Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Izvanredna presica županijskog SDP-a

Golubić: Vidljivo je s koje je liste Lacković izabran u Sabor, to je njihova retorika

Župan često prihvati amandmane oporbe, posebice SDP-a, ali ne izravno već kad shvati da su oni dobri pa ih prešutno implementira u politike i neobična nervoza Željka Lackovića teško je razumljiva. To bi bila dva zaključaka izvanredne konferencije za medije županijske organizacije SDP-a vezanu uz jučerašnju sjednicu Županijske skupštine. Tamo se dakle govorilo o dvije točke i to o odbijenom amandmanu kluba SDP-a i HSLS-a, a gdje je predloženo da se s projekta obnove dvorca Inkey uzme 380.000 eura i da županijskom domu za starije kako bi se izbjeglo najavljeno povećanje cijene za korisnike koje bi u prosjeku iznosilo oko 120 eura.

Druga točka bila je vezana uz osnivanje radne skupine s ciljem proglašenja nacionalnog park Rijeka Drava. Na presici su govorili županijski vijećnik Tomislav Golubića ujedno i predsjednik ŽO SDP-a i njegov kolega i dopredsjednik Ivan Sabolić, koji je ujedno i načelnik općine Legrad. Točku je obrazložio vijećnik Željko Lacković iz stranke Nezavisni – Željko Lacković koji je ujedno i saborski zastupnik izabran s liste Domovinskog pokret, koaliacijskog partnera HDZ-a, na nacionalnoj razini. Da ne bude nesporazuma u toj točki trebao se donijeti Zaključak o  pokretanju inicijative za osnivanje radne skupine Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije radi prikupljanja i obrade podataka potrebnih za izradu stručne podloge za proglašenje Nacionalnog parka Rijeka Drava.

Što se tiče prve točke i amandmana veznog uz rebalans proračuna on je odbijen uz objašnjenje da bi prihvaćanje ugrozilo projekt revitalizacije dvorca Inkey u Rasinji.

– To svakako nije točno, jer se sad ne zna koliko će taj projekt vrijediti i sigurno će se zbog toga morati izglasati još jedan rebalans proračuna, tako da se to sada moglo napraviti bez posljedica za ovaj projekt- naveo je Tomislav Golubić, koji je i dodao da se realizacija ovog amandmana može očekivati te da je župan i prije usvajao njihove prijedloge kada je svatio da su dobri, samo ne neposredno već kasnije u drugim odlukama.

– Nadam da će Županija u planiranju proračuna za sljedeću godinu, ako bude  dovoljno razuma, osigurati i povećati sredstva za Dom za starije da se udar na umirovljenike smanji – naveo je  je Golubić

Možda široj javnosti zanimljivija je bila točka o temi Nacionalnog parka Rijeko Drava, a tom smo izvijestili jučer.

Željko Lacković bio je vidno uzrujan, kad je bilo moguće vidjeti kamo će to glasovanje ići, i u svome završnom obraćanju prozvao je vijećnike zbog neinformiranosti i župana zbog navodnog skrivanja iza vijećnika i sitnih interesa. No onda se nanovo dogodio obrat i vijećnica HDZ – Verica Rupčić zatražila je pauzu od deset minuta, ali svejedno prijedlog kod glasanja nije prošao. Isto tako u vijećnici su se tada mogli čuti povici iz kluba gdje je sjedio Željko Lacković, gdje je on omalovažavao svoje kolege vijećnike posebice župana Darka Korena i Ivana Sabolića, koji se također uključio u raspravu.

– U jednom trenutku izgledalo je kao da među vijećnicima sjedi Zekanović. Vidljiv je s koje liste je Željko Lacković izabran u Sabor, jer to je njihova retorika i nastup  – kazao je Tomislava Golubić, koji je naveo da se ovdje možda radi o nekim drugim motivima, ali i da je izgleda počela kampanja za lokalne izbore.

On je također napomenuo da je zaključak bio apsoltno nerazumljiv, a bilo je i pitanje tko je uopće predlagatelj, s obzirom na to da je u potpisu Damir Felak (HDZ), predsjednik Županijske skupštine. Isto tako podsjetio je i na riječi župana Korena koji je naveo kako Lacković koji je pokrenuo inicijativu uopće nije objasnio što se traži niti je došao na kordinaciju i odbor za pripremu teme za Skupštinu.

– Kolega Lacković spomenuo je da postoje i negativne i pozitivne strane, no o njima nije govorio.  Uglavnom je govorio o  ekonomskim razlozima ne vezanima uz zaštitu okoliša. O tome kako bi to utjecalo na mještane deset općina uz rijeku Dravu, on uopće ne razmišlja – rekao je Sabolić i napomenuo kako zna da je primjerice bivši župan i sadašnji ministar Ivan Anušić također bio protiv takve inicijative u svojoj županiji.

– Nepojmljivo mi je da bi ribič iz Legrada plaćao ulaznicu da bi išao loviti ribu na Dravu. Intenzivna poljoprivreda u takvim zonama je baš zabranjena. Također tražili smo i referendum, a to ga je očito najviše pogodilo jer zna da bi većina bila protiv – rekao je Sabolić.

Kasnije u neformalnom razgovoru saznali smo da su članovi stranke Nezavisni objasnili ponašanje svog predsjednika činjenicom da cijeli dan ništa nije jeo.

FOTO Matija Dolenec

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine u potpunosti povlače jedan prehrambeni proizvod iz prodaje: U njemu je otkrivena salmonela

veliki popusti za članove kluba

Na Dinamo i Hajduk za 20 eura. Slaven osjetno digao cijene ulaznica, no sve s jednim ciljem…

simbol izvrsnosti

Dodijeljeno 26 rektorovih nagrada za najuspješnije studente Sveučilišta Sjever


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati