Zreli plodovi kupina u sebi sadrže eterično ulje, tanin, pektin, kiseline i velike količine vitamina C. Bogata je vlaknima, a sadrži željezo koje je važno u prve dvije godine života djeteta, te kod trudnica i dojilja. Bogata je i kalcijem, dok svježi listovi sadrže dosta askorbinske kiseline. Laboratorijska ispitivanja pokazuju da je ona jak antioksidans i da smanjuje stvaranje lošeg kolesterola. Listovi djeluju stežuće te su dobro i bezazleno sredstvo protiv proljeva.
Čaj od listova kupine pomaže kod krvarenja želuca, upale crijeva, šećera u krvi i kroničnog nadražaja slijepog crijeva. Nadaljem, može pomoći pri čišćenju krvi, umanjiti kožne osipe, lišajeve i druge nečistoće. Koristi se čak i u liječenju anemije. Plodovi djeluju umirujuće kod nervoze i nesanice, djeluju blago laksativno u obliku sirupa.
Kupinovo vino je također dobro za zdravlje i preporuča se slabokrvnim osobama. Često se koristi kod prehlada, kašlja i dijabetesa. Upotrebljava se kao antiseptik u terapiji angine, faringitisa, gingivitisa i za ispiranje usta u slučaju upale sluznice. Navodno može usporiti rast raka prostate i pomoći za pamćenje.
FOTO arhiva