Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
tvrtka bauwerk group prije osam je godina otvorila svoja vrata u Đurđevcu

Gradi se kogeneracijska energana vrijedna 11 milijuna eura

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Tvrtka sa sjedištem u Švicarskoj, Bauwerk Group, prije osam je godina u Đurđevcu otvorila tvornicu za proizvodnju parketa odnosno drvenih podova, a danas je jedan od najvećih poslodavaca u ovom podravskom gradu. U đurđevačkom pogonu Bauwerk Groupe trenutačno radi 340 ljudi, a tvrtka koja proizvodne pogone ima i u Litvi te Sjedinjenim Američkim Državama te predstavništva u brojnim europskim zemljama, čak i u Hong Kongu, trenutačno je u fazi više investicija u Đurđevcu. Među njima su i izgradnja energetskog postrojenja na biomasu u investiciji vrijednoj 17 milijuna eura dok je sunčana elektrana u potpunosti postavljena.

– Očekujemo da će faza izgradnje energetskog postrojenja za biomasu završiti do kraja ove godine. Sunčana elektrana u potpunosti je postavljena, a trenutačno smo u iščekivanju termina za probni rad od strane HEP-a. Ukupna investicija u sunčanu elektranu iznosi 3,1 milijun eura, a gotovo polovicu od ukupnog iznosa osigurali smo kroz bespovratna sredstva – ističu iz Bauwerk Groupe.

– U prvoj fazi solarne elektrane prošle je godine proizvedeno 920 MWh električne energije, dok je u drugoj fazi predviđena godišnja proizvodnja od 4.400 MWh električne energije. Postavljanje sunčane elektrane ima izuzetne efekte za održivost i očuvanje okoliša. I to kroz smanjenje štete za okoliš jednako je uštedi od 1.159.497 litara benzina, što je pola olimpijskog bazena, izbjegavanje bacanja 135 tisuća vreća smeća te sadnji 51.500 sadnica stabala i njihovom rastu deset godina – navode iz Bauwerk Groupe koja je još krajem 2022. godine kupila 12 novih parcela u Đurđevcu ukupne površine oko šest hektara. I to u poslovnoj zoni A-jug, a ističu kako i dalje razmatraju potencijalne nove investicije.

– Trenutačno smo u fazi razmatranja vrste investicije na navedenom zemljištu. Započeli smo s osnovnim radovima uređenja terena te provodimo analize za nastavak investicije. Prvenstveno radimo na novom projektu koji uključuje kogeneracijsku energanu odnosno izgradnju nove kotlovnice snage 6 megavata, uz proizvodnju struje od 1,1 megavat na sat. Nova kotlovnica zadovoljavala bi stopostotne potrebe naše tvrtke za toplinom i trećinu potreba za strujom. Ovaj projekt obuhvaća investiciju od 11 milijuna eura. S radovima smo započeli u prošloj godini, a očekivani završetak radova je ova godina. Ujedno razmatramo i potencijalne nove investicije – istaknuli su iz Bauwerk Groupe i otkrili da još uvijek nemaju potrebu za zapošljavanjem stranih radnika.

– Naš se tim trenutačno sastoji od 340 zaposlenika, a u ovom smo trenutku u potrazi za voditeljem operative održavanja. U ovom trenutku nemamo potrebe za zapošljavanjem stranih radnika i još uvijek nam se javljaju „lokalni“ kandidati za posao – zaključuju iz Bauwerk Groupe.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

JEZIV SLUČAJ NASILJA U OBITELJI

Nezaposleni nasilnik (23) iz okolice Križevaca vukao baku za uši jer mu ne da novac

investicija vrijedna 67 tisuća eura

FOTO Kozarevac dobiva novi kružni tok u središtu naselja

UMIROVLJENI BRANITELJ NAJVEĆI JE PROIZVOĐAČ TREŠANJA U KRIŽEVAČKOM KRAJU

VIDEO Dragutin ima čak tisuću stabala trešanja. Mraz mu je ove godine uništio dvije trećine prinosa

ISPRAVLJENA NELOGLIČNOST ZA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Stjepan: “Zahvaljujući Podravskom, izmijestili su znakove s nogostupa”

OPĆINA FERDINANDOVAC PROSLAVILA DAN OPĆINE

FOTO/VIDEO Maletić: Više od 30 mladih obitelji zadržali smo u Ferdinandovcu, a otvorili smo i novu odgojnu skupinu u vrtiću

LOŠE PROLJETNE IGRE ZNAČAJNO UTJECALE NA PREMIJE OD TV PRAVA

Slaven u drugom dijelu sezone ostao bez gotovo 200 tisuća eura


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati