Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad Koprivnica izgubio višegodišnji spor s bolnicom, dug 375.000 kuna plus kamate

Grad će iz svoje blagajne koprivničkoj bolnici morati platiti dug od 375.000 kuna, to jest 50.000 eura s kamatama od 2018. godine. Usto, morat će nadoknaditi bolnici i troškove sudskog postupka u iznosu od 6750 eura. Bolnica je, naime, tužila Grad Koprivnicu 2019. zbog komunalnog doprinosa još iz 2014. godine, koliko je bolnica platila Gradu za dogradnju Opće bolnice.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Bolnica je taj iznos platila 2014. u gradsku blagajnu, no do dogradnje bolnice nije došlo u roku od dvije godine pa je bolnica na temelju ugovora i Zakona o obveznim odnosima smatrala da ima pravo na povrat uplaćenog novca za „neiskorišteni“ komunalni doprinos. U bolnici su naveli kako su ovaj spor pokušali riješiti izvansudskim postupkom. Iz Grada su 2018. odgovorili Bolnici i odbili napraviti povrat novca. Pojasnili su, navodi se u obrazloženju presude, kako će se o zahtjevu bolnice očitovati nakon konzultacije s pravnom službom i Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja.

Gotovo godinu dana kasnije odgovorili su kako tužba bolnice nije zakonski osnovana i da nisu imali pravo na povrat, a to su pokušali pojasniti i dokazati. Također, smatrali su u Gradu i kako se radilo o ugovoru između dvije pravne osobe te je prigovorio i na zastaru tog potraživanja.

– Postoji odredba jednog članka Zakona o komunalnoj gradnji u kojem je propisano da se komunalni doprinos plaća prilikom građenja ili prilikom ozakonjenja građevine. Ako nema građenja ili ozakonjenja, nema niti obaveze plaćanja komunalnog doprinosa. U rješenju od 21. siječnja 2014. vidi se kako je doprinos određen za dogradnju zgrade bolnice. To što smo mi platili komunalni doprinos bio je uvjet za izdavanje potvrde glavnog projekta. Kako nismo ništa gradili, nismo ni stekli korist korištenjem tog zemljišta. Također, ako se i radi o zastari, ona se može računati na rok od pet godina, ali od 2016. otkako je prestala vrijediti potvrda glavnog projekta – pojasnili su iz Bolnice.

– Ponavljamo, ne postoji nijedan relevantan propis koji sadrži odredbu o povratnu komunalnog doprinosa u slučaju odustanka od gradnje – odgovorili su i Grada i to potkrijepili mišljenjem Ministarstva.

Podsjetimo, Trgovački sud u Bjelovaru početkom 2021. odbacio je ovu tužbu, da bi nakon žalbe Bolnice Visoki trgovački sud RH donio svoje rješenje i naredio da se postupak mora ponoviti. Postupak je i ponovljen, a na ročištu potkraj studenog 2022. Bolnica je i dalje inzistirala na povratu novca. U Gradu također nisu odustajali od svojih argumenata zašto ne trebaju vratiti novac.

Na ponovljenom suđenju Trgovački sud u Bjelovaru pozivao se na odredbe članaka Zakona o obveznim odnosima u kojima piše da se novac mora vratiti i kad se nešto primi, a ono za što se primilo nije ostvareno te kako u tom slučaju čak se mora vratiti i s kamatama.

Također, naveli su kako je na snazi bio Zakon o komunalnom građenju prema kojem komunalni doprinos plaća onaj koji nešto gradi. Kako se odustalo od gradnje, bilo je očito da neće biti ni objekta kojem će biti potrebni priključci na komunalnu infrastrukturu pa je time nestala osnova na temelju koje je tuženik primio 50.000 eura od Bolnice. Još je k tome Sud naveo kako je zahtjev Grada, s obzirom na to da je protivan pravu na vlasništvo, protivan Ustavu RH i Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Gradu Koprivnici sad ostaje nada u žalbu koju mogu uložiti u roku od 15 dana.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

FOTO/VIDEO

Franović: Moja oaza vidljiva je iz svemira, temperatura nikad nije iznad 28 stupnjeva!

IZGLASAN PRORAČUN GRADA LUDBREGA

Za oporbu proračun nije razvojan, gradonačelnik Bilić tvrdi da je odlično balansiran

manifestacija najtoplija srcu

Sve je spremno za advent u Križevcima koji počinje već ovaj petak

Neka se djeca još uvijek znaju igrati bez mobitela

FOTO/VIDEO Kreativni klinci iz Prugovca od pijeska izgradili mini farmu

VELIKA DVORANA BILA JE ISPUNJENA

Svečanim koncertom HPD „Kalnik“ obilježio 123 godine djelovanja

za svaku pohvalu

Podravska općina stipendira 64 studenta, mjesečno dobivaju čak 120 eura

Upišite pojam koji želite pretraživati