Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Građani ogorčeni zbog neodržavanja, Grad kaže da je to zbog “pčela i bioraznolikosti”

Stanari ulica Antuna Gustava Matoša i Ruđera Boškovića u širem središtu Đurđevca žale se da se velika gradska livada uz njihove kuće ne kosi redovito, što im stvara probleme. Godinama, kažu oni, upozoravaju gradsku upravu da redovito provodi košnju livade, pogotovo zbog činjenice da je smještena i uz srednjoškolsku zgradu i dječji vrtić, a neredovito održavanje otežava svakodnevicu alergičarima, pogotovo u razdoblju kad raste ambrozija. Na raskrižju Matoševe i Boškovićeve visoka trava stvara probleme i vozačima jer ometa preglednost prilikom skretanja na glavnu prometnicu.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izadnju Podravskog lista…

– Livada uz naše kuće pravo je ruglo iz godine u godinu. Nije nam jasno zašto se ne kosi redovito nego samo jedanput ili dvaput godišnje. Za nas je nepojmljivo da u širem središtu grada i sam vrtić i srednju školu postoji takvo ruglo – kaže Martin.

Za stanovnike bi bilo idealno da se livada iskoristi za uređenje dječjeg igrališta i sportskih terena. Gradska uprava, kažu oni, to je namjeravala i učiniti prije desetak godina pa im nije jasno zašto je taj prostor još uvijek neiskorišten.

– Čak se jedno vrijeme spominjalo da će se tu graditi i bazeni, što također ne bi bilo loše. Ovako iz godine u godinu imamo samo probleme – kaže Martin.      

U gradskoj upravi ističu kako pripremaju niz projekata iz područja akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama kojim se predviđa ozelenjivanje što većih površina urbanih područja.

– Jedan od segmenata su i cvjetne livade koje doprinose bioraznolikosti i očuvanju pčela i drugih korisnih kukaca. Ova gradska površina kosi se dvaput godišnje i to prvi put nakon cvatnje kako bi se zadržala bioraznolikost sastava trave, a upravo takvo gospodarenje predviđeno je prostorno-planskom studijom. Na tom mjestu predviđena je izgradnja zelenog studentskog kampusa, a Grad je prijavio projektiranje kampusa na financiranje iz sredstava Europske unije – navode u gradskoj upravi.

Dodaju da je zamijećen i trend pretvaranja livada u oranice u neposrednoj blizini obiteljskih kuća što predstavlja problem za zdravlje građana zbog tretiranja poljoprivrednih kultura pesticidima.

– Ukazujemo da je odlukom o komunalnom redu zabranjena sadnja kukuruza, pšenice i drugih kultura koje se tretiraju pesticidima na površinama koje se nalaze do 100 metara od kuća – kažu u gradskoj upravi.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Izvještaj zavoda za zapošljavanje

Novi rekordni minimum ljudi u potrazi za poslom u našoj županiji

prometne nesreća s oziljeđeno osobom

Pijan bez vozačke zabio se u automobil, koji je sletio s ceste, ozlijeđen putnik

Songkillersi rasplesali ljubitelje dobre glazbe

VIDEO Koprivničanci se njišu u ritmu funka


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati