Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

INA procvala u krizi: Dobit 150, a prihod 68 posto veći nego lani!

Dok se građani svakog ponedjeljka pribojavaju vijesti o cijenama goriva sljedećeg dana i hoće li Vlada intervenirati ili ne, i dok se cijene goriva konstantno povećavaju zbog spekulativnih nagađanja neizvjesne budućnosti, naftne kompanije zadovoljno trljaju ruke. Vidljivo je to i u financijskim izvještajima tih kompanija. Tako je, uvjetno rečeno, naša najveća naftna kompanija INA objavila poslovne rezultate za prvih devet mjeseci. Oni su, blago je reći, izvrsni.

Naime, u devet mjeseci ove godine INA je uprihodila 27,2 milijarde kuna, što je s obzirom na prošlu godinu gotovo nevjerojatnih 68 posto više. No, tu priča ne staje. Dobit Industrije nafte u devet mjeseci čak je 2,8 milijarde kuna, što je pak za 152 posto više negoli prošle godine. Dakle, marže su rasle više nego prihodi, što pak znači da je INA prodala više nafte, ali po još boljim cijenama. No, čak i u INA-i komentiraju da su dobit i prihodi zaista mnogo više rasli nego u prethodnoj godini, a u obraćanju predsjednika uprave INA-e izvjesno je da je poslovanje u trećem tromjesečju 2022. donijelo nastavak volatilnosti, dakle, velike neizvjesnosti i promjena svjetskog energetskog tržišta, što je pak dobrohotno djelovalo na prihode i dobit. U takvim uvjetima najbolje prolaze oni koji naftu proizvode, jer je mogu skupo prodati, kako na veleprodajnim tržištima, tako i u maloprodaji.

– U takvom okruženju INA-in rezultat ostao je snažan, prvenstveno zahvaljujući Istraživanju i proizvodnji nafte i plina, najjačem generatoru novca u uvjetima visokih cijena ugljikovodika. Kampanja na moru koja je u tijeku već je donijela rezultate s dvije nove bušotine puštene u proizvodnju, a radi se i na daljnjem razvoju kako bi se ublažio prirodni pad proizvodnje, očekivan s obzirom na INA-in zreli portfelj – kazao je Péter Ratatics, predsjednik Uprave, koji je dodao da je veći prihod i rezultat odlične turističke sezone.

– Iako nam je vanjsko okruženje visokih cijena ugljikovodika omogućilo porast prihoda, važno je naglasiti da velik dio dobiti INA vraća u investicije pa je nastavljeno razdoblje snažnih ulaganja. Iznos kapitalnih investicija više je nego udvostručen u usporedbi s prvih devet mjeseci 2021. Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka nastavlja se kao najveća Inina investicija u povijesti, čiji je cilj osigurati dugoročnu profitabilnost rafinerijskog poslovanja Ine, uz već osiguranu stabilnost opskrbe – naveo je Ratatics.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI