Ivan Cvekan: Za dobro vino važna je kvaliteta grožđa i hlađenja

Ivan Cvekan jedan je od najuspješnijih vinara s đurđevačkog područja. Na svim izložbama na kojima sudjeluje redovito sa svojim vinima osvaja zlata, a novi velik uspjeh ostvario je na izložbi u Kaptolu gdje je njegov sivi pinot bio najbolje ocijenjeno vino, a i posjetitelji su ga proglasili najboljim. Na izložbi u Đurđevcu je pak osvojio najviše zlatnih diploma, čak šest pa se s pravom smatra jednim od najkvalitetnijih proizvođača vina.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Za dobro vina važna je kvaliteta grožđa, a u samo procesu proizvodnje najvažniji je postupak hlađenja. Na ta dva detalj obraćam posebnu pozornost, a rezultati ocjenjivanja na izložbama potvrđuju da radim dobar posao – priča nam Ivan Cvekan.

Proizvodnja vina, ističe Ivan, isključivo mu je hobi jer ga rad u vinogradu najviše opušta. Lani je u rujnu otišao u mirovinu, a iako sad ima puno više vremena za proizvodnju vina, ne razmišlja o povećanju. U svom vinogradu u predjelu Cvekanov breg u Mičetincu ima 2500 trsova i to mu je, kaže on, sasvim dovoljno.

– Godišnje proizvedem oko 4000 litara vina i bez problema sve prodam. Bez obzira na to što mi posao s vinom dobro ide, sigurno neću povećavati ni broj trsova ni proizvodnju. To sve radim za svoju dušu i iz ljubavi prema goricama koje su svojevrsni zaštitni znak nas Podravaca – kaže Ivan Cvekan.

U svojoj klijeti uredio je i kušaonicu pa je njegova vinarija uključena i u turističku ponudu. U njegovoj vinariji gosti mogu kušati vrhunski sivi pinot, graševinu, chardonnay, rajnski rizling, sauvignon, zeleni silvanac, žuti muškat i frankovku.

– Pandemija je utjecala na posjete kušaonici, ali ova bi godina ponovno mogla biti dobra i po tom pitanju. Od svih turista i izletnika koji su posjetili moju vinariju dobio sam pohvale, a kako su vinske ceste sve popularnije među turistima, vjerujem da će i dalje Cvekanov breg i moja klijet biti poželjna destinacija – zaključio je Ivan Cvekan.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI