Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
"BUKA U CIK ZORE JE NESNOSNA"

FOTO Vrane ne daju spavati stanovnicima gusto naseljenog kvarta

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Veliki probleme stanovnicima Ulica kralja Tomislava u Križevcima stvaraju – vrane. Radi se o jednom od najgušće naseljenih dijelova grada, u kojem se nalaze stambene zgrade, kao i ona najviša, križevački neboder. Uz zgrade se nalazi poveći drvored, a ta drveća dom su brojnim vranama. Te ptice, osim što su poznate po svojoj inteligenciji, ističu se i po vrlo glasnom glasanju, graktanju. U to su se uvjerili i Križevčani koji živi u ovom bloku, a glasanje je najintenzivnije pred sumrak i posebno ranom zorom.

– Vrane koje se nalaze pokraj naših prozor počinju graktati čim se pojave prve zrake sunčeve svjetlosti. Mnogo prije negoli se ljudi ustaju na posao. To graktanje je takvog intenzitet da je onda više nemoguće spavati – rekao je Ivan Hedl, jedan od stanovnika Tomislavove.

Također, vrlo glasno je i pred sumrak, kada vrane, prema riječima našeg sugovornika, imaju „sukobljavanja sa svojim prirodnim neprijateljima, a to su sove.

– Sove, kako mi kaže moj poznanik biolog, mogu ubiti vranu, a one se navečer udružuju u skupine i pokušavaju otjerati sove koje se nalaze u istim krošnjama kako bi se zaštitile. To je također popraćeno glasnim graktanjem – kazao je Hedl.

Mještani ovog kvarta od gradske uprave traže da se problem riješi. Naravno, nitko nije za nasilnu uklanjanje ptica, ali rješenja kao što je premještanje gnijezda mnogo bi pomogla u povećanju kvalitete života u Ulici kralja Tomislava, ali i užem susjedstvu. U Gradu kažu da su upoznati s problemima te da rade na rješenju.

– Što se tiče vrana u Ulici kralja Tomislava, svjesni smo kako one stvaraju smetnje u svakodnevnom životu naših sugrađana te ćemo u suradnji s nadležnim službama pokušati naći određeno rješenje, po uzoru na druge gradove poput Koprivnice – naveli su iz gradske uprave. Rješenje Grada Koprivnice oko istog problema bilo je da se reže granje na kojim se vrane gnijezde, ali naišlo je na kritike pa su Šinterice dobrog srca čak organizirale i prosvjed.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

"ZA SEDMI SAM ROĐENDAN UMJESTO IGRAČAKA DOBIO DVA ŽENSKA JANJETA"

VIDEO: Tomo Kišiček, najbolji uzgajivač romanovskih ovaca u Hrvatskoj otkriva kako je sve počelo

STRAŠAN ZLOČIN U CENTRU GRADA ŠOKIRAO KOPRIVNIČANCE

FOTO Osumnjičeni za razbojništvo u pritvoru, vlasnika ljekarne oštetili za 30 tisuća eura

DETALJI SUDARA U ĐURĐEVCU

FOTO Dvije osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći, jedna teško

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Težak sudar, dvije osobe prevezene u bolnicu

novo raskrižje stvara brojne probleme

FOTO “Živimo u opasnosti, ne možemo u svoje dvorište!”

IZGRAĐEN S VELIKIM MANAMA

FOTO Novi je most opasan za promet, posebice za bicikliste i pješake

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI