Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Godišnje zaradi 638.000 kuna: Rataru kazna 5000 kuna zbog ‘brda’ ilegalnih metaka

Uglednom poljoprivredniku i lovcu iz križevačkog kraja (67) u kuću je upala policija zbog dojave o obiteljskom nasilju. Kako je riječ o lovcu koji na sebe ima prijavljeno oružje, policajci su mu pregledali ormar u kojem drži oružje, vjerojatno kako bi mu ga oduzeli prema Zakonu o oružju. Iako oružje posjeduje legalno i ono je bilo pravilno uskladišteno u metalnom sanduku kako to nalaže zakon, policajci su mu tijekom pretrage pronašli 182 metka za oružje takozvane B kategorije za koje nema oružni list ili važeće odobrenje za nabavu.

Riječ je o raznim pištoljskim mecima, lovačkom streljivu različitog kalibra te mecima za vojničku pušku. Presudom Općinskog suda u Križevcima 67-godišnjak je proglašen krivim i meci su mu trajno oduzeti. Poljoprivrednik je kažnjen s 5000 kuna i 300 kuna troškova suda, a ako u roku od tri mjeseca plati dvije trećine kazne, iznos od 3.333 kune uvećan za 300 kuna troškova, kaznu će mu sud uvažiti kao plaćenu u cijelosti. Premda je riječ o visokoj kazni, antijunaku naše priče neće biti teško platiti kaznu.

Naime, riječ je o vrlo imućnom čovjeku koji prema vlastitom priznanju od poljoprivrede ima godišnji prihod od 638.000 kuna. Na sudu je okrivljeni poljoprivrednik porekao krivnju. Rekao je kako je lovac od 1993. godine te da je imao važeće oružne listove za držanje i nošenje oružja i sukladno tome je nabavljao i streljivo za takvo oružje.

– Iz priloženog optužnog prijedloga vidi se da je većina streljiva namijenjena za lovačko oružje, a dio streljiva je vojnog porijekla koje sam imao još od Domovinskog rata u kojem sam sudjelovao. Streljivo sam iz sigurnosnih razloga držao u sefu pod ključem kako ne bi bilo dostupno neovlaštenim osobama – kazao je okrivljeni poljoprivrednik i sucu objasnio kako nije znao da je 2018. godine došlo do promjene zakona prema kojem i streljivo koje je kod njega pronađeno mora prijaviti policiji.

Na suđenju je svjedočio i policijski službenik koji je rekao kako je s kolegama kod 67-godišnjaka postupao zbog počinjenog obiteljskog nasilja i da su išli pregledati to oružje jer je registrirani posjednik vatrenog oružja, a pronašli su mu više stotina metaka.

Sud je 67-godišnjaka proglasio krivim i u obrazloženju je sudac rekao kako je okrivljeni kao dugogodišnji lovac trebao imati povećanu svijest o opasnosti koju predstavlja držanje u kući veće količine neregistriranog streljiva. Premda je za ovakav prekršaj predviđena kazna u rasponu od 5000 pa do 40.000 kuna i već je nepravomoćno osuđen za istovrsni prekršaj, 67-godišnjak je kažnjen minimalnom novčanom kaznom. Zaključak je da će se i takvom kaznom postići svrha kažnjavanja.

FOTO Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

STRAŠAN ZLOČIN U CENTRU GRADA ŠOKIRAO KOPRIVNIČANCE

FOTO Osumnjičeni za razbojništvo u pritvoru, vlasnika ljekarne oštetili za 30 tisuća eura

DETALJI SUDARA U ĐURĐEVCU

FOTO Tri osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći, jedna teško

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Težak sudar, dvije osobe prevezene u bolnicu

novo raskrižje stvara brojne probleme

FOTO “Živimo u opasnosti, ne možemo u svoje dvorište!”

IZGRAĐEN S VELIKIM MANAMA

FOTO Novi je most opasan za promet, posebice za bicikliste i pješake

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Bjelovar, Koprivnica, Križevci i Đurđevac kroz trgove

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI