Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad Križevci: “Bivša je vlast propustila priliku i oštetila Grad za milijun kuna!”

Iz gradske su uprave uoči devete sjednice Gradskog vijeća gradskim vijećnicima koji su dali Prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva Gradskog vijeća Grada Križevaca po pitanju potrošnje 640.000,00 kn za odvjetničke usluge dali javni odgovor u kojem odbacuju potrebe za tim, uz pojašnjenje kako se napisima po društvenim mrežama i medijima šire razne neistine i konstrukcije, a gradske službe zatrpavaju zahtjevima za pravo na pristup informacijama.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Podravski je nedavno pisao o navedenom slučaju, a radi se o optužbi, u prvom redu, gradskog vijećnika Ivana Majdaka koji je javno prozvao gradsku vlast kako nepotrebno troši novac na odvjetničke usluge u vezi utvrđivanja infrastrukturnog operatera i utvrđivanja naknade. No, iz Grada su ponovili kako sada zarađuju puno veći novac nego za vrijeme prošle vlasti, koja je tu priliku propustila.

Mario Rajn

– Ukratko, do 2018. godine Grad je od tvrtke Hrvatski telekom d.d. (HT) s osnove prava puta ostvarivao oko 120 tisuća kuna godišnje, a od 2018. godine angažiranjem odvjetnice Katje Jajaš Grad Križevci godišnje ostvaruje više od 500 tisuća. Postoji dokumentacija iz koje se vidi da je odvjetnica još za vrijeme bivše vlasti pokušala stupiti u kontakt sa Gradom, skrećući pažnju da Grad može ostvariti veću naknadu od HT-a. Međutim, u bivšoj vlasti nije bilo interesa, čime su oštetili gradski proračun za 400 tisuća kuna. Drugim riječima, nekoliko godina inertnosti Križevce je koštalo više od milijun kuna – ističu iz Grada.

– Zanimljivo je ovdje ukazati na povezanost oporbenog vijećnika (Ivana Majdaka, op. a.) s HT-om. Naime, Zakonom o elektroničkim medijima iz svibnja ove godine htjelo se progurati smanjenje naknade za pravo puta, odnosno direktno izbijanje prihoda gradovima i općinama, te bogaćenje HT-a. Odvjetnica Katja Jajaš žestoko se tome protivila, zastupajući prava gradova i općina, zbog čega snosi posljedice odmazde diva HT-a. Također, naš oporbeni vijećnik u ovom trenutku pregovara s upravom HT-a oko kolektivnog ugovora pa se čovjek ne može ne zapitati: bori li se križevački oporbeni vijećnik za interes građana ili radi uime i za račun HT-a – navode u odgovoru iz Grada, istaknuvši kako istražna povjerenstva ionako ne mogu osnovati kao jedinica lokalne samouprave, već to može jedino Hrvatski sabor.

Ivan Majdak

– Takvo tijelo, kad bi se i osnovalo, nema pravnu osobnost i ne može podnijeti niti kaznenu prijavu niti bilo kakvu tužbu. Takvo tijelo nije pandan sudu, članovi nisu pravnici, te nisu kvalificirani donositi pravorijeke. Takvo tijelo ima isključivi politički karakter i njegovo djelovanje usmjereno je isključivo na dokazivanje političke odgovornosti – zaključuju u odgovoru iz Grada, odbivši prijedlog vijećnika.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI