Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad ljudima prodao parcele za koje se ne može dobiti građevinska dozvola

Za gradilišta koja je Grad Đurđevac ponudio na prodaju prvenstveno građanima mlađim od 45 godina u novom odvojku Škurdijeve ulice trenutno se ne može ishoditi građevinska dozvola. Da je Grad očito napravio propust prilikom formiranja novog odvojka Škurdijeve ulice s 20 gradilišta osvjedočili su se građani koji su ih kupili i krenuli u ishođenje potrebnih dozvola za gradnju.

Zasad je prodano deset gradilišta, a prvi vlasnici koji su izradili projekte za kuću i zatražili građevinsku dozvolu dobili su odbijenicu od županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša i prirode. Prema rješenju o odbijanju zahtjeva problem predstavlja gradski urbanistički plan kojim zasad na toj lokaciji nije predviđena izgradnja obiteljskih kuća. Naime, prije 15 godina plan je tadašnje gradske vlasti bio na toj lokaciji izgraditi Dom za starije i nemoćne osobe pa je prema urbanističkom planu na novoformiranim parcelama predviđena gradnja objekata socijalne namjene, a ne obiteljskih kuća.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Građani koji su kupili gradilišta nakon odbijenice za građevinsku dozvolu obratili su se i gradskoj upravi koja i dalje tvrdi da se na novoformiranim parcelama mogu graditi obiteljske kuće te odgovornost prebacuje na županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša i prirode. U ugovoru o kupnji gradilišta građani su se obvezali da će u roku od šest mjeseci ishoditi građevinsku dozvolu te u narednih 18 mjeseci izgraditi kuću. Kako sad stvari stoje, sasvim je izvjesno da prvi uvjet, ishođenje građevinske dozvole u tom roku, neće moći ispoštovati pa su u strahu da ne izgube pravo na gradilište. 

U županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša i prirode ističu kako je zahtjev stranke koja je u postupku zatražila izdavanje građevinske dozvole za izgradnju obiteljske kuće na zemljištu u Škurdijevoj ulici u Đurđevcu odbijen iz razloga koji su detaljno navedeni u obrazloženju predmetnog rješenja. Stranka je na doneseno rješenje uložila žalbu koja će biti proslijeđena u Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

– Kao što je jasno navedeno u rješenju, predmetna su zemljišta u Škurdijevoj ulici prema važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji, odnosno urbanističkom planu uređenja grada Đurđevca planirana za izgradnju objekata javne i društvene namjene, točnije socijalne namjene. Iz tog razloga nije moguće izdati građevinsku dozvolu za izgradnju građevine stambene namjene jer bi to bilo protivno urbanističkom planu uređenja grada Đurđevca – pojašnjavaju u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša i prirode.

Hrvoje Janči

Grad Đurđevac, dodaju, može riješiti ovaj problem donošenjem izmjena urbanističkog plana uređenja.

– Valja napomenuti kako je grad Đurđevac bio upoznat s ovom činjenicom prije objave javnog natječaja za prodaju zemljišta u Škurdijevoj ulici. No unatoč tome, kupce su ugovorom obvezali da ishode građevinske dozvole u roku od šest mjeseci, što je apsolutno nemoguće i protivno propisima ako Grad ne provede postupak izmjene spomenutog urbanističkog plana uređenja. Za sva ostala pitanja vezana za urbanistički plan uređenja grada Đurđevca molimo vas da se obratite gradu Đurđevcu – zaključili su u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša i prirode.

Iz ureda gradonačelnika, pak, ističu kako je potrebno ishoditi mišljenje nadležnog ministarstva nakon čega će županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode imati podlogu za donošenje pozitivnog rješenja.

– Grad Đurđevac već je dao pozitivno mišljenje o dozvoljenoj gradnji, a to još treba potvrditi i ministarstvo kao smjernicu za donošenje rješenja nadležnom županijskom uredu tako da će svi kupci na kupljenim parcelama moći graditi kuće – navode iz Ureda gradonačelnika.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

IVAN RADELJIĆ, NOVI TRENER SLAVEN BELUPA, O PLANOVIMA, IGRAČIMA, BUDUĆNOSTI...

Želim da Koprivnica, baš kao u moje vrijeme, opet bude neosvojiva utvrda

Sudarila se dva automobila

FOTO Prometna nesreća na Podravskoj magistrali

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Sudarili se Opel i Peugeot ispred bolnice

problem u prekodravlju

Miljenko: “Međaš je prekopao državno zemljište, ljudi ne mogu do svojih posjeda”

NERADNI DAN

U Koprivnici se sutra ne naplaćuje parking

rogati konj

Generalićeva slika vrijedna 220 tisuća eura stiže u Đurđevac. Nepoznato je pod kojim uvjetima i u kakvom aranžmanu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati