Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Glazba je posebno korisna za starije bolesnike s moždanim udarom, ali ne bilo kakva

Piše dr. Ivo Belan

Postoji dosta kirurga koji za vrijeme operacije puštaju tihu glazbu u operacijskoj sali. Svi ti kirurzi tvrde da glazba opušta napetost kirurškog tima, a također pomaže da se pacijent relaksira dok čeka anesteziju. Nisu u pitanju samo kirurzi. Dr. Mathew Lee, direktor Rush Rehabilitacijskog Instituta u New Yorku, kaže da su se već u nizu prilika uvjerili da glazba može pomoći u izbjegavanju ozbiljnih komplikacija za vrijeme bolesti, u poboljšanju bolesnikova općeg blagostanja i u skraćivanju boravka u bolnici.

Glazba, kao dodatak standardnoj terapiji, pokazala je korisne učinke u liječenju migrenoznih glavobolja. Pacijenti su slušali svoju omiljenu glazbu. Prijevremeno rođene bebe i one rođene s niskom porođajnom težinom, koje su bile izložene svakog dana, sat i pol, umirujućoj vokalnoj glazbi, boravile su u intenzivnoj jedinici u prosjeku samo 11 dana, u usporedbi s kontrolnom grupom kojoj je trebalo 16 dana.

Kako glazba pomaže? Neka ispitivanja pokazuju da ona može sniziti povišeni krvni tlak, bazalni metabolizam i ritam disanja i tako smanjiti fiziološke odgovore na stres.

Terapija glazbom pokazuje se posebno djelotvornom u tri ključna medicinska područja:

  1. Bol, tjeskoba i depresija. Glazba Bacha, Beethovena, Brahmsa ili opuštajući jazz, pomogli su ženama u olakšavanju bolova pri porodu.

Bolesnici oboljeli od raka često se prepuštaju teškim mislima i povlače u svoje bolesničke sobe, neki čak odbijajući razgovarati s liječnicima i sestrama. I ovdje glazba pomaže da se uspostavi lakša komunikacija i ohrabruje pacijente da bolje surađuju u liječenju.

  • Mentalne, emocionalne i fizičke poteškoće. U Ivymount School u Rockvillu (SAD), u kojoj skrbe za mlade s problemima u razvoju, u rasponu od emocionalnih poremetnji do mentalne retardacije, autizma i poteškoća u učenju, s uspjehom primjenjuju pomoćnu terapiju pjevanjem i plesom. Te aktivnosti pomažu djeci da lakše uče obvezatno gradivo i da svladavaju ostale nastavne programe. Zanimljivo, većina ozbiljno hendikepirane djece obično ignorira druge vrste stimulacije, a na glazbu reagira.
  • Neurološka oboljenja. Iskustva i izvještaji nekih liječnika govore da pacijenti koji pate od raznih neuroloških bolesti, koji ne mogu govoriti i kretati se, često puta pozitivno reagiraju na glazbu, pa počnu pjevušiti, a neki čak i plesati. Snaga glazbe u takvih je bolesnika izvanredna. Dobre reakcije na glazbu posebno se mogu vidjeti kod pacijenata koji su bili žrtve moždanog udara, a visoke su životne dobi.

Naravno, koristi od glazbe nisu ograničene samo na bolesne. Glazba može pružiti užitak, zabavu i ugodnu relaksaciju i nama zdravima u svakodnevnom životu.

Glazba nije magija, ali, bilo u bolnici ili kod kuće, za mlade i za stare, ona može biti snažan lijek koji svima nama pomaže.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI