Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

FOTO Mali proizvođači tjestenine rade s minimalnom zaradom, cijena pšenice se poduplala

Cijene prehrambenih artikala na policama trgovačkih lanaca svakodnevno rastu, a u tom već ionako predugačkom lancu uskoro bi se mogla naći i tjestenina. Medijski napisi o poskupljenju namirnice koja se gotovo svakodnevno koristi na našim jelovnicima sve su češći. Razlog tome je poskupljenje durum pšenice koja je u kratkom vremenskom razdoblju na europskom tržištu porasla za 20 posto.

Međunarodno vijeće za žitarice očekuje da će globalna proizvodnja duruma u 2023./2024. biti na najnižoj razini unazad tri desetljeća. Nedostatak durum pšenice posljedica je loše žetve uzrokovane sušom u Kanadi, koja je njen najveći izvoznik, kao i vremenskih nepogoda u Europi.

Kako informacija o poskupljenju durum pšenice od koje se proizvodi tjestenina utječe na male proizvođače, provjerili smo u Koprivničkom Ivancu u obrtu La Mara, gdje Jelena Kovač Đuran i Dijana Mikšić već dvije godine proizvode domaću tjesteninu.

Troškovi u porastu od starta

Jelena nam objašnjava kako je problem u tome što hrvatska durum pšenica prolazi dugačak put do svojih kupaca. Budući da u Hrvatskoj ne postoji mlin za njenu preradu, oni koji je uzgajaju na mljevenje ju šalju u Italiju ili Austriju, odakle se kupuje po četiri puta većoj cijeni. Cijena sirovine je već sada dvostruko veća nego što je bila u samom startu, kada su pokretale biznis.

Kada smo počinjali, kilogram durum pšenice plaćali smo šest kuna pa je ubrzo skočila na osam, a cijelu prošlu godinu plaćali smo 13 kuna, kao što plaćamo i sada. U međuvremenu je sve poskupjelo, struja, voda, vrećice, a naš proizvod poskupjeli smo minimalno u prosincu prošle godine i to radi usklađenja s eurima, odnosno radi lakšeg obračuna cijena – objašnjava. 

Njihova tjestenina rađena je ručno, isključivo od durum pšenice koja je izvor energije i mnogih nutrijenata te je puno kvalitetnija od bijelog pšeničnog brašna. Zbog toga je proizvod u startu skuplji od ostale tjestenine koja se nalazi na policama trgovina. – Pšenicu kupujemo od većeg proizvođača koji kupuje na veliko i to svaka tri mjeseca pa nam otpušta dio svoje robe jer je tako isplativije. Uskoro će naručivati novu količinu, a koja će joj biti cijena ne znamo. Radimo s minimalnom zaradom uz ovu cijenu pa, ako cijena duruma ode gore, morat ćemo poskupjeti jer ne želimo srozati kvalitetu i raditi s drugim sirovinama – zaključila je Jelena.

FOTO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati