Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
DONOSIMO DETALJE O DALJNJEM FINANCIRANJU NAJVEĆEG GRADSKOG PROJEKTA

Glavni zadatak ravnateljice Marković – Bilić bit će osigurati dodatne prihode

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Mnogo se govorilo o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj u kojem je osnovna ustanova LORI te izgrađene Newton sobe, u kojima učenici, između ostalog, imaju priliku upravljati prvim simulatorom leta. No, postavlja se pitanje troškova ovog projekta, posebice za plaće zaposlenih. Podsjetimo, za ravnateljicu gradske ustanove izabrana je Željka Marković- Bilić, dosadašnja ravnateljica osnovne škole Veliki Bukovec i supruga ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića, kome smo i poslali upit o financiranju same ustanove, kao i plaća zaposlenih.

Ustanova Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području LORI osnovana je u siječnju 2024. godine u sklopu projekta financiranog iz EEA mehanizma i nacionalnog proračuna. Do kraja veljače, objasnio je u svom odgovoru gradonačelnik Bilić, ustanova je imala privremenog ravnatelja koji u ustanovi nije bio u radnom odnosu.

– Od 1. ožujka 2024. godine na dužnost je stupila ravnateljica ustanove koju je imenovalo Gradsko vijeće Grada Ludbrega, na temelju provedenog javnog natječaja. Plaća ravnateljice za ožujak i travanj 2024. godine osigurana je iz projektnog budžeta u 100 %-tnom iznosu bruto plaće – objasnio je Bilić.

Ustanova trenutačno ima jednog zaposlenika, dakle ravnateljicu, a druga zapošljavanja realizirat će se kad i ukoliko bude potrebe za istim, ovisno o posjećenosti i aktivnostima ustanove u narednom razdoblju. Dakle, da se zaključiti da je posao ravnateljice ustanovu, a samim time i raznoliku opremu, staviti u funkciju da bi to ulaganje imalo smisla, ali i ostvarilo prihoda kako svi troškovi ne bi pali na teret gradskog proračuna.

– Ustanovu je osnovao Grad Ludbreg te je ista proračunski korisnik. Financiranje Ustanove planira se iz vlastitih sredstava ustanove ostvarenih kroz redovno djelovanje, a u slučaju da navedena sredstva neće biti dovoljna, razlika će se pokrivati iz proračuna Grada Ludbrega. Ukupni mjesečni trošak plaće ravnatelja ustanove iznosi 2.930,00 eura sa svim doprinosima, a utvrđen je Kolektivnim ugovorom te odlukama Gradskog vijeća i gradonačelnika – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI svoja je vrata službeno otvorio 2. travnja. Tako su Ludbreg, ali i cijela sjeverozapadna Hrvatska dobili jedinstvenu ustanovu za edukaciju učenika u tzv. Newton sobama, gdje će svi učenici iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačka županije imati priliku primiti znanja iz STEM područja, (prirodne znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika). Važno je napomenuti da se ovdje ne radi o obrazovnim aktivnostima u sklopu redovnog programa, već će učenici ovdje, uz pomoć posebno educiranih učitelja, dobivati znanja koja će ih spremiti za profesije budućnosti. Tako je posebnost Newton sobe i posebni simulator leta, gdje će djeca doći do spoznaje da matematika i fizika mogu biti zabavne.

Ovo je i istovremeno među najvećim gradski projektima, a vrijednost projekta iznosi 2.950.302,10 eura, što ga čini jednim od najvećih koje je Grad Ludbreg do sada proveo. Varaždinska županija iz svojeg je proračuna izdvojila dodatnih 100.000 eura za vanjsko uređenje LORI kompleksa. Projekt su većinom financirali zaklada First Scandinavie, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondovi EU. LORI se nalazi na lokaciji „Starog mlina“ u Ludbregu čime je, osim kreiranja nove obrazovne institucije, započela i revitalizacija tog nekadašnjeg industrijskog kompleksa.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BICIKLIST OZIJEĐEN U PROMETNOJ NESREĆI

S 3,33 promila pao na tlo i završio u bolnici

U TIJEKU JE 4. ZLATNA BUĆKA PODRAVINE

VIDEO Somove na Šoderici ove godine lovi 18 ekipa

Teška prometna nesreća kod Koprivnice

Upravo: Motociklist sletio s ceste, prevezen je u bolnicu

BAŠ KAO NEKADA

FOTO/VIDEO Svatovi s klencericama i klencerima prošpanicirali gradom, vitezovi uveličali slavlje

TRADICIONALNI ROOSTERS MOTO MEETING

VIDEO Motori “zagrmjeli” gradskim ulicama, slijedi druženje u Novigradu Podravskom pa na Šoderici

AUTO KOPRIVNIČKIH REGISTRACIJA SUDJELOVAO U PROMETNOJ NESREĆI

FOTO Dvije osobe ozlijeđene u trostrukom sudaru


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati