Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Imali akciju spašavanja kebrača, rijetke vrste iz ledenog doba kojoj prijeti izumiranje

U susjednoj su nam županiji organizirali hitnu akciju spašavanja kebrača, rijetke grmolike biljke kojoj prijeti izumiranje.

Da bi spasili primjerke koji rastu na šljunčari Turnišće u Sračincu, Javna ustanova Priroda Varaždinske županije prošli je tjedan organizirala hitnu akciju njihovog presađivanja.

Radi se o biljnoj vrsti iz ledenog doba koja je danas kritično ugrožena u Hrvatskoj i cijeloj Europi.

– Kebrač je pokazatelj zdravih i prirodnih rijeka, nekada ga se često moglo vidjeti na dravskim sprudovima dok je danas gotovo u potpunosti nestao i može se pronaći još jedino na doprirodnim staništima poput šljunčara ili kanala – rekla je Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, nadodavši kako zbog širenja radova na iskapanju šljunka, biljke koje rastu na šljunčari hitno je trebalo premjestiti na povoljna prirodna staništa uz rijeku Dravu.

Kebrač je sa šljunčare presađen na dravske sprudove nizvodno od Ormoškog jezera, zaključuju iz Javne ustanove.

– Tridesetak mladih biljaka kebrača iskopano je sa supstratom u kojem su biljke rasle te odvezeno i posađeno na dravskome sprudu. Presađena su i dva velika grma kebrača, koja su djelatnici Srednje škole „Arboretum Opeka” prethodno i orezali. Od orezanih grančica napravit će se reznice i pokušati razmnožiti u Srednjoj školi u Marčanu, ali i u Botaničkom vrtu u Zagrebu – rekli su iz Javne ustanove.

Na taj se način, kako su naveli u priopćenju, pokušava očuvati ova kritično ugrožena biljka, a dobivene sadnice moći će se koristiti i za neke buduće akcije sadnje i pokušaje vraćanja kebrača na rijeku Dravu.

Sličan su pokušaj spašavanja imali prije nekoliko godina u Legradu u sklopu projekta Drava Life, no, ona je bila bezuspješna.

– Kebrač je grmolika biljka koja može narasti u visinu do gotovo dva metra. Raste na šljunčanim i pjeskovitim podlogama, preferira vrlo vlažno tlo, no dobro uspijeva i na sušnijim tlima.

Ima i posebnu prilagodbu koja mu omogućuje da preživi i prilikom suše, a riječ je o dubokom korijenju koje i za najsušnijih razdoblja i niskih vodostaja rijeka može upiti tekućinu iz tla i na taj način preživjeti. Kebrač voli sunce, ali ne prejako i intenzivno, stoga raste na blago osunčanim terenima.

Prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN), kebrač je kritično ugrožena vrsta jer ima izuzetno visok rizik od izumiranja u prirodi zbog čega je od velike važnosti očuvati svaki primjerak ove strogo zaštićene biljke – kazuju iz Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.

FOTO: Javna ustanova Priroda

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

svjetski dan darivatelja krvi

FOTO/VIDEO Šibenčanin Tomislav stotu dozu krvi darovao u koprivničkoj bolnici nazvanoj po njegovom pradjedu

neće ga biti od srpnja do listopada

Hrvatska farmaceutska tvrtka prijavila nestašicu jednog poznatog anbitiotika

MOGUĆI DULJI PUT KOČENJA

Državni inspektorat ima važnu obavijest za vlasnike više od 10 modela BMW-a

MISLI NA ZDRAVLJE

Svi pored nje samo prolaze misleći da je običan korov: Ova je biljka lijek protiv glavobolje i grčeva, čisti krv, smiruje živce…

PONOVNO STAVLJANJE U PROMET

HALMED ima obavijest za građane vezano uz jedan poznati lijek

MISLI NA ZDRAVLJE

Ako imate ovaj zdravstveni problem, trešnje nikako nisu voće za vas


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati