Janči zvao na Picokijadu gradonačelnika Bjelovara, a nije Koprivnice i župana Korena

Da je odnos na relaciji Đurđevac – Koprivničko-križevačka županija već godinama samo formalan – bez pretjerano produktivne komunikacije – to znaju čak i oni koji ne prate dnevno-politička zbivanja u našem kraju. Međutim, politički su se akteri pak protekli tjedan potrudili da i takav odnos dođe pod upitnik.

Sve je „zakuhao“ đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči, koji na krovnu gradsku manifestaciju Picokijadu nije pozvao župana Darka Korena, ali ni saborske zastupnike Darka Sobotu te Mišela Jakšića, ujedno i gradonačelnika Koprivnice. Među pozvanima nije bilo, dodajmo ni virovskog načelnika Mirka Peroka, dok su s druge strane pozivnice dobili Stjepan Milinković (Gola) i Siniša Pavlović (Kloštar Podravski). Iako ne bi trebalo biti bitno tko je koje političke opcije za pozivanje zastupnika, gradonačelnika i načelnika te župana, treba navesti kako se radi o članovima Mreže i HDZ-a koji čine vlast u Županiji i s kojima očito postoji sukob na političkoj razini. Milinković i Pavlović očito se nisu toliko „zamjerili“ đurđevačkoj vlasti.

Dario Hrebak (usredini)

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić istaknuo je kako je Picokijada sjajna manifestacija i na nju je ponosan kao na Renesansni ili Spravišče.

-Čestitam Đurđevčankama i Đurđevčanima na još jednoj uspješnoj manifestaciji i taj uspjeh me veseli. Đurđevac je naš grad partner, uostalom postao je i sveučilišni grad zahvaljujući suradnji s našim Sveučilištem Sjever. Mi smo prijatelji i meni ne trebaju nikakve pozivnice da posjetim Picokijadu, niti se time zamaram – niti ću politizirati takvu manifestaciju. To mještani Đurđevca nisu zaslužili. I Lacković i Koren su napravili političku grešku ovim sukobom – poručio je koprivnički gradonačelnik.

Razgovarali smo i s bjelovarskim gradonačelnikom Dariom Hrebakom koji je potvrdio kako je dobio službenu pozivnicu, no na službenom dijelu nije bio.

Mišel Jakšić

-Javio sam to gradonačelniku Jančiju i objasnio kako ću doći mimo protokola s obitelji. Što se tiče nepozivanja o kojem pitate, ne bih želio biti kum toj svađi jer imam stvarno dobre odnose sa svima, od župana do gradonačelnika Jančija – kazao je Hrebak kojemu je jasno da se radi o političkim konotacijama.

Konkretnog odgovora zašto Janči nije pozvao dotične, kako nalaže elementarna politička pa i susjedska korektnost, nismo dobili, unatoč višednevnom inzistiranju na razlogu nepozivanja. I dok se saborski zastupnici Jakšić i Sobota zbog toga čude mimo službenih kanala informiranja javnosti, župan Darko Koren je na pitanje novinara što misli o tom presedanu bio nedvosmislen. 

Darko Koren

– Odluka o nepozivanju je skandalozna, svojevrsni presedan. Meni to nije normalno. Svi znate da iza toga stoji politika. Beznadan slušaj postizbornog PTSP-a koji još uvijek traje i politički džihad prema nama. To nikome ne koristi. Pružao sam ruku, želio da prestanemo s ovim, no oni inzistiraju na konfliktu. No, ako me netko ugrize za ruku, znam i ja odgovoriti. Izgleda da više nema prostora za poboljšanje naših odnosa – bio je iskren Koren.

Ne treba mnogo zagrepsti površinu kako bismo znali da se radi o novom produbljenju odnosa na razini Koren – Lacković (predsjednik Gradskog vijeća Đurđevca op.a.), koji, ne dvoje upućeni, stoji iza odluke o nepozivanju župana i zastupnika na Picokijadu. Župan čak ističe da postoje međusobni ugovori o obavezi pozivanja na Picokijadu. Naime, Picokijada je prijavljena za sredstva Ministarstva i Hrvatske turističke zajednice putem Županijske turističke zajednice (ŽTZ), a 30.000 kuna bilo je za tu đurđevačku manifestaciju predviđeno i iz županijskog proračuna.

Darko Sobota

– Nisu nas pozvali i time je ugovor prekršen. Ako je ugovor prekršen, onda ni mi više nemamo obvezu nastaviti financiranje Picokijade – bio je jasan Koren te istaknuo kako to ne bi trebala biti privatna manifestacija i da privatne manifestacije neće financirati županijskim novcem.

Saborski zastupnik i načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota kazao nam je kako nije službeno pozvan ni kao zastupnik ni kao načelnik susjedne općine. Zbog toga uopće nije ni bio na ovogodišnjoj Picokijadi. 

-Ne želim komentirati postupke gradske vlasti. To je njihova odluka – kazao je i dodao ipak kako im ne želi zamjeriti to…

-Naravno da ću ih zvati i na Dan naše općine i na ostale manifestacije na koje su i inače pozivani. Nema mi dražeg nego kad nam dođu naši načelnici i gradonačelnici te župan u Kalinovac – istaknuo je Sobota.

Hrvoje Janči

Isti komentar imao je i virovski načelnik Mirko Perok, koji je kazao kako ga je to iznenadilo, ali da će i on bez obzira na sve, kao i dosad, i dalje slati pozivnice u Đurđevac na općinske manifestacije u Virju.

Đurđevački gradonačelnik Janči na pitanja Podravskog lista nije odgovorio nego je poslao priopćenje svim lokalnim medijima kako bi pokušao opravdati nepozivanje uzvanika na Picokijadu. Zašto njih nije, a recimo, pozvao je službenim kanalima bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, nije odgovorio ni nama, a ni u navedenom priopćenju.

– U ozračju kulture, tradicije i baštine ugostili smo mnogobrojne goste i udruge, a javno smo pozivali sve da dođu u naš Đurđevac, da budu dio tradicije i osjete našu gostoljubivost – napisao je Janči, ne objasnivši zašto je Hrebaku trebala posebna pozivnica iz ureda gradonačelnika.

– Picokijada je gradska, ali i značajna županijska manifestacija… – piše između ostalog Janči, koji unatoč očito tome ne smatra da je došlo do propusta.

Župan Koren protekli je tjedan pak spomenuo i kako zahvaljujući Županijskoj turističkoj zajednici Picokijada konkurira za sredstva HTZ-a, i to nemala. Janči, budimo precizniji, na Picokijadu nije pozvao Korena koji je i predsjednik ŽTZ, zahvaljujući kojoj je krovna turistička zajednica đurđevačkoj Picokijadi protekli tjedan dodijelila čak 240.000 kuna.  

FOTO Podravski list

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI