Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Inspektorat: Pomor pčela izazvali su pesticidi, a ne bolest!

Državni inspektorat proveo je dio ispitivanja nakon prijave međimurskih i podravskih pčelara o velikom pomoru pčela. Ono što se da iščitati iz odgovora inspektorata na naš upit, pčele su ipak stradale od tvari koje se nalaze u pesticidima, koje su poljoprivrednici nanosili na svoje nasade. Iako inspektorat nije uputio na izravnu vezu između tretiranja polja i pomora pčela, mnogo toga ukazuje baš na to. 

Iako u prvom odgovoru Državnog inspektorata koji smo dobili na naše pitanje jesu li u vezi nedavnog pomora pčela inspektori izašli na teren i na području Ludbrega, taj grad nije bio naveden, u onom drugom, dobivenom prošloga tjedna, ipak se spominje i ludbreško područje. Iz toga proizlazi da su i tamošnji pčelari, unatoč prvotnoj šutnji, također prijavili iznenadna uginuća pčela. Kao i već ranije njihovi kolege iz Čakovca, Preloga i Male Subotice u Međimurskoj te Nove Bukovice i Brezika u Virovitičko-podravskoj županiji.  Iako ne navode konkretne lokacije, u odgovoru Inspektorata stoji da su uginuća pčela utvrđena kod 35 pčelara koji zajedno imaju 1414 pčelinjih zajednica te da postotak uginulih pčela nije jednak na svim pčelinjacima. Također ističu kako su tijekom nadzora uzeti uzorci pčela sa 25 pčelinjaka i nalazi su pokazali da zarazne bolesti nisu bile uzrok njihova uginuća.

Jednako tako veterinarska je inspekcija uzela i uzorke uginulih pčela s dva pčelinjaka na kojima su evidentirana najveća uginuća, a radi toksikološke pretrage na prisutnost pesticida uzeti su i uzorci meda. Analiza je pokazala da u medu nema ostataka štetnih tvari, već je samo kod pčela uginulih napodručju Nove Bukovicepronađena kemijska tvar čije je korištenje u našoj zemlji zabranjeno. Stoga je poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata na navedenom području obavila i kontrolu primjene sredstava za zaštitu bilja na proizvodnim površinama uljane repice.

– Obavljeno je 20 inspekcijskih nadzorate je uzeto deset uzorakakoji su poslani na analizu u službeni referentni laboratorij. Od do sada zaprimljenih pet  analitičkih izvješća laboratorija u tri slučaja utvrđeno je korištenje aktivnih tvari koje se ne u Hrvatskoj ne smiju koristiti, a to su klorpirifos, fipronil i fipronilsulfon. U preostala dva slučaja utvrđene su nepravilnosti koje se odnose samo na vođenje evidencije o uporabi sredstava za zaštitu bilja – ističu u Inspektoratu te dodaju kako nastavljaju s kontrolama upotrebe pesticida na našim poljima.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Proslava Dana općine Legrad

Velika svečanost u Kutnjaku, stigao i Milanović

Zemljište i objekt kupila tvrtka iz Zagreba

Završena trakavica oko nekretnina Dinama iz Apatije

Studentima omogućili stručnu praksu

Podravka i Veleučilište u Križevcima sklopili suradnju

Uoči Dana općine Đelekovec

Postavljena nova stolarija u Domu, na zgradu Općine instalirani solarni paneli

Podravski na mjestu događaja

UPRAVO Sudar teretnjaka i automobila, ozlijeđenu vozačicu odvezla hitna

Jednokratna financijska pomoć

Grad studentima Sjevera nudi stipendije

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI