Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ZABRINJAVAJUĆ PODATAK

Hrana puna tvari opasnih po zdravlje u Hrvatsku poslana 17 puta

Vodeći se podacima europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, dosad je u 2023. godini hrana puna opasnih tvari, pa čak i kancerogenih, prema našem izračunu, 17 puta poslana u Hrvatsku, i to isključujući sumplemente i ostale proizvode. Neki su ušli u Hrvatsku te su morali biti povučeni s tržišta, dok su drugi “zaustavljeni” na granici.

Pet se puta radilo o hrani iz Srbije

U ožujku je prilikom kontrole na granici, u jabukama otkriven vrlo toksični insekticid Formetanat hidroklorid te je naloženo da se voće uništi i samim time nikad niti ne dođe do Hrvatske. Sredinom srpnja, u dimljenom lososu, prilikom kontrole na tržištu, pronađena je opasna bakterija koja uzrokuje listeriju – crijevnu infekciju, te je riba stoga povučena s polica.

Početkom kolovoza u čipsima je pronađena opasna kemikalija akrilamid jako štetna za živčani sustav. a svega desetak dana kasnije u breskvama je otkriven pesticid klorpirifos izuzetno opasan za djecu. Isti je pesticid jučer pronađen u šljivama također iz Srbije, a one, kao ni čipsi i breskve nisu stigle do Hrvatske.

Bosna i Albanija

Već spomenuti akrilamid otkriven je prvog dana veljače u keksima koji su u Hrvatsku poslani iz Bosne, a u Kupusu iz Albanije, u veljači je pronađen pesticid Oksamil. Priča se ponovila u travnju, kad je akrilamid opet otkriven u keksima iz Bosne.

Vrlo štetan za zdravlje ljudi, pesticid dodin, otkriven je u mladom luku iz Albanije u travnju. Dakle, dva je puta hrana s opasnim tvarima u sebi poslana iz Bosne i dvaput iz Albanije, no kontrolom na granici spriječeno je da namirnice dođu na naše police.

Spomenimo da je u veljači u keksima s Kosova također otkriven akrilamid.

Ostala hrana koja nije prošla granicu

Prvi proizvod u kojem je ove godine pronađena štetna tvar je palmino ulje iz Indonezije u kojem je otkriven kancerogeni spoj glicidol. Mjesec dana kasnije u grahu iz Kanade, utvrđena je pristunost fungicida, odnosno pesticida procimidona. Uslijedila je riža iz Indije u kojoj su pronađeni ostaci pesticida te je vraćena isporučitelju. Zbog potencijalnog rizika, suncokretovo ulje poslano iz Sjeverne Makedonije također je vraćeno isporučitelju zbog prisutnosti aromatskog ugljikovodika.

Cijanurna kiselina, za koju se tvrdi da može uzrokovati oštećenje bubrega, nađena je u košticama marelica iz Tadžikistana, pa su zbog visokog rizika povučene s tržišta. Fenamifos sulfoksid, opasan je insekticid pronađen u mrkvama iz Egipta koje su također morale biti povućene s našeg tržišta u srpnju. Prilikom kontrole na tržištu opasna bakterija salmonela nađena je u pilećim bockama iz Poljske pa su stoga i one povućene s našeg tržišta.

– Cjelokupni kontrolni inspekcijski sustav radi maksimalno požrtvovno i poredano. Posljednjih godina imamo i sustav za brzo uzbunjivanje, poručila je za Danas.hr Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i dodala da će se hrvatske inspekcije pobrinuti da takvo voće ne završi na našim policama kad je bila riječ o spomenutim breskvama koje su poslane iz Srbije u Hrvatsku.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ĐURĐEVAČKI LIMITATOR

Graničar se ponovno posral na svoju decu?

Neprilagođena brzina

Vozač (30) quada teško ozlijeđen u prometnoj nesreći

Vidovo u Pitomači

FOTO/VIDEO Indira Forza dobro rasplesala Pitomaču

VEČER FOLKLORA U GOLI

FOTO Prekodravci uživali u tradicijskim pjesmama i plesovima

VIDOVO U PITOMAČI

FOTO/VIDEO Degustira se gorički paprikaš, kulturnjaci i sportaši promoviraju svoje aktivnosti

Već drugi dan su probali što su napravili

FOTO Prvašići iz Podravskih Sesveta na nastavi domaćinstva učili su kako kiseliti krastavce


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati