Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
MORH

Građanima stižu pozivi za ratni raspored. Možete uložiti prigovor savjesti, evo kako…

Hrvatskim građanima na kućne adrese stižu pozivi iz MORH-a. Moraju se javiti u Područne urede za poslove obrane za određivanje ratnog rasporeda. S obzirom na situaciju i rat koji traje u Europi, Dnevnik.hr je pitao MORH koliko je ljudi dobilo poziv i zašto baš sada.

Iz MORH-a su objasnili kako se radi o redovnim aktivnostima vezanim za pričuvni sastav Oružanih snaga RH. – Razvrstani pričuvnici pozivaju se u Područne urede za poslove obrane kako bi im se priopćio raspored radi popune pričuvnih postrojbi Oružanih snaga RH. Većina pozvanih nalazi se na rasporedu u pričuvnim postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, ali im raspored nije mogao biti priopćen tijekom 2020., 2021. i 2022. godine zbog pandemije COVID-19, navode u odgovoru iz MORH-a. Tijekom ožujka, travnja i svibnja ove godine bit će pozvano oko deset tisuća razvrstanih pričuvnika, dodaju.

Osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Hrvatskoj vojsci dopušten je prigovor savjesti, a na stranicama Centra za mirovne studije pojašnjena je procedura. Napominju da prigovor savjesti mogu uložiti i oni koji su odslužili vojni rok. Naime, čovjek se u svakom trenutku može odlučiti na prigovor savjesti bez obzira na prošlost.

MORH je regulirao procedure ulaganja prigovora savjesti, a iz Centra za mirovne studije podsjećaju na ključne informacije:

  • potrebno je popuniti službeni tzv. PZC obrazac i priložiti potvrdu da niste vlasnik oružja (potvrdu izdaje MUP); PZC obrazac može se podignuti i u matičnom Odsjeku za poslove obrane
  • tu dokumentaciju treba odnijeti u matični područni Odsjek za poslove obrane (onaj iz kojeg je stigao poziv)
  • iz CMS-a preporučuju da se napravi i kopija zahtjeva te da Odsjek za poslove obrane ovjeri kopiju kako bi postojao dokaz da je predan zahtjev

Preporuka CMS-a je otići osobno do Odsjeka za poslove obrane. Ako je to nemoguće, može se poslati i poštom, preporučeno i s povratnicom kako bi postojao dokaz da je izjavljen prigovor savjesti. Dovoljno je u PZC obrascu samo zaokružiti iz kojih se razloga ulaže prigovor. Može se pozvati i na moralne i na vjerske razloge istovremeno. O zahtjevu odlučuje Povjerenstvo za civilnu službu u roku od 30 dana. Povjerenstvo odlučuje temeljem predane dokumentacije (PZC obrazac, potvrda o nekažnjavanju, potvrda o neposjedovanju oružja), a osnovano je i Povjerenstvo za žalbe kojem se može napisati pritužbu.

Onoga koji je dobio rješenje kojim se prihvaća njegov prigovor savjesti MORH ne smije zvati na vojne vježbe.

FOTO: Facebook/Hrvatski vojnik

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na ortopedsko ili drugo pomagalo

TEŽAK sudar sinoć na Podravskoj magistrali

FOTO/VIDEO Strašna prometna nesreća prilikom izvanrednog prijevoza. Vozač (44) teško ozlijeđen

radi se novi plinovod u dužini 320 metara

FOTO Tek asfaltiranu ulicu već raskopali, stanari u nevjerici

PROMETNA NESREĆA KOD SOKOLOVCA

Sudarila se dva vozila, ozlijeđen 46-godišnjak

TU, POKRAJ NAS

VIDEO Štef kukuruz nije pobrao od jesenas: “Sad se najbolje osušio, baš kak’ pajceki vole!”

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Prometna nesreća na Podravskoj magistrali, jedna osoba ozlijeđena


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati