Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad: Građani se tuže na vrane. Aktivistice: To je obično ubojstvo!

Desetak članica i članova koprivničke udruge Šinterice dobra srca prosvjedovalo je u nedjelju navečer protiv najave gradske vlasti kako kreću s uništavanjem gnijezda vrana i rezanja grana diljem grada.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Ovo nije rješenje, ne samo po nama, već i stručnjaci, ornitolozi s kojima smo se čuli, rekli su kako ono neće donijeti ništa dobro. Metoda je kontraproduktivna, što je dokazala i praksa u drugim gradovima – rekle su nam Šinterice na jučerašnjem prosvjedu te dodale kako postoje i druge prakse…

– Neki su gradovi krenuli s kontracepcijama, u hranu se stavljaju takvi dodaci. Ima i drugih metoda, no ne bismo o njima jer nismo stručne, neka nam o njima više kažu ornitolozi pa ćemo ponuditi i druga rješenja.

Inače, Šinterice planiraju pomno pratiti orezivanje grana, kako bi zbrinuli eventualno nastradale ptice. Pomoć im je oko zbrinjavanja ptica, dodaju, ponudio i ornitološki laboratorij.

Inače, Šinterice su vrlo aktivno najavile prosvjed i kritizirale gradsku akciju i na svojim facebook stranicama. „Koliki to pomor vrana očekujemo? Ovaj tjedan Grad planira porezati više grana diljem Koprivnice i uništiti ptičja gnijezda“, pitaju se u vrlo aktivnoj koprivničkoj udruzi, reagirajući na najavu gradske uprave o rješavanju pitanja nesnosnih ptica.

– Ptice smetaju, rade štetu i buku pa su nakon mnogo razmišljanja zaključili da je rješenje ubojstvo!? – pitaju se u Udruzi koja je jučer (nedjelja) u večernjim satima organizirala i mirni prosvjed protiv takve odluke.

Ističu kako se formalno ne najavljuje „ubojstvo ptica“ nego samo orezivanje grana, no pitaju se hoće li prije toga zaštititi ptice? Pozivaju se na Zakon o zaštiti životinja i Zakon o lovstvu koji su, kako ističu, „mrtvo slovo na papiru“ samo zato jer se nekolicina građana žalila na buku i nered koju stvaraju te ptice.

I u udruzi žele rješenje problema, no ne na ovaj način.

– Osim što ćemo imati pomor, rušenje gnijezda neće spriječiti ptice da sagrade nova. Ovom metodom, koja od početka ne obećava rezultate, uzaludno se troše sredstva i vrijeme – smatraju Šinterice.

Smatraju da se to ne radi kad je sezona parenja i kada ima mladih. To se po zakonu sada, kažu, ne smije!

– Neće oni samo srušiti gnijezda, nego će i poubijati hrpetinu malih beba, a vrane će si opet napraviti gnijezda na drugom mjestu – ističu.

Inače, ova je tema aktualizirana na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća, a istaknuo ju je HDZ-ov vijećnik Saša Cestar. Gradonačelnik Mišel Jakšić odgovorio mu je na Vijeću kako su u posljednje vrijeme prikupljali brojne pritužbe građana zbog nemira i štete koju vrane rade, te kontaktirali Ministarstvo poljoprivrede i potom dobili dozvolu za „intervenciju“. Tijekom proteklog tjedna postalo je jasnije i o kakvoj se to intervenciji radi, a bit će na više lokacija u gradu, od užeg centra pa sve do rubnih dijelova.

Ovakve akcije orezivanja grana inače nisu prve na području Koprivnice, bilo ih je i ranijih godina, a jedna od zadnjih prije epidemije koronavirusa 2019. Jakšić je i tada rekao kako pokušaji da se uplaše zvukom nisu upalili te da je i to na određeni način maltretiranje životinja. Rezanje grana, smatrali su i tada, najučinkovitiji je način da se vranama stane na rep.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

TRADICIONALNA MANIFESTACIJA

FOTO/VIDEO Velikim skokom u Dravu obilježili Dan europske Amazone

Svoju je štalu pretvorio u galeriju

VIDEO Pero: “Boli me što Đurđevac nije htio prihvatiti moju donaciju”

Između Đurđevca i Kalinovca

UPRAVO Sudar Peugeota i Golfa na Podravskoj magistrali


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati