Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Inspektorat: Pomor pčela izazvali su pesticidi, a ne bolest!

Državni inspektorat proveo je dio ispitivanja nakon prijave međimurskih i podravskih pčelara o velikom pomoru pčela. Ono što se da iščitati iz odgovora inspektorata na naš upit, pčele su ipak stradale od tvari koje se nalaze u pesticidima, koje su poljoprivrednici nanosili na svoje nasade. Iako inspektorat nije uputio na izravnu vezu između tretiranja polja i pomora pčela, mnogo toga ukazuje baš na to. 

Iako u prvom odgovoru Državnog inspektorata koji smo dobili na naše pitanje jesu li u vezi nedavnog pomora pčela inspektori izašli na teren i na području Ludbrega, taj grad nije bio naveden, u onom drugom, dobivenom prošloga tjedna, ipak se spominje i ludbreško područje. Iz toga proizlazi da su i tamošnji pčelari, unatoč prvotnoj šutnji, također prijavili iznenadna uginuća pčela. Kao i već ranije njihovi kolege iz Čakovca, Preloga i Male Subotice u Međimurskoj te Nove Bukovice i Brezika u Virovitičko-podravskoj županiji.  Iako ne navode konkretne lokacije, u odgovoru Inspektorata stoji da su uginuća pčela utvrđena kod 35 pčelara koji zajedno imaju 1414 pčelinjih zajednica te da postotak uginulih pčela nije jednak na svim pčelinjacima. Također ističu kako su tijekom nadzora uzeti uzorci pčela sa 25 pčelinjaka i nalazi su pokazali da zarazne bolesti nisu bile uzrok njihova uginuća.

Jednako tako veterinarska je inspekcija uzela i uzorke uginulih pčela s dva pčelinjaka na kojima su evidentirana najveća uginuća, a radi toksikološke pretrage na prisutnost pesticida uzeti su i uzorci meda. Analiza je pokazala da u medu nema ostataka štetnih tvari, već je samo kod pčela uginulih napodručju Nove Bukovicepronađena kemijska tvar čije je korištenje u našoj zemlji zabranjeno. Stoga je poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata na navedenom području obavila i kontrolu primjene sredstava za zaštitu bilja na proizvodnim površinama uljane repice.

– Obavljeno je 20 inspekcijskih nadzorate je uzeto deset uzorakakoji su poslani na analizu u službeni referentni laboratorij. Od do sada zaprimljenih pet  analitičkih izvješća laboratorija u tri slučaja utvrđeno je korištenje aktivnih tvari koje se ne u Hrvatskoj ne smiju koristiti, a to su klorpirifos, fipronil i fipronilsulfon. U preostala dva slučaja utvrđene su nepravilnosti koje se odnose samo na vođenje evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja – ističu u Inspektoratu te dodaju kako nastavljaju s kontrolama upotrebe pesticida na našim poljima.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

ZAKLJUČAO SE I IZGUBIO KLJUČ

Umirovljenik ne može izaći iz kuće. Vatrogasci i policija na terenu

OBAVIJEST KUPCIMA

Poznati trgovački lanac: “Ako ste kupili ovaj proizvod, molimo da nam se javite s računom”

svojim rukama stvara čaroliju

FOTO/VIDEO Iz Anitine radionice već dvije godine izlaze vještice i vile

EURO KVALIFIKACIJE

FOTO Sjajna atmosfera! Puna dvorana bodri Hrvatsku na putu prema Europskom prvenstvu

KALINOVČANKA SE BAVI IZRADOM PREPOZNATLJIVIH SUVENIRA

FOTO/VIDEO Jasminka Miklić prodaje pijesak. Turistima je postao omiljeni suvenir

GUME, MJEŠOVITI OTPAD, NEMA ČEGA NEMA, UNATOČ JASNOJ ZABRANI

VIDEO Šume su pune smeća, čitatelj nam otkrio još jednu kritičnu lokaciju


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati