Grad: Građani se tuže na vrane. Aktivistice: To je obično ubojstvo!

Desetak članica i članova koprivničke udruge Šinterice dobra srca prosvjedovalo je u nedjelju navečer protiv najave gradske vlasti kako kreću s uništavanjem gnijezda vrana i rezanja grana diljem grada.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Ovo nije rješenje, ne samo po nama, već i stručnjaci, ornitolozi s kojima smo se čuli, rekli su kako ono neće donijeti ništa dobro. Metoda je kontraproduktivna, što je dokazala i praksa u drugim gradovima – rekle su nam Šinterice na jučerašnjem prosvjedu te dodale kako postoje i druge prakse…

– Neki su gradovi krenuli s kontracepcijama, u hranu se stavljaju takvi dodaci. Ima i drugih metoda, no ne bismo o njima jer nismo stručne, neka nam o njima više kažu ornitolozi pa ćemo ponuditi i druga rješenja.

Inače, Šinterice planiraju pomno pratiti orezivanje grana, kako bi zbrinuli eventualno nastradale ptice. Pomoć im je oko zbrinjavanja ptica, dodaju, ponudio i ornitološki laboratorij.

Inače, Šinterice su vrlo aktivno najavile prosvjed i kritizirale gradsku akciju i na svojim facebook stranicama. „Koliki to pomor vrana očekujemo? Ovaj tjedan Grad planira porezati više grana diljem Koprivnice i uništiti ptičja gnijezda“, pitaju se u vrlo aktivnoj koprivničkoj udruzi, reagirajući na najavu gradske uprave o rješavanju pitanja nesnosnih ptica.

– Ptice smetaju, rade štetu i buku pa su nakon mnogo razmišljanja zaključili da je rješenje ubojstvo!? – pitaju se u Udruzi koja je jučer (nedjelja) u večernjim satima organizirala i mirni prosvjed protiv takve odluke.

Ističu kako se formalno ne najavljuje „ubojstvo ptica“ nego samo orezivanje grana, no pitaju se hoće li prije toga zaštititi ptice? Pozivaju se na Zakon o zaštiti životinja i Zakon o lovstvu koji su, kako ističu, „mrtvo slovo na papiru“ samo zato jer se nekolicina građana žalila na buku i nered koju stvaraju te ptice.

I u udruzi žele rješenje problema, no ne na ovaj način.

– Osim što ćemo imati pomor, rušenje gnijezda neće spriječiti ptice da sagrade nova. Ovom metodom, koja od početka ne obećava rezultate, uzaludno se troše sredstva i vrijeme – smatraju Šinterice.

Smatraju da se to ne radi kad je sezona parenja i kada ima mladih. To se po zakonu sada, kažu, ne smije!

– Neće oni samo srušiti gnijezda, nego će i poubijati hrpetinu malih beba, a vrane će si opet napraviti gnijezda na drugom mjestu – ističu.

Inače, ova je tema aktualizirana na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća, a istaknuo ju je HDZ-ov vijećnik Saša Cestar. Gradonačelnik Mišel Jakšić odgovorio mu je na Vijeću kako su u posljednje vrijeme prikupljali brojne pritužbe građana zbog nemira i štete koju vrane rade, te kontaktirali Ministarstvo poljoprivrede i potom dobili dozvolu za „intervenciju“. Tijekom proteklog tjedna postalo je jasnije i o kakvoj se to intervenciji radi, a bit će na više lokacija u gradu, od užeg centra pa sve do rubnih dijelova.

Ovakve akcije orezivanja grana inače nisu prve na području Koprivnice, bilo ih je i ranijih godina, a jedna od zadnjih prije epidemije koronavirusa 2019. Jakšić je i tada rekao kako pokušaji da se uplaše zvukom nisu upalili te da je i to na određeni način maltretiranje životinja. Rezanje grana, smatrali su i tada, najučinkovitiji je način da se vranama stane na rep.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI