Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Gradonačelnik “na rubu”: Ovo je nacionalizacija, podsjeća na neka druga vremena

Prema odluci Ustavnog suda, gradovi Đurđevac i Križevci ostat će bez svojih tvrtki koje su zadužene za distribucije vode, što znači da će se đurđevačke Komunalije ipak pripojiti Vodnim uslugama Bjelovar, a križevačke Vodne usluge Koprivničkim vodama. Đurđevačka gradska vlast, na čijem je čelu stranka Željka Lackovića, nije se službeno oglasila na temu odluke Ustavnog suda. Oporbeni SDP, pak, u svom priopćenju ističe da je gradska vlast morala bolje reagirati jer je Đurđevac ovako pao bez borbe i ostaje bez jednog od najvećih prirodnih bogatstva koje ima.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– I Križevačke vode pripajaju se Koprivničkim vodama, ali za razliku od Đurđevca, njihove vode ostaju u našoj županiji. Đurđevačke vode s vodonosnikom koji je šesti po veličini u Europi odlaze pod skute druge županije i to k isporučitelju koji pokriva manje distributivno područje od Đurđevca. Jasno je da se radi o političkoj igri, no smatram da se ovdje moglo bolje reagirati jer je za to bilo skoro dvije godine vremena – ističe Marko Fucak, predsjednik đurđevačkog SDP-a.

Crpilište u Đurđevcu

Od gradske vlasti, dodaje on, tražio je da se konstruktivnije bore za vode, ali izgleda da nisu uspjeli.

– Toplo se nadam da ovom lošom političkom odlukom neće biti ugrožena radna mjesta zaposlenicima s područja Đurđevca i okolnih općina. Nadam se da nas u budućnosti zbog ove odluke ne očekuje poskupljenje vode – zaključio je Marko Fucak.

Za razliku od đurđevačkih gradskih otaca, prvi čovjek Križevaca Mario Rajn prošlog je ponedjeljka održao izvanrednu konferenciju na kojoj je doveo u pitanje opstojnost Ustavnog suda.

– Ako je sve što Vlada predloži u skladu s Ustavom, pa makar nam se time kršila i Ustavom zajamčena prava, postavlja se pitanje treba li nam takav sud koji ide niz dlaku vladajućoj politici – napomenuo je Rajn, istaknuvši kako se ovdje radi o svojevrsnoj nacionalizaciji gradske tvrtke, što direktno podsjeća na neka ne tako davna vremena. Valja podsjetiti kako se o ovoj problematici nekoliko puta raspravljalo na sjednicama križevačkog Gradskog vijeća, a prijedlog traženja izuzeća od nove podjele uslužnih područja nisu podržali upravo vijećnici s liste HDZ-a.

Mario Rajn

Rajn je također napomenuo kako se prema izdvojenim mišljenjima dvojice ustavnih sudaca u sklopu ovog Rješenja vidi kako nisu ni svi ustavni suci u potpunosti složni oko ovog pitanja. Ustavni suci Andrej Abramović i Goran Selanec priložili su, naime, svoja izdvojena mišljenja, u kojima stoji sljedeće:

– Ovakvim postupanjem zakonodavca omogućena je neka vrsta političkog inženjeringa u prekrajanju granica vodnih područja. Izvršna vlast središnje države može putem podzakonskih akata skrajati i prekrajati granice vodnih područja na način da osigura povlašteni upravljački položaj onih jedinica lokalne samouprave koje su pod političkom kontrolom pripadnika istih političkih opcija – stoji u izdvojenim mišljenjima.

U međuvremenu su pojedini lokalni mediji podsjetili kako je upravo sam Rajn 2019. godine poslao dopis da se Vodne usluge pripoje varaždinskom Varkomu, što dovodi u pitanje zašto su sada iz gradske uprave protiv pripajanja ove gradske tvrtke drugoj. Iz gradske su nam uprave pojasnili kako Vodne usluge u to vrijeme nisu imale argumente za pripajanje, dok sada imaju.

– Hrvatske vode zatražile su 2019. od Grada Križevaca da se izjasni kome bi tehnički htio da pripadne tvrtka Vodne usluge d.o.o. Križevci. U tom trenutku Vodne usluge nisu imale niti jedan argument po kojem bi se izuzele od pripajanja pa smo stoga, sukladno zahtjevu Hrvatskih voda, uputili navedeni dopis – pojasnili su iz Ureda gradonačelnika, istaknuvši kako se radi samo o dopisu, a ne o zamolbi.

Ističu kako je Varkom odabran kao veći i priuštiviji isporučitelj od koprivničke tvrtke, nadodavši kako je sporna vladina Uredba donesena 2021. godine, kada na području Križevaca bilježe stalni porast priključaka i potrošnje. Zbog toga će iz Grada i dalje inzistirati da Vodne usluge ostanu samostalni isporučitelj za njihove građane. No, sve još uvijek ovisi o konačnom rješenju koje također treba donijeti Ustavni sud. Nakon zadnje donesenog Rješenja, prepreka za konačno pripajanje ove dvije tvrtke većima izgledno više nema.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI