Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Izleti poskupjeli 50 posto, umjesto u Španjolsku, ide se u Austriju, Crnu Goru… 

Učenici sedmih razreda osnovnih i trećih razreda srednjih škola koje je „zakačila“ korona nisu imali sreće s maturalnim putovanjima, no sada u 2023. godini, turistička središta i agencije opet su „živnule“ i ponuda je opet ona stara – međutim, pojavio se novi problem, a to su cijene.

Kako doznajemo u razgovoru s brojnim roditeljima i nastavnicima, mnogi odustaju od maturalnih putovanja upravo zbog cijena, a dio njih će tradicionalna mjesta poput Španjolske zamijeniti srednjom Europom ili jugom Balkana. 

– Kći je trebala ići sad na kraju trećeg razreda srednje u Španjolsku. Klasika, malo Italija, Azurna obala pa Barcelona. Dogovoreno je bilo, no u siječnju je odustala čak trećina razreda. Cijena je bila oko 750 eura, a ljudima je to jasno – preskupo. Za Španjolsku smo računali i između 500 i 1000 eura džeparca – rekla nam je majka jedne koprivničke učenice i dodaje da su na kraju izgleda dogovorili Budvu (Crna Gora), no dva dana manje za nešto manje od 500 eura.

-Roditelji nemaju novca, iako agencije daju plaćanje i do 12 rata, karticama, no pitanje je sad tko ima kartice, tko ima takav limit, ima li uopće dovoljno… – pita se ova majka koja ima „duplu sreću“ jer joj i sin u sedmom razredu ove godine ide na maturalac u Biograd, a to će je koštati još oko 350 eura.

Pregledom cjenika u agencijama vidljivo je kako su cijene za određena odredišta vrlo slične, uz neznatna odstupanja do 50-ak eura te ovisno o broju učenika. Primjerice, izlet u Španjolsku, a da usput vaše dijete vidi Italiju, Veronu, Veneciju, pa gradove na francuskoj Azurnoj obali i potom se smjesti na nekoliko dana u hotel nedaleko od Barcelone, koštat će vas od 700 eura naviše. Putovanje busom je najjeftinije, brodom nešto skuplje, a dio avionom povisuje cijenu. Sedam dana Grčke još je skuplje, brodom i avionom oko 850 eura, a jedno od omiljenih odredišta Prag – šest dana košta oko 550 eura, opet ovisno o broju učenika i sadržajima u navedenom paketu. Korčula, Biograd, Makarska i Split neke su od najčešćih destinacija na našoj obali, a cijene konkuriraju europskim destinacijama. Dodajmo i kako, osim promjene odredišta, neki razredi razliku u cijeni pokušavaju nadomjestiti skraćenjem boravka za dan ili dva.

Da su cijene u odnosu na godinu prije korone porasle i 50 posto potvrdila je Biljana Budin iz koprivničke agencije Koncept. Da biste poslali dijete na maturalac, morate dati prosječnu hrvatsku plaću od 1000 eura i više, ovisno o tome koliki je džeparac i kamo ide. 

Koprivnički gimnazijalci boravili su u Italiji

– Ono što vam je prije koštalo od 1500 do 2000 kuna, sad je i po 4000 kuna. Recimo, za Španjolsku koja je sada oko 6000 kuna, prije tri godine morali ste dati oko 4000 kuna – navodi vlasnica Koncepta koja u značajnom opsegu radi upravo maturalna putovanja, i to dijelom zemlje.

Ističe kako ove godine ima dosta putovanja u Hrvatsku, Španjolsku manje nego inače, ali je sve popularnija i Italija, posebno sjever i Toskana, pa Crna Gora i tradicionalno Prag, sve više Austrija i Mađarska.

– Španjolska i daljnje destinacije uzimaju se sve manje, ne samo zbog cijene, nego i zbog svega s koronom, i roditelji su nekako sigurniji ako im je dijete što bliže – ističe Budin koja je u turizmu već 30 godina, a zadnjih osam ima koprivničku agenciju koja organizira maturalna putovanja.

– Ma sve je poskupjelo, prijevoz, hoteli, vodiči, muzejska i ugostiteljska ponuda. Kad uračunate i činjenicu da roditelji moraju dati više džeparca zbog rasta cijena vanpansionske ponude, onda je jasno da je nekima sve to preskupo – kazuje Budin te na primjeru svoje agencije pojašnjava način plaćanja.

Kaže kako su se opekli ranije na takozvano „nošenje novca“ na rate pa je sada to moguće, ali do putovanja, a sve što ostane treba se uplatiti prije polaska. Odmah ili na rate putem bankovnih kartica. No, tako je gotovo u svim agencijama.

Ravnatelj koprivničke Srednje škole Mario Latin također potvrđuje kako su u zadnje vrijeme najzanimljivija odredišta naša obala i Crna Gora. – Generalno, teško je reći da je pao interes za maturalce, nije sigurno, pogotovo nakon što su neki zbog korone to morali otkazati. Međutim, druga je stvar kad vidite cijene, onda roditelj mora odlučiti ili se u razredu dogovore oko neke povoljnije varijante za sve  – dodaje Latin.

FOTO: ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Obrađeno je 91,33 posto biračkih mjesta

IZBORI HDZ relativni pobjednik, u Sabor idu Jakšić, Sobota, Golubić, Lacković i Bilić. Vjerojatno i Đakić

Prvi službeni rezultati bit će poznati poslije 21 sat

IZLAZNA ANKETA HDZ-u 59 mandata, Rijekama pravde 43, DP-u 13, a Matiji Posavcu jedan

NEKIMA IZBORNA, NEKIMA SPORTSKA SRIJEDA

FOTO Cvetkovčani ‘na mišiće’ kroz močilski pakao, iznenađenje u Kalinovcu

Državno izborno povjerenstvo objavilo podatke o izlasnosti do 16:30 sati

IZBORI Više od 50 posto birača glasalo do 16:30 sati, u Koprivnici skoro 57, a u Đurđevcu 58!

ZAKAZAO SUSTAV MUP-a

Nestali s biračkih popisa: Plavu potvrdu do podneva zatražilo 60-ak Podravaca i Prigoraca

Provjerili smo kakva je izlaznost po općinama

IZBORI Najveća izlaznost u Velikom i Malom Bukovcu, najmanja u Rasinji i Kalniku


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati