Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iz škole na posao: Naše srednjoškolce domaći poslodavci dočekuju raširenih ruku

Ludbreški 17-godišnjaci Antonio i Martin budući su tokari koji se školuju u modernom Strukovnom centru izvrsnosti iz strojarstva Srednje škole u Ludbregu, jednom od kapitalnih investicija u šklostvu na području Varaždinske županije. Zatekli smo ih kako pod nadzorom nastavnika praktične nastave Tomislava Skvaže marljivo rade poslove od kojih će vjerojatno za koji mjesec i živjeti. Jer učenici su trećeg, završnog, razreda i kraj školovanja vrlo im je blizu. I ni na kraj pameti nije im odlazak u inozemstvo.

Ova je tema objavljan u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Ma kakva Njemačka ili ne znam koja država. U Ludbregu i okolici ima puno dobrih tvrtki koje trebaju tokare i siguran sam da u pronalaženju posla uopće neće biti problema – kaže Antonio, a Martin dodaje kako je njihovo zanimanje  već duže vrijeme deficitarno i ovdašnji poslodavci jedva čekaju da novi naraštaj tokara završi školu. Kao i Antonio i on, namjerava prihvatiti posao u jednoj od njih i stečena znanja nastaviti koristiti u Hrvatskoj.

Praktikumi su opremljeni najmodernijim strojevima

Njihovi vršnjaci Tin i Jan uče za strojobravare i također ne planiraju odlazak izvan granica.

– Tu kod nas je velika potražnja za strojobravarima i, koliko čujemo, poslodavci nude dobre plaće tako da namjeravamo ostati ovdje i zaposliti se na ovom području – pričaju nam. Nastavnik Tomislav prilično je siguran da će tako i biti.

– Od učenika iz bivših naraštaja stvarno ih je puno ostalo raditi u Hrvatskoj jer evo, srećom, baš tu u ludbreškom kraju imamo puno tvrtki kojima trebaju ljudi ovakvih zanimanja i učenici zbilja mogu brzo nakon završetka školovanja naći posao u struci. Ovaj naš praktikum opremljen je suvremenim strojevima na kojima djeca uče raditi tri godine i mislim da i poslodavci to znaju vrednovati – ističe nastavnik Skvaže.

Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg

Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg, potkrepljuje to podatkom iz 2019. kada su se od 44 učenika strojarskih zanimanja koji su se obrazovali u ovoj školi, njih 38 odmah nakon završetka školske godine zaposlilo u tvrtkama ludbreškoga kraja.

– Ove je godine, prema preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, CNC operater opet postao deficitarno zanimanje i poslodavci ih traže. No, nama nije u cilju da samo brojčano ‘proizvodimo’ puno CNC operatera, već da oni koji to završe stvarno dobro znaju taj posao. Zato smo i gradili ovaj praktikum koji je otvoren u listopadu prošle godine i u kojem imamo vrhunsku tehnologiju. No, želimo ga proširiti i za mjesec dana trebali bismo dobiti i građevinsku dozvolu, jer namjeravamo dograditi radionice i još dosta toga. Za grad Ludbreg i Varaždinsku županiju ovo je jedna od kapitalnih investicija – najavljuje ravnatelj Zdelar.

Ove godine Srednja škola Ludbreg povećala je upisnu kvotu za CNC operatere, te razdvojila dva četverogodišnja razreda, pa će sada u jednom biti budući tehničari za mehatroniku, a u drugom strojarski računalni tehničari. Ukupno će se u novu školsku godinu moći upisati 94 učenika, šest manje nego lani, no bude li interesa, od Ministarstva će zatražiti povećanje upisne kvote. Učenici će se moći školovati za strojarskog računalnog tehničara, tehničara za mehatroniku, prodavača, kuhara, CNC operatera, pomoćnog kuhara i slastičara te pomoćnog vrtlara.

Učenike ne zanima inozemstvo, jer znaju da će i ovdje lako naći posao

Iz škole ne odnose samo svjedodžbu već i bogato znanje

Strukovni centar izvrsnosti iz strojarstva u Ludbregu prvi je takav u Varaždinskoj županiji. U sklopu njega djeluje HTEC – HAAS tehnološki-edukacijski centar, gdje se u suvremeno opremljenim prostorima učenici educiraju i osposobljavaju za nove tehnologije, 3D, robotiku, CAD/CAM alate, CNC tokarenje i glodanje. Riječ je o trećem takvom centru u Hrvatskoj uređenom u suradnji s američkom tvrtkom HAAS. U sklopu praktične nastave učenici ovdje uče raditi s CNC tokarilicom i glodalicama, 3D uređajem za kontrolu i mjerenje ‘Faro ruka’, Fanuc robotskim rukama te simulatorima HAAS/CHC. Stoga nije čudo što ovdašnji poslodavci rado zapošljavanju učenike ove Srednje škole.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

POZITIVNI TRENDOVI TRŽIŠTA RADA U NAŠOJ ŽUPANIJI

Snažno porasla potreba za radnicima, nezaposlenost pala

Proslava dana općine Sveti Đurđ i blagdana Sv. Juraja

FOTO/VIDEO Načelnik Jany: Širimo vrtić, gradimo Dom za starije i imamo najbolje vatrogasce u županiji

analiza izbornih rezultata u našoj županiji

Jakšić bi mogao postati novi šef SDP-a, a HDZ nakon Gregura opet imati župana

prijevara u tijeku

Porezna uprava upravo objavila važno upozorenje za sve građane

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

RASPISAN NATJEČAJ ZA SANACIJU TRAVNJAKA

Još dvije utakmice i hibrid odlazi u povijest. Za Slaven je bio vrlo nesretan zadnjih godina…


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati