Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

FOTO Vrane ne daju spavati stanovnicima gusto naseljenog kvarta

Veliki probleme stanovnicima Ulica kralja Tomislava u Križevcima stvaraju – vrane. Radi se o jednom od najgušće naseljenih dijelova grada, u kojem se nalaze stambene zgrade, kao i ona najviša, križevački neboder. Uz zgrade se nalazi poveći drvored, a ta drveća dom su brojnim vranama. Te ptice, osim što su poznate po svojoj inteligenciji, ističu se i po vrlo glasnom glasanju, graktanju. U to su se uvjerili i Križevčani koji živi u ovom bloku, a glasanje je najintenzivnije pred sumrak i posebno ranom zorom.

– Vrane koje se nalaze pokraj naših prozor počinju graktati čim se pojave prve zrake sunčeve svjetlosti. Mnogo prije negoli se ljudi ustaju na posao. To graktanje je takvog intenzitet da je onda više nemoguće spavati – rekao je Ivan Hedl, jedan od stanovnika Tomislavove.

Također, vrlo glasno je i pred sumrak, kada vrane, prema riječima našeg sugovornika, imaju „sukobljavanja sa svojim prirodnim neprijateljima, a to su sove.

– Sove, kako mi kaže moj poznanik biolog, mogu ubiti vranu, a one se navečer udružuju u skupine i pokušavaju otjerati sove koje se nalaze u istim krošnjama kako bi se zaštitile. To je također popraćeno glasnim graktanjem – kazao je Hedl.

Mještani ovog kvarta od gradske uprave traže da se problem riješi. Naravno, nitko nije za nasilnu uklanjanje ptica, ali rješenja kao što je premještanje gnijezda mnogo bi pomogla u povećanju kvalitete života u Ulici kralja Tomislava, ali i užem susjedstvu. U Gradu kažu da su upoznati s problemima te da rade na rješenju.

– Što se tiče vrana u Ulici kralja Tomislava, svjesni smo kako one stvaraju smetnje u svakodnevnom životu naših sugrađana te ćemo u suradnji s nadležnim službama pokušati naći određeno rješenje, po uzoru na druge gradove poput Koprivnice – naveli su iz gradske uprave. Rješenje Grada Koprivnice oko istog problema bilo je da se reže granje na kojim se vrane gnijezde, ali naišlo je na kritike pa su Šinterice dobrog srca čak organizirale i prosvjed.

FOTO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Graničar se ponovno posral na svoju decu?

Neprilagođena brzina

Vozač (30) quada teško ozlijeđen u prometnoj nesreći

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Indira Forza dobro rasplesala Pitomaču

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati