Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
VAŽNA OBAVIJEST AGENCIJE

HALMED: Na tržištu se pojavila krivotvorina poznatog lijeka

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) zaprimila je putem sustava žurnog uzbunjivanja obavijest o pojavi krivotvorine lijeka Ozempic 1 mg na tržištu Europske unije.

“Slučajevi krivotvorine zabilježeni su u pojedinim veleprodajama lijekova u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Zahvaćena pakiranja lijeka označena su na njemačkom jeziku te potječu od veleprodaja u Austriji i Njemačkoj“, navode iz Agencije.

Vanjsko pakiranje krivotvorenog lijeka identično je pakiranju originalnog lijeka, dok se krivotvorina može prepoznati uvidom u unutarnje pakiranje:

ORIGINALNI LIJEK

KRIVOTVORENI LIJEK

Srećom, nije zaprimljena nijedna prijava slučaja distribucije krivotvorina lijeka Ozempic 1 mg pacijentima putem ovlaštenih ljekarni, niti su zabilježene bilo kakve negativne posljedice za pacijente povezane s upotrebom krivotvorenog lijeka. Jednako tako, u Republici Hrvatskoj do sada nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na krivotvorinu predmetnog lijeka, kao ni prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu na temelju koje bi se posumnjalo da se radi o krivotvorenom lijeku.

Iako navedeni slučajevi krivotvorina nisu zabilježeni u RH, kao mjera predostrožnosti upozoravaju se veleprodaje, zdravstveni radnici i pacijenti da obrate posebnu pozornost pri nabavi, rukovanju i primjeni ovih lijekova.

Lijek Ozempic sadrži djelatnu tvar semaglutid i odobren je za liječenje dijabetesa tipa 2. Povećana potražnja za lijekom dovela je do njegove smanjene dostupnosti u Europskoj uniji. Na tržištu Republike Hrvatske lijek Ozempic u jačini 1 mg trenutačno se nalazi u nestašici s očekivanim trajanjem do 30. studenog 2023. godine, međutim dostupan je Ozempic u jačini 0,5 mg i 0,25 mg.

FOTO Arhiva/HALMED

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

OPĆINA KALINOVAC:

Komunalni redar vrši kontrolu čišćenja snijega, izbjegnite novčane kazne

cilj je plasman od pete do sedme pozicije

Markulin potvrdio naše napise: Radi se na novom travnjaku i stadionu, to su kapitalni projekti

Firefighter Stair Challenge

Koprivnički vatrogasci sudjelovali u humanitarnoj utrci u Zagrebu

obilazi 36 stajališta već punih 15 godina.

S radom kreće novi bibliokombi Gradske knjižnice

RIBIČKIM TURNIROM U TORČECU "SLAVI PRVI ROĐENDAN"

Branimir Dolenec: Druženjem želim zahvaliti svima koji su pomogli prije godinu dana

Spriječili veću štetu

FOTO Kućanski aparat uzrokovao požar u kupaonici, intervenirali vatrogasci i policija

Upišite pojam koji želite pretraživati