Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
otac iz koprivnice ističe:

“Gradski vrtić mi ne želi primiti dijete na punu satnicu jer boluje od dijabetesa”

Djecu s određenim životnim i zdravstvenim stanjima, poput poremećaja iz spektra autizma ili, primjerice, dijabetesa, epilepsije, govornih  teškoća, isključuje sekoristeći najčešće izliku kako vrtić nema uvjete da se toj djeci omogući prvastepenica obrazovanja, ističe se u dopisu zabrinutih roditelja

Inicijativa koja trenutačno okuplja 14 udruga iz cijele Hrvatske upozorava na problem diskriminacije s kojim se mnoga djeca susreću pri upisu u vrtiće. Među tim je udrugama i Klub dijabetičara Slatko srce iz Koprivnice, a s problemom u vrtićima susrela se i obitelj čije dijete boluje od dijabetesa tipa jedan, zbog čega u gradski koprivnički dječji vrtić nije primljeno na punu satnicu. Kroz sve što prolaze sada već dvije godine, opisao je otac danas petogodišnjeg djeteta kojem je, tvrdi, dopušteno tek četiri sata boravka u vrtiću.

– Moje dijete oboljelo je od dijabetesa tipa jedan dok je imalo 22 mjeseca. Ono ne može bez inzulina pošto mu ga gušterača prirodno ne stvara, a dijabetes se ne klasificira kao invaliditet, već kao kronična bolest. Otkako je oboljelo ima senzor i stalno pratimo u kojima je razinama šećer i kada javi odstupanja, onda dobije inzulin. Jede normalnu hranu, samo se ona mora vagati i ne može pojesti neograničeno, već prema odnosu primljenog inzulina – ispričao je otac koji je odlučio istupiti anonimno, i to zato što strahuje od toga da bi njegovo dijete nakon ovog istupa moglo doživjeti još veću diskriminaciju.

Prate odstupanja

– U vrtić smo ga upisali 2021. godine i tada nije primljeno na puno vrijeme boravka, već samo na četiri sata i tako je sve do danas. Rečeno nam je da je tako zato što nema dosta medicinskog osoblja koje bi bilo s njim, što mi je nejasno jer ono i nije s njim pošto ide u vrtić u Vinici, a sve medicinsko osoblje stacionirano je u središnjem vrtiću. Na kraju, medicinsko osoblje mu i ne daje inzulin jer ne smije, a rečeno nam je da odgojiteljice nisu obučene za to – kazao je zabrinuti otac i dodao da je sve to posve nebitno jer njemu i njegovoj supruzi mobitel sam javlja odstupanja šećera i u svakom trenutku vide kada je šećer pao ili skočio.

– Kad dođe do toga, ja mu odlazim u vrtić dati inzulin, a kada mu šećer padne, dovoljno mu je dati bananu ili nešto slatko i situacija se vrati u normalu. Rekli su nam i da je problematično kada djeca idu spavati i da ih je strah ostaviti ga bez nadzora, no mi sve vidimo i preko interneta svaku sekundu pratimo što se događa. Rečeno nam je da nema dosta osoblja i da bi za njega trebala biti posebna odgojiteljica, a on je od početka u vrtiću tek četiri sata – rekao je otac i naglasio da je jedino što traže da njihovo dijete bude u vrtiću punu satnicu, kao i sva ostala djeca.

– U vrtić odlazi u 8 sati, a već je u podne kod kuće. Što nama uopće znači vrtić na takav način? Baš ništa! Tim više što preko ljeta uopće nije u vrtiću pošto su godišnji odmori, a čim su neki praznici i spajanja, također uopće nije u vrtiću, već je kod kuće. Za mene je to čista diskriminacija, ali i nezainteresiranost. Ove jeseni dijete bi trebalo krenuti u predškolu, a zakon kaže da sva djeca moraju završiti predškolu. Zanima me što će biti sada i što će sada izmisliti – otkrio je otac i ističe da je veliki problem to što se dijete izdvaja iz ostatka grupe.

– Osim toga, uredno nam se naplaćuje cijena vrtića kao da je u njemu punu satnicu, a ne pola. Zapravo me i nije toliko briga za taj novac, koliko me smeta što plaćamo uslugu koju ne dobivamo. Probali smo se dogovoriti da, ako već mora biti u vrtiću četiri sata, zašto to recimo ne bi bilo od 10 do 14 sati, što je funkcioniralo neko kratko vrijeme, da bi se ubrzo vratilo na staro – zaključio je otac i istaknuo da njegovo dijete nije jedino koje ima takvih problema i da je to zapravo problem s kojim su suočeni mnogi roditelji u Hrvatskoj.

Na ovaj problem pažnju nam je skrenuo i dopis, odnosno apel koji su poslale udruge roditelja zgroženih načinom i razinom ignoriranja potreba djece s teškoćama, očigledno i kroničnim bolestima.

– Riječ je o iznimno čestoj praksi prilikom upisa u vrtiće, pričemu su pojedini osnivači očito pogrešno shvatili izmjene i dopune Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju koji je na snazi od svibnja prošle godine te otvoreno i vrlo grubo krše prava djece s teškoćama,ponajprije u smislu prava na jednak pristup obrazovanju svih građana, ali i niz drugih prava.Broj djece koja nisu pronašla svoje mjesto u vrtiću velik je, u nekim dijelovima Hrvatske neuobičajeno velik već godinama, a u nekim dijelovima, posebno većim gradovima, i veći nego ranije – ističe se u dopisu i naglašava da je ono što se događa s djecom koja imaju neku razvojnu ili zdravstvenu teškoću potpunoneprihvatljivo.

Nevjerojatni razlozi

– Novi zakonski propisi očito su neke osnivače toliko ohrabrili da pri upisima

otvoreno i nedvojbeno diskriminiraju djecu s teškoćama do degutantnih razina. Mnogi su osnivači odlučili da djeci s teškoćama uopće neće dodijeliti bodove, već će ihizuzeti iz načina postupka upisa u odnosu na svu ostalu djecu. Prigovori na rezultate upisa gotovo redom su odbijeni, a razlozi koje ustanove navode su nevjerojatni! Od toga da vrtić „ove pedagoške godine nije planirao upisivati djecu s teškoćama“ ili da vrtić „nema uvjeta upisati dijete s teškoćom“, zatim kako „postojeće odgojne skupine brojevelik broj djece, što djetetu ne bi odgovaralo“, „za djetetove potrebe ne mogu se osiguratipotrebni uvjeti“, „mi nemamo stručni tim“, „nije potvrđeno da dijete ne bi ometalo integracijuskupine“, sve do toga da se „djetetove teškoće ne uklapaju u vrtićke programe“ – ističe se u dopisu.

Shodno tome, postavlja se pitanje nije li tootvorena diskriminacija?

– Primjera je mnogo. Djecu s određenim životnim i zdravstvenim stanjima, poput poremećaja iz spektra autizma ili, primjerice, dijabetesa, epilepsije, govornih  teškoća, isključuje sekoristeći najčešće izliku kako vrtić nema uvjete da se toj djeci omogući prvastepenica obrazovanja. Ako na ovo okrenemo glave i šutimo, možemo li biti sigurni da sesutra netko neće dosjetiti uskratiti pravo na obrazovanje djeci plave kose, djeci zelenih očiju,ljevorukoj djeci, djeci samohranih roditelja, nekoj drugoj djeci…ili jednostavno – djeci. Sve su ovo naša djeca i dužni smo se prema njima i njihovim obiteljima ponašati uvažavajući njihova prava,zdravstvene i životne okolnosti! – zaključuje se u dopisu, a do zaključenja broja nismo uspjeli dobiti odgovor na upit koji smo uputili Gradskom vrtiću Koprivnica.

FOTO Arhiva PL

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

BOGATIM PROGRAMOM OBILJEŽEN DAN OPĆINE KOPRIVNIČKI IVANEC

Načelnik Zoran Vrabelj: Vrtić smo izgradili, školu počinjemo graditi, a djece je sve više

slavenaši počeli s pripremama

FOTO Tri igrača na probi, Caimacov odrađuje vojni rok, Đurec novi u stručnom stožeru

[FELJTON] Stoljeće Josipa Manolića, 8. dio

Franjo Tuđman ga je u sukobu oko Bosne žrtvovao u korist hercegovačkog klana

Počela tradicionalna moto utrka

VIDEO Tisuće zaljubljenika u brzinu okupiralo Križevce

Organizirala LOVAČKA STRELJAČKA UDRUGA PREKODRAVLJE

FOTO Prekodravci uživali u druženju, okušali se i u gađanju zračnicom

BROJ KAZNENIH DJELA LANI PAO ZA 30 POSTO, ALI...

Teške ozljede, provale i krađe rastu, policija stala na kraj preprodaji duhana


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati