Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad neugodnih grafita: Prebojali su ju mnogo puta, no uvijek se pojave nacistički simboli…

Konkatedralna crkva sv. Križa godinama je, zapravo i desetljećima, mnogima privlačno mjesto za iscrtavanje raznoraznih grafita, od kojih su mnogi uvredljivog i vulgarnog sadržaja. Iako to nije nikakva novost, posebno su problematični iscrtani, a negdje čak i urezani, nacistički simboli kukastog križa kao i „ušato u“, odnosno simbol koji se vezuje uz ustaštvo.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Grafiterima je posebno privlačna kupola kod stuba koje vode na Trg bana Lackovića, koja je dobrano iscrtana raznim crtežima, porukama i drugim simbolima kojima, ne moramo posebno objašnjavati, tamo nije mjesto i koji ni ne posjeduju neku estetiku koja bi opravdala barem neki vid smislene ulične umjetnosti. I dok na pojedinim portalima možete naići na članke starije od deset godina koji ukazuju na ovaj problem, kako su za Podravski rekli pojedini mještani, tu kao da pomoći nema.

– Te su stube iscrtane otkako sam ja išla u osnovnu školu, i znam da su nekoliko puta išli prefarbati zidove. No, izgleda uzalud, jer bi ponovno ubrzo osvanule nove crtarije i grafiti – rekla nam je jedna Križevčanka, napomenuvši kako su se na tom mjestu znali okupljati mladi, i to posebno vikendom uvečer, pretpostavivši kako je većina grafita najvjerojatnije tada i nastala.

Situacija s grafitima, konkretno na tom mjestu, tim je ironičnija, budući da se neposredno uz stube nalazi novi spomenik Franji Tuđmanu, koji je bio išaran ubrzo nakon postavljanja.

No, grafit je na njemu ubrzo i maknut, dok stube ostaju išarane. Iz Grada su upoznati s ovim problemom, uz napomenu kako tu ne mogu ništa, budući da se radi o nekretninama u vlasništvu Bjelovarsko-križevačke biskupije. Mogu jedino poslati dopis i zamoliti sanaciju spomenutog problema. Navedenoj smo biskupiji poslali upit imaju li u planu saniranje štete, no do zaključenja broja nismo dobili odgovor. Dodajmo kako je u jednom prijašnjem slučaju sanaciju jednog grafita platio župnik iz svog džepa, a tada je uz sam ulaz crkve bila iscrtana riječ „sotona“.

Spomenimo kako je crtanje grafita ili šaranje po zidovima javnih ili privatnih zgrada zabranjeno i smatra se vandalizmom, osim u slučaju kada suvlasnici daju dozvolu, dok kazne nisu ujednačene, nego ih propisuje svaka jedinica lokalne samouprave u sklopu odluka o komunalnom redu. Iako Križevci načelno nisu pretjerano išarani takvim grafitima, kao što je slučaj u Zagrebu, gdje odnedavno vlasnicima nude sufinanciranje za njihovo uklanjanje, postoji nekoliko takvih punktova koji vidljivo nagrđuju javni prostor, a posebno kod navedene konkatedrale koje ima status kulturnog dobra. Hoće li se ikada tome stati na kraj, tek ostaje za vidjeti.

FOTO Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Požar u Starigradu, vatrogasci i policija na terenu

Radno vrijeme tijekom blagdana

Popularni trgovački lanac ima važnu obavijest za sve potrošače

POČINJU RADOVI U OPĆINAMA IZOSTAVLJENIMA IZ PROJEKTA ALGOMERACIJE

Gradit će se vodovod u Rasinji i Sokolovcu, radi se glavni projekt za Legrad

rapsodija na gostovanju

Kakva razbijačina Rujevice! Slaven s četiri komada natrpao kandidata za naslov prvaka

Lori Ludbreg svoja vrata otvara na proljeće

Ludbreg prvi u Hrvatskoj dobiva Newton sobe

ISKUSTVO PACIJENTA

FOTO: Slavica (77) muku muči s očnom mrenom i žutom pjegom

Upišite pojam koji želite pretraživati