Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Imali akciju spašavanja kebrača, rijetke vrste iz ledenog doba kojoj prijeti izumiranje

U susjednoj su nam županiji organizirali hitnu akciju spašavanja kebrača, rijetke grmolike biljke kojoj prijeti izumiranje.

Da bi spasili primjerke koji rastu na šljunčari Turnišće u Sračincu, Javna ustanova Priroda Varaždinske županije prošli je tjedan organizirala hitnu akciju njihovog presađivanja.

Radi se o biljnoj vrsti iz ledenog doba koja je danas kritično ugrožena u Hrvatskoj i cijeloj Europi.

– Kebrač je pokazatelj zdravih i prirodnih rijeka, nekada ga se često moglo vidjeti na dravskim sprudovima dok je danas gotovo u potpunosti nestao i može se pronaći još jedino na doprirodnim staništima poput šljunčara ili kanala – rekla je Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, nadodavši kako zbog širenja radova na iskapanju šljunka, biljke koje rastu na šljunčari hitno je trebalo premjestiti na povoljna prirodna staništa uz rijeku Dravu.

Kebrač je sa šljunčare presađen na dravske sprudove nizvodno od Ormoškog jezera, zaključuju iz Javne ustanove.

– Tridesetak mladih biljaka kebrača iskopano je sa supstratom u kojem su biljke rasle te odvezeno i posađeno na dravskome sprudu. Presađena su i dva velika grma kebrača, koja su djelatnici Srednje škole „Arboretum Opeka” prethodno i orezali. Od orezanih grančica napravit će se reznice i pokušati razmnožiti u Srednjoj školi u Marčanu, ali i u Botaničkom vrtu u Zagrebu – rekli su iz Javne ustanove.

Na taj se način, kako su naveli u priopćenju, pokušava očuvati ova kritično ugrožena biljka, a dobivene sadnice moći će se koristiti i za neke buduće akcije sadnje i pokušaje vraćanja kebrača na rijeku Dravu.

Sličan su pokušaj spašavanja imali prije nekoliko godina u Legradu u sklopu projekta Drava Life, no, ona je bila bezuspješna.

– Kebrač je grmolika biljka koja može narasti u visinu do gotovo dva metra. Raste na šljunčanim i pjeskovitim podlogama, preferira vrlo vlažno tlo, no dobro uspijeva i na sušnijim tlima.

Ima i posebnu prilagodbu koja mu omogućuje da preživi i prilikom suše, a riječ je o dubokom korijenju koje i za najsušnijih razdoblja i niskih vodostaja rijeka može upiti tekućinu iz tla i na taj način preživjeti. Kebrač voli sunce, ali ne prejako i intenzivno, stoga raste na blago osunčanim terenima.

Prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN), kebrač je kritično ugrožena vrsta jer ima izuzetno visok rizik od izumiranja u prirodi zbog čega je od velike važnosti očuvati svaki primjerak ove strogo zaštićene biljke – kazuju iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

FOTO: Javna ustanova Priroda

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Pretplatite se na naš kanal:

POSAO U PODRAVINI I PRIGORJU

Rastući trgovački lanac traži mesare, prodavače i voditelje

POSAO U DRŽAVNOJ TVRTKI

HŽ Infrastruktura traži 16 radnika i 33 pripravnika!

RADOVI U LISTOPADU

HŽ ima važnu obavijest za sve putnike

ZDRAVLJE U VAŠEM VRTU

Sadi se u rujnu i bere sve do proljeća: Ovo je najzdravija salata na svijetu

OBAVIJEST ZA POTROŠAČE

Trgovački lanac iz prodaje povukao popularan proizvod zbog opasnosti za zdravlje djece

MISLI NA ZDRAVLJE

Ove jednostavne vježbe disanja učinkovito snižavaju visoki krvni tlak

Upišite pojam koji želite pretraživati