kruha

Nastavlja se snažan investicijski ciklus Grupe Podravka koja je danas u Sloveniji u sklopu projekta Zaokret Žita, usmjerenog ka transformaciji slovenske prehrambene kompanije u modernu pekarsku industriju, dovršila još jednu veliku investiciju. Riječ je o novim automatiziranim linijama i proširenju skladišnih kapaciteta u Žitovoj pekari Maribor, u koje je uloženo devet milijuna eura.

– Modernizacijom pekare Maribor povećavamo kapacitete proizvodnje kruha i peciva za trideset posto, dok kapacitete pečenja udvostručujemo. Time idemo prema postizanju statusa najveće moderne pekare u Sloveniji. Noviteti predstavljaju važan korak prema automatizaciji proizvodnje i boljoj kontroli kvalitete proizvodnje pekarskog peciva, kruha i slastica. Sve to donosi brojne pozitivne učinke, kako za tvrtku, tako i za zaposlenike te za naše potrošače i kupce – rekao je povodom svečanog otvorenja Tomislav Bujanović, generalni direktor Žita.

Investicije koje su provedene u sklopu Žitove pekare Maribor uključuju komoru za automatsko dizanje kruha, liniju za proizvodnju pekarskog peciva te nove uređaje poput dvoetažne tunelske peći za pekarsko pecivo, hladne spirale i dva tunela za zamrzavanje peciva. Također, uspostavljena je linija za automatsko pakiranje peciva i kruha te kotlovnica i strojarnica za kompresorsku postaju.

– Žito je središte pekarske proizvodnje grupe Podravka i važna sastojnica slovenskog gospodarstva. Temeljna zadaća Žita je biti snažna sastavnica Grupe Podravka koja čuva svoj identitet i svoje mjesto u društvenoj zajednici i to na način da svaki uspjeh Žita prepoznaju radnici – rekla je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

U sklopu vizije snažnog Žita kao prepoznatog činitelja u slovenskom gospodarstvu, dodala je, Grupa Podravka poduzimala je brojne mjere tijekom proteklih godina koje su sve zajedno dovele do današnjeg dana.

– Zahvaljujem predstavnicima slovenske države na stabilnom poslovnom okruženju, posebno podršci na sagledavanju situacije s eksplozijom cijena energenata. Osim same financijske podrške koja je došla, to nam je poslovno kruženje omogućilo da se u cijelosti fokusiramo na savladavanje tržišnih izazova. Nove okolnosti kao covid-kriza i rat u Ukrajini pogodile su pekarsku industriju, pogotovo Žito jer su se nadodale na terete prošlosti koji su se gomilali i rasli tijekom dugog razdoblja – kazala je Martina Dalić.

Razlozi zbog kojih se to činilo, kaže ona, povezani su sa činjenicom da su krize u jednom trenutku Žitu ugrozile budućnost i opstojnost. U takvoj situaciji prije tri i pol godine pokazivala su se samo dva puta. Prvi je bio dignuti ruke i pustiti, a drugi boriti se i pokazati da poslovanje Žita u okviru Grupe Podravka može biti poslovanje koje Žitu donosi budućnost i razvoj.

– Zato smo odabrali boriti se i krenuli smo u proces modernizacije i transformacije Žita u modernu i efikasnu pekarsku proizvodnju. Smatramo da je Žito vrijedna sastavnica Grupe i da su svi zaposlenici Žita ujedno i Podravkaši. Tako je nastao projekt zaokret usmjeren na transformaciju i stvaranje Žita koje će moći osigurati dominantne pozicije na tržištu Slovenije i prodor na tržišta okolnih zemalja. Bio je to težak i kompleksan, ali i nužan put da bismo Žitu osigurali budućnost i perspektivu – istaknula je Dalić.

Danas, istaknula je Dalić, može se reći da je svim ovim investicijama koje su dovršene u ove tri godine Žitu osigurana priliku za uspješnu budućnost. No, na toj prilici treba uporno i svakodnevno raditi.

– Pred nama je još mnogo važnih zadataka, a svode se na okretanje potrošaču i samo potrošaču. Biti brz, skratiti vrijeme reakcije na potrebe potrošača, još bolje shvatiti njihove potrebe i ne činiti nikakve kompromise. Kao što svi u Grupi Podravka znaju, sve poslove treba obaviti i sve proizvode proizvesti na najbolji mogući način te uz najbolju kvalitetu. U konačnici, a u ime cijelog poslovodstva Žita, najavljujem puno rada te potpunu usmjerenost na kupce, tržište i, naravno, potrošače – zaključila je Martina Dalić.

Svečanom otvorenju prisustvovao je i slovenski ministar gospodarstva Matjaž Han koji je naglasio kako je Žito ponos Slovenije i važan dio gospodarstva i pohvalio je nastojanja Grupe Podravka da i dalje raste i razvija se u uspješnu kompaniju.

Uz navedene investicije u Mariboru, značajna je bila i prošle godine predstavljena investicija u novu automatiziranu liniju za proizvodnju kruha u pekari Vič u Ljubljani. Tijekom cijelog procesa Zaokreta, od početka 2022. do kraja 2024., investicije Grupe Podravka u Žito će iznositi više od 26 milijuna eura, što je veći iznos investicija nego u prethodnih šest godina, od 2016. pa do 2021. godine.

FOTO/VIDEO Dinko Borozan

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Niti jedna tvrtka među 500 najboljih po plaćama, a najveće plaće isplaćuje Belupo

Istražili smo kakve su prosječne mjesečne neto plaće isplaćivali najveći poduzetnici u Podravini i Prigorju

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine: “Ako ste kupili ovaj prehrambeni proizvod nemojte ga konzumirati”

Ljeto na zrinskom je počelo

VIDEO Prepun centar Koprivnice pjeva s Tonyjem u glas


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati