Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
ZAOBIĐITE ŠALTERE

Hrvatska je prva država članica EU koja istodobno uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom

U sklopu projekta MOSI – ”Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti” u manje od mjesec dana na adrese više od 105 tisuća osoba s invaliditetom isporučene su Europske i Nacionalne iskaznice, a onim OSI koji ostvaruju pravo isporučene su i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom, sve temeljem novog Zakona o povlasticama u prometu i uspostavljenog kompleksnog IT sustava.

U potpunosti digitaliziran sustav dodjele povlastica u okviru ovog projekta znači da se odsad prava na izdavanje isprava dodjeljuju automatski, sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj, bez potrebe za obilaženjem šaltera. Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom ostvaruju se povlastice u četiri područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta.

Nacionalna iskaznica za osobe s invaliditetom

Svi koji ostvaruju prava na Nacionalnu iskaznicu dobivaju i Europsku, kojom se omogućava ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture (muzeji, kazališta, koncerti) i sporta. Pritom, Hrvatska je prva država članica EU koja istodobno uvodi Europsku iskaznicu i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom. Nositelji Europske iskaznice za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj tako ostvaruju pogodnosti za nacionalne parkove Kornati, Krka i Brijuni, parkove prirode Lonjsko polje, Papuk i Žumberak – Samoborsko gorje,  Arheološki muzej u Splitu, Centar za kulturu Histrionski dom, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Nacionalna i Europska iskaznica za osobe s invaliditetom

Europskom parkirališnom kartom ostvaruje se pravo na parkiranje diljem EU-a na posebno označenim mjestima sa simbolom pristupačnosti. Važeći dokumenti, rješenja i parkirališne karte vrijede do 15. svibnja 2024.

Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom

Podsjetimo, jedan od temelja ovog projekta je postojanje Registra osoba s invaliditetom koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u. Za izdavanje svih navedenih javnih isprava osobama koje zadovoljavaju kriterije potrebni su potpuni podaci u Registru osoba s invaliditetom (ROI).

Korisnička podrška AKD-a

Za više informacija posjetite mosi.akd.hr, Facebook stranicu Povlastice osoba s invaliditetom (Staviti link) ili kontaktirajte korisničku službu AKD-a pozivom na 0800 0440 ili e-mailom na [email protected]. Projekt MOSI, financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, predstavlja investiciju vrijednu više od dva milijuna eura.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Izbio požar u obiteljskoj kući, dječak spriječio katastrofu

POKAZNA VJEŽBA

FOTO Djeca pokazala svoje vatrogasne vještine

podravsko naselje dobilo svoj prvi suvenir

VIDEO Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Težak sudar dvaju kombija. Dvije osobe prevezene u bolnicu

NA AUTOCESTI KOD ZAGREBA STRADAO 37-GODIŠNJAK IZ PODRAVINE, LIJEČNICI MU AMPUTIRALI NOGU

Otac stradalog Kloštrana: “Otpeljao mi je zdravog sina, a vratio invalida”

Search

Upišite pojam koji želite pretraživati