Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PROBLEM S NELEGALNIM AZILOM SE NASTAVLJA

FOTO Vlasnik je završio u bolnici, a mačke su ostale. Građani u očaju

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Mještani ulice Franje Markovića u Križevcima već godinama imaju problem s nelegalnim azilom za mačke, a problem je ovih dana eskalirao jer je vlasnik istog nedavno hospitaliziran. No, mještani Markovićeve kažu da je ostao problem s mačkama, živima i mrtvima. Radi se o desecima životinja koje su sad zatvorene u kući bez hrane i vode. Iako je prozor otvoren, izgleda da je mačkama previsoko skočiti na tlo te su tako ostale zarobljene. Priča s ovim problemima je, kako smo kazali, stara te se već godinama vodi „rat“ između vlasnika „azila“ i njegovih susjeda. Sudskom je presudom utvrđeno da mještanin ulice Franje Markovića posjeduje sklonište za životinje, ali bez potrebnih dozvola.

Sud je utvrdio da mačke žive u prostoru koji se ne održava ili ne čisti te da životinje ne uživaju u slobodi koja bi im trebala biti pružena zbog svoje naravi. No, sudska presude nije, kažu mještani, ništa promijenila, a to je vidljivo i svima koji se prošeću pored sporne kuće. Cijela priča nedavno je dobila neočekivani obrt. Naime, susjede su 10. siječnja zabrinuli događaj,i koji su se odvijali u večernjim satima. Pred kućom vlasnika spornog skloništa za mačke pojavila su se vozila i djelatnici hitnih službi, dakle policija, vatrogasci i djelatnici hitne pomoći. Susjedi su čuli buku i glasan govor koji je ličio na negodovanje, a ujutro njihovog susjeda više nije bilo.

– Susjed je bio u zdravstveno lošem stanju, a i inače mu je bila potrebna pomoć. On je te mačke držao iz nama nepoznatog razloga, i to u vrlo lošim uvjetima. Trupla uginulih mačaka, kojih ih je bilo mnogo jer su držane u neadekvatnim uvjetima, bacao je u podrum, na što smo mi i upozorili inspektorat, ali badava. Inspekcija je bila par puta, on ih nije pustio u kuću, a tada su nastali inspekcijski nalazi koji nisu u skladu s istinom – kaže Boža Ivec, susjeda vlasnika skloništa. S njom se slaže i druga susjeda, koja dijeli mišljenje s dvadesetak svojih sugrađana te upozorava da je Boža imala i sigurnosnih problema sa svojim susjedom koji su kulminirali napadom pa spomenuti ima i zabranu pristupa.

– Mi samo želimo da se ovaj problem riješi. Sigurni smo da se u podrumu nalazi barem deset trupala mrtvih mačaka i nitko to ne želi provjeriti. Susjed je čak na društvenim mrežama potvrdio da inspekciju nije pustio u kuću, kako onda može nastati pravovaljan inspekcijski nalaz gdje se kaže da je sve u redu – navela je Marija Pašičko, čija se kuća također nalazi pokraj spomenutog skloništa. Kako smo doznali, problematični je susjed 10. siječnja hospitaliziran jer je netko od njegovih prijatelja pozvao hitne službe upozorivši na njegovo vrlo loše stanje, ali i nevoljkost javljanja liječniku. Policija je potvrdila intervenciju toga dana.

– U srijedu, 10. siječnja u večernjim satima, policijski službenici su na križevačkom području postupali po dojavi građana te je zbog potrebne liječničke skrbi 58-godišnjaku pozvana hitna medicinska pomoć čiji su djelatnici preuzeli daljnje postupanje – odgovorili su iz PU koprivničko-križevačke.

Mještani su u međuvremenu prema gradu Križevcu, jer smatraju da su jedinice lokalne samouprave zakonom zadužene za zbrinjavanje napuštenih životinja, poslali peticiju za žurno djelovanje, ali i za odštetu jer trpe nesnosni smrad iz kuće gdje su mačke. Kako bi se uvjerili da mještani, njih dvadesetak, ovu priču ne izmišljaju, dovoljno je prošetati pored spomenute kuće, gdje je vidljivo da se u njoj nalaze brojne mačke koje su zarobljene. Tom ćete se prilikom uvjeriti i u smrad, koji je i u zimskim mjesecima vrlo intenzivan. Iz grada kažu da nisu nadležni za ovaj slučaj te lopticu prebacuju na inspektorat.

– Što se tiče prijave i peticije stanovnika Ulice Franje Markovića u vezi napuštenih mačaka na kućnom broju 57, s obzirom na nova saznanja, komunalni je redar izvršio i naknadni uvid te u okviru svojih ovlasti utvrdio kako vlasnik trenutno nije na navedenoj adresi. Nadalje, Komunalno redarstvo Grada Križevaca nema ovlasti niti uporište u niti jednom zakonskom propisu da izda bilo kakav akt kojim se naređuje ili obavezuje bilo koga da se izvrši oduzimanje mačaka iz razloga koji je naveden u peticiji građana, stoga je ista proslijeđena Državnom inspektoratu na daljnje postupanje – navode iz križevačke gradske uprave.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Kaj bi se čovek dal da se v tem Šemovcu bar jemput potrefi zeleno

Pred više od tisuću članova i simpatizera obilježena 34. obljetnica osnutka HDZ-a u Varaždinskoj županiji

Plenković: Franjo Tuđman stvorio je najvažniju, najveću, najutjecajniju i najodgovorniju političku stranku u političkoj povijesti Hrvatske

VELIKA PROMJENA ZA MNOGE

HZMO ima važnu obavijest za brojne građane

SVI ĆE DOBITI POVRAT NOVCA

Plodine mole sve kupce ovog prehrambenog proizvoda da ga prestanu konzumirati: “Vratite ga u najbliži prodajni centar”

vatra je u cijelosti progutala krovište

Crveni križ dostavio pomoć obitelji iz Legrada čija je kuća zamalo izgorjela u požaru

podravski indijac kupuje hrvatsko

VIDEO Babu radi u tvornici, a hranu kupuje na đurđevačkoj tržnici

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati