Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ZAVIRITE U OGROMNU FOTOGALERIJU

FOTO/VIDEO Vincekovo se slavi širom Podravine i Prigorja

Svetkovina Vincekova prvi je od pet zapovjedanih pučkih vinogradarskih blagdana uz: sv. Jurja, sv. Ivana, sv. Martina i sv. Mihovila. Prema narodnim običajima na dan svetog Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu tri rozgve s tri pupa koje se potom stave u pehar s vodom pokraj prozora. Za neko vrijeme loza potjera pupove, zatim i male grozdove na temelju kojih vinogradar ustvrdi hoće li godina biti rodna i plodna. Za rodnost i plodnost, važno je da su rozgve blagoslovljene, a tih se običaja itekako drže vinogradari širom Podravine i Prigorja.

U Novigradu Podravskom Vincekovo se slavilo na Triokraljskom brehu u klijeti tamošnje udruge vinogradara Komarna 2021. Uz brojne vinogradare i goste, ceremonija orezivanja loze i blagoslov trsova održan je u vinogradu Izidora Žige Piskača, a druženje je potom nastavljeno uz zakusku i degustaciju mladih vina u prostoru udruge. U Ludbregu se Vincekovo slavi danas, a sve je počelo misom u crkvi u Globočecu dok je u podne bio blagoslov kod kipa svetog Vinka.

U Kalniku je priređena i velika zabava te natjecanje u pripremanju kotlovine povodm Vincekova, a brojni kuhari spremali su kotlovinu koju su posjetitelji mogli ocijeniti i degustirati. Najbolju kotlovinu je prema ocjenama posjetitelja i žirija spremio Marko Koščak iz Dedine, a za vina su se pobrinuli članovi udruge sveti Martin iz Kalnika. Vincekovo se slavilo na Karanskom brdu u Križevcima, na Kladarskom bregu u Pitomači, u vinariji Kostanjevec, u Rasinji, u Koprivnici i na brojnim drugim mjestima, praktički svugdje gdje postoji vinograd.

FOTO ICV, Mladen Kešer, Nikola Wolf, Josip Petras

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

teška prometna na podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Sudarili se Mercedes i moped, vozača hitna prevezla u bolnicu

Tragedija u prekodravlju

UPRAVO U požaru kuće poginuo muškarac, policija obavlja očevid

đurđevački limitator

Kamioni šodra budu nas saranili


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati