Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Glazba je posebno korisna za starije bolesnike s moždanim udarom, ali ne bilo kakva

Piše dr. Ivo Belan

Postoji dosta kirurga koji za vrijeme operacije puštaju tihu glazbu u operacijskoj sali. Svi ti kirurzi tvrde da glazba opušta napetost kirurškog tima, a također pomaže da se pacijent relaksira dok čeka anesteziju. Nisu u pitanju samo kirurzi. Dr. Mathew Lee, direktor Rush Rehabilitacijskog Instituta u New Yorku, kaže da su se već u nizu prilika uvjerili da glazba može pomoći u izbjegavanju ozbiljnih komplikacija za vrijeme bolesti, u poboljšanju bolesnikova općeg blagostanja i u skraćivanju boravka u bolnici.

Glazba, kao dodatak standardnoj terapiji, pokazala je korisne učinke u liječenju migrenoznih glavobolja. Pacijenti su slušali svoju omiljenu glazbu. Prijevremeno rođene bebe i one rođene s niskom porođajnom težinom, koje su bile izložene svakog dana, sat i pol, umirujućoj vokalnoj glazbi, boravile su u intenzivnoj jedinici u prosjeku samo 11 dana, u usporedbi s kontrolnom grupom kojoj je trebalo 16 dana.

Kako glazba pomaže? Neka ispitivanja pokazuju da ona može sniziti povišeni krvni tlak, bazalni metabolizam i ritam disanja i tako smanjiti fiziološke odgovore na stres.

Terapija glazbom pokazuje se posebno djelotvornom u tri ključna medicinska područja:

  1. Bol, tjeskoba i depresija. Glazba Bacha, Beethovena, Brahmsa ili opuštajući jazz, pomogli su ženama u olakšavanju bolova pri porodu.

Bolesnici oboljeli od raka često se prepuštaju teškim mislima i povlače u svoje bolesničke sobe, neki čak odbijajući razgovarati s liječnicima i sestrama. I ovdje glazba pomaže da se uspostavi lakša komunikacija i ohrabruje pacijente da bolje surađuju u liječenju.

  • Mentalne, emocionalne i fizičke poteškoće. U Ivymount School u Rockvillu (SAD), u kojoj skrbe za mlade s problemima u razvoju, u rasponu od emocionalnih poremetnji do mentalne retardacije, autizma i poteškoća u učenju, s uspjehom primjenjuju pomoćnu terapiju pjevanjem i plesom. Te aktivnosti pomažu djeci da lakše uče obvezatno gradivo i da svladavaju ostale nastavne programe. Zanimljivo, većina ozbiljno hendikepirane djece obično ignorira druge vrste stimulacije, a na glazbu reagira.
  • Neurološka oboljenja. Iskustva i izvještaji nekih liječnika govore da pacijenti koji pate od raznih neuroloških bolesti, koji ne mogu govoriti i kretati se, često puta pozitivno reagiraju na glazbu, pa počnu pjevušiti, a neki čak i plesati. Snaga glazbe u takvih je bolesnika izvanredna. Dobre reakcije na glazbu posebno se mogu vidjeti kod pacijenata koji su bili žrtve moždanog udara, a visoke su životne dobi.

Naravno, koristi od glazbe nisu ograničene samo na bolesne. Glazba može pružiti užitak, zabavu i ugodnu relaksaciju i nama zdravima u svakodnevnom životu.

Glazba nije magija, ali, bilo u bolnici ili kod kuće, za mlade i za stare, ona može biti snažan lijek koji svima nama pomaže.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

"NESTAŠICE SU SVE DUŽE, VEĆE I ČEŠĆE"

Ljekarne u potpunosti ostale bez dva vrlo važna lijeka, a zamjenskih nema

PROVJERITE JESTE LI GA KUPILI

Trgovački lanac iz prodaje povlači popularno piće. Kupce mole da se jave s računom

ne pokušavajte držati korak s ostalim prijateljicama

Dr. Ivo Belan: I žene mogu razviti probleme s alkoholom

neočekivano povećana potražnja

Velika farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu popularnog protuupalnog lijeka

MISLI NA ZDRAVLJE

Dr. Ivo Belan: Izgubite prekomjernu tjelesnu težinu bez gladovanja!

Stiglo iz poljske

Zbog bakterije opasne po zdravlje s tržišta se povlači popularna namirnica

Upišite pojam koji želite pretraživati