Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
misli na zdravlje

Ovo je uvjerljivo najbolji lijek za visoki kolesterol

Doktor Ulrich Laufs, šef kardiološkog odjela Sveučilišne bolnice u Leipzigu kaže da se liječi čovjek, a ne razina kolesterola. Stoga, moraju se uzeti u obzir svi ostali čimbenici rizika za zdravlje, kao što su visoki krvni tlak, dijabetes, problemi s bubrezima ili prekomjerna težina. Stručnjaci upozoravaju i da prekomjernu tjelesnu težinu ne treba brkati visokom razinom kolesterola u krvi, prenosi Index.

Nakon razmatranja svih relevantnih čimbenika, donosi se odluka o propisivanju lijekova za snižavanje kolesterola. Najčešći su to statini koji blokiraju enzim potreban jetri za stvaranje kolesterola. Česta nuspojava statina je bol u mišićima. No, liječnica Anne Fleck, specijalistica nutricionističke medicine, kaže da pravilne promjene u načinu života mogu biti alternativa terapiji statinima ili barem omogućiti uzimanje niže doze. Prije bilo kakvog liječenja statinima preporučuje individualno prilagođene promjene načina života, prvenstveno u načinu prehrane. 

Jedno od rješenja je okrenuti se mediteranskoj prehrani, tojest povrću, voću, začinskom bilju, orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama, cjelovitim žitaricama i maslinovom ulju, uz konzumiranje umjerenih količina plodova mora, peradi, jaja i mliječnih proizvoda, a tu je naravno i više kretanja odnosno tjelovježbe. Ne smanji li se povišena razina kolesterola unatoč svim naporima koje ste poduzeli, vrijeme je da preispitate svoju strategiju, pojačate je ili, u dogovoru s liječnikom, ipak pribjegnete lijekovima, piše Index.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

MISLI NA ZDRAVLJE

Kažu da je ova voćka razlog zašto najzdraviji ljudi na svijetu ne znaju za rak i žive sto godina

Jedite ju što češće

Za zdravlje srca ne postoji bolja namirnica od ove

OBAVIJEST POTROŠAČIMA

U prehrambenom proizvodu na hrvatskom tržištu pronađena ličinka kukca

POZNATI LIJEK PONOVNO U PRODAJI

HALMED ima važnu obavijest za građane

VJEŽBANJE UZ ZDRAVE ZALOGAJE

Budi FIT zona na Hummus Fest-u

KORISNE INFORMACIJE

Evo tko sve ima pravo na profesionalnu rehabilitaciju i naknadu plaće


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati