Guše se u smradu: Treba im odrezati „masnu“ kaznu ili ih poslati u zatvor!

Stanovnici koprivničkog prigradskog naselja Reka skoro svakodnevno suočeni su s neugodnim mirisima i dimnim zavjesama koji se šire ulicama zbog paljenja raznoraznog otpada u obližnjem romskom naselju Žlebice. Takvu situaciju, kažu Rečani, počeli su koristiti i pojedini stanovnici Starogradske ulice koji također spaljuju razni otpad, a unatoč pritužbama komunalnom redarstvu, taj se problem ne rješava.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Pale gume, plastiku, ostatke od kablova iz kojih su izvukli bakar, kao i pelene i sličan otpad pa se stvara nesnošljivi smrad i jednostavno ne možemo imati otvorene prozore niti sjediti na terasama u ljetnim mjesecima. Zvali smo i policiju, ali su oni nemoćni u rješavanju ovog problema – kaže Višnja Jambrović.

Opomene komunalnog redara, dodaje Šime Dukarić, ništa ne znače neodgovornim građanima. Rečani su, kaže on, složni u stavu da sve koji pale takav otpad treba „udariti po džepu“.

– Moj sin živi u Švicarskoj i kad dođe u Reku na godišnji odmor ne može vjerovati da se tako nešto radi. Treba im odrezati „masnu“ kaznu ili ih poslati u zatvor pa bi se onda možda smirili s paljenjem. Situacija je iz dana u dan sve gora, a posebno nas boli činjenica da komunalni redar nije učinio ništa konkretno da se problem riješi. Spremni smo potpisati i peticiju da se smijene oni koji se boje „lupiti“ kaznu neodgovornim stanovnicima Žlebica – kaže Šime Dukarić.

Kristinka Mikulić, predsjednica Mjesnog odbora Reka, ističe kako je i sama dobro upoznata s problemom paljenja otpada.

– Mi smo kao Mjesni odbor nemoćni u rješavanju tog problema. Oni koji pale otpad to čine u kasnim večernjim satima, a tad komunalnog redara nema na terenu, a i upitno je koliko bi njegove opomene urodile plodom. Gradska uprava dobila je pritužbe vezane uz ovaj problem i nadamo se da će pronaći rješenje kako stati na kraj onima koji pale otpad – kaže Kristinka Mikulić.

U gradskoj upravi ističu kako u odsjek za komunalno redarstvo Grada Koprivnice u protekla dva mjeseca nije zaprimljena prijava vezana uz navedeni problem.

– Želimo napomenuti da su komunalni redari prilikom obavljanja redovnog posla obilazili navedeno područje u naselju Reka te izdali usmena upozorenja vezano uz spaljivanje otpada. Ovu priliku također koristimo da apeliramo na građane da ne spaljuju otpad te da poštuju Zakon o gospodarenju otpadom, prema kojem je takav postupak zabranjen te za sobom nosi visoke novčane kazne. Važno je da se zajedno brinemo o okolišu pritom poštujući zakone i propise – kažu u gradskoj upravi.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI