Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jednostavan test: Doznajte u kakvom je stanju vaše srce

Možete li proći četiri seta stuba u manje od minute, srce vam je zdravo i u dobrom stanju, objavili su znanstvenici Europskog kardiološkog društva.

– Test sa stubama vrlo je jednostavan način da provjerite zdravlje svoga srca. Treba li vam više od minute i pol da prođete četiri seta stuba, zdravlje vam je ispod optimalnog i bilo bi pametno da posjetite liječnika – rekao je  Dr. Jesús Peteiro, autor studije i kardiolog na Sveučilištu Coruña u Španjolskoj.

– Ideja je bila pronaći jednostavnu i jeftinu metodu za ispitivanje zdravlja srca. Ovo može pomoći liječnicima pri trijaži pacijenata i daljnjim pretragama – rekao je.

Istraživanje je uključivalo 165 simptomatskih pacijenata koji su bili upućeni da vježbaju zbog sumnje ili potvrđene bolesti srca ili arterija. Njihovi simptomi uključivali su bol u prsima i kratkoću daha kod napora. Sudionici su hodali ili trčali na traci postupno pojačavajući intenzitet te su nastavljali dok se nisu iscrpili. Kapacitet vježbanja mjeren je metaboličkim ekvivalentima (MET). Nakon 15 do 20 minuta odmora pacijenti su zamoljeni da prođu četiri seta stuba (to je oko 60 stuba), brzim tempom bez zaustavljanja, ali i bez trčanja, a vrijeme koje im je bilo potrebno za to je mjereno.

Istraživači su analizirali odnos između metaboličkih ekvivalenata postignutih tijekom testiranja vježbanjem i onog kod penjanja stubama. Pacijenti koji su se popeli stubama u 40 do 45 sekundi postigli su oko devet do deset MET-ova. Prijašnja istraživanja pokazala su kako je 10 MET-ova kod testa s vježbanjem povezano s nižim stupnjem smrtnosti (jedan posto ili manje godišnje ili 10 posto u godini).

Suprotno tome, pacijenti kojima je trebalo minutu i pol ili više da se popnu stubama postigli su osam MET-ova ili manje, što se prevodi u stopu smrtnosti od dva do četiri posto godišnje ili 30 posto u deset godina. U istraživanje su uvrstili i praćenje rada srca. Ako je ono kod vježbanja na traci radilo normalno, to je ukazivalo na malo vjerojatnost koronarnih bolesti.

Potom su te rezultate usporedili s onima prilikom penjanja stubama. Više od 58 posto pacijenata kojima je trebalo više od minute da se popnu stubama također su imali abnormalne funkcije srca kod vježbanja na traci. Samo 32 posto onih koji su se stubama popeli u manje od minute imali su nepravilan rad srca u ovom testu. Dr. Peteiro primijetio je da bi korelacija između vremena potrebnog za uspinjanje stubama i sposobnosti vježbanja (tj. MET-a) bila slična u općoj populaciji. No, stope smrtnosti i praćenje rada srca snimanjem bili bi povoljniji u općoj populaciji nego što su to pokazali rezultati za pacijente sa simptomima i sumnjom ili potvrđenom bolešću srca i arterija.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VELIKI JUBILEJ

FOTO Ivan Tambolaš proslavio svećenički zlatni pir: Bog nas voli onakve kakvi jesmo

OLUJNO NEVRIJEME POHARALO PLAVIŠINAC I SRDINAC

FOTO Tuča uništila voćnjake, vinograde i vrtove, štete i na kućama i autima

Obavijest trgovačkog lanca

Plodine: “Ako ste kupili ovaj prehrambeni proizvod nemojte ga konzumirati”


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati