Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
TU, MEĐU NAMA

Josip i Katica: “Krali su nam drva pred očima, policija nas izigrala, a drugi na tome zaradili”

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Zamršena priča nelegalne sječe drva rezultirala je štetom za obitelj Huzjak iz Kapele Ravenske nedaleko Križevca. Kako tvrde, šteta je veća od 100.000 kuna, a oni si tu ne mogu nikako pomoći. U ovoj priči umiješani su i, pričaju nam Huzjakovi, policijski službenici, a prema navodima naših sugovornika krivnju snosi i nerad državnog inspektorata.

– Bilo je tu pogodovanja policijskog službenika zbog prijateljskih veza pa i omogućavanja krađe debla drva – navode Josip i Katica.

Ono što je sigurno točno je činjenica da je netko uistinu posjekao 26 stabala hrasta, graba i bagrema na čestici na koju obitelj Huzjak polaže vlasnička prava. Sječa je obavljena bez toga da su debla označena od strane lugara i bez popratne dokumentacije, koju za takvu sječu moraju izdati Hrvatske šume, bez obzira na čijem se zemljištu nalaze. Sve se dogodilo početkom 2022. Godine, kada je Josip Huzjak bio upozoren da mu je netko porušio i ukrao drva s parcele.

– Moje šuma nalazi se na parceli koja je katastarski i gruntovno nepodijeljena, četiri su vlasnika međe. No točno se zna tko uživa koji dio parcele jer je to tako već dugi niz godina. Početkom 2022. godine moj međaš me zvao i pitao jesam li ja rušio kakva drva u svojoj šumi. Na to sam mu odgovorio da nisam i tad je stigao šokantan odgovor kako je moja šuma porušena – naveo je Josip Huzjak.

No, kako navod,e tu je tek počela njegova šumska havarija. Naime, porušena debla u šumi koja se nalazi u obližnjem Miholcu su još uvijek su bila tamo, nitko ih nije odvezao, ali kako se ispostavilo, ona su već bila prodana.

– Doznao sam u međuvremenu da je drva dao porušiti jedan drugi suvlasnik te su ona prodana prekupcu. Kontaktirao sam međaša koji mi je priznao da se zabunio oko međe te se nagodio sa mnom, ali i drugim međašem da će nam isplatiti štetu. No ništa od toga nije se dogodilo, a rušenje se nastavilo. Način na koji smo preveslani je posebno problematičan – kazao je Josip Huzjak.

Najavljene isplate štete nije bilo, no došlo je do još jednog rušenja, i to čak 18 novih stabala za koje Huzjakovi tvrde da su se također nalazila na njihovom zemljištu. Čestica o kojoj se radi velika je oko 17.000 kvadratnih metara, a prema suvlasničkom djelu Huzjakovima bi pripalo nešto manje od 1000 kvadratnih metara. Kako kažu naši sugovornici, generacijama su poznate međe između suvlasničkih dijelova, s time da sama parcela nikad nije parcelizirana kako bi se točno znale međe.

– Krajem ožujka i početkom travnja opet je počela sječa drva na našoj parceli i opet u režiji istih ljudi, suvlasnika na parceli, s tima da smo s glavnim naručiteljem sječe u rodbinskim vezama. Tada smo zvali policiju. Problem je što je policijski službenik koji je došao na mjesto krađe u kumskim i prijateljskim vezama s čovjekom koji je ta drva kupio – naveo je Josip Huzjak.

– Policajac je odmah zvao svojeg kuma i pitao ga je li on rušio kakva drva u Miholcu, na što mu je ovaj odgovorio da nije, ali da je kupio drva od druge osobe. Ispostavilo se da se radi o drvima koje je prekupac već platio dotičnoj gospođi, koja je u dobrim odnosima sa suvlasnikom parcele, istim onim koji je zapravo dao porušiti drva. Zanimljivo je da ta gospođa nema svoju šumu u blizini, a prodala je drva koja su bila istovarena na stovarištu u neposrednoj blizini naše šume i vidljivo je da su srušena tamo – kazao je Huzjak.

– U šumi je bio i moj sin, koji ne smije govoriti o ovom slučaju zbog prirode svog posla. On je tad pitao policajce smije li sad on ta srušena drva odvesti kući budući da je ispostavljeno kako gospođa koja je primila novac od njegovog kuma nema šumu u blizini. Na to je policajac, kojeg inače vrlo dobro poznajemo, rekao kako ćemo biti prijavljeni za krađu ako odvezemo drva, budući da je njegov kum sve platio. Ponavljam, sve se to odvijalo ispred naših očiju, i to bez ikakvog čekiranja i popratne dokumentacije Hrvatskih šuma, dakle nelegalno – istaknuo je Josip Huzjak.

Iako je Huzjakovima zabranjeno da posječena drva odvezu, nekom drugom očito nije bilo te su drva vrlo brzo nestala. Tad su Huzjakovi podnijeli nezakonitu prijavu policiji, koja je prijavu prosjedila DORH-u, gdje je ona odbačena. Kako je obrazloženo, jasna granica između zemljišta ne postoji, suvlasnici su nesložni u pogledu međe te se ne može utvrditi kako je počinjeno kazneno djelo krađe.

– Ono što je izgleda samo nama jasno, sve je dogovoreno tako da nam se naškodi. Naš međaš dogovorio se sa svojom prijateljicom da ona uzme novac za drva koja su navodno porušena u njezinoj šumi, a drva su zapravo porušena u našoj šumi, na našem djelu koji smo uživali niz godina – navela je Katica Huzjak, Josipova supruga.

Naknadno su naručili sudskog vještaka koji je izašao na teren i procijenio kako je šteta veća od 105 tisuća kuna te da su srušena drva stara između 70 i 80 godina. Nelegalnu sječu prijavili su državnom inspektoratu, ali bez ikakvih posljedica.

– Sve zajedno srušena su 52 panja bez ikakve dokumentacije, a kada smo došli do inspektorice i molili da kazni počinitelje, ona nam je odgovorila da od te kazne nitko ništa nema. Jednostavno više ne znamo kome da se obratimo. Policijska unutarnja kontrola ne uviđa nikakve pogreške u postupanju policije, iako je očigledno tu bilo sukoba interesa, inspektorica ne želi djelovati, a mi smo ostali bez dvadeset i nešto vrijednih stabala kvalitetnog drva, koja je netko posjekao te na njima još i zaradio. Izgleda da nam nitko ne može pomoći. Zanima nas samo zašto policajac koji je vodio slučaj više ne radi u MUP-u, a njegov kolega je premješten iz Križevaca. Očigledno se nešto dogodilo, ali se zataškava – navela je Katica Huzjak.

FOTO Nikola Wolf

Tekst je napisan uz potporu Agencije za elektroničke medije temeljem Javnog natječaja 1/23 za raspodjelu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija – profitnih pružatelja elektroničkih publikacija za 2023. godinu.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

Upravo prometna nesreća na Podravskoj magistrali

Snijeg neumoljivo pada, ali ceste su prohodne

Noćas bačeno 70 tona soli, Zimska služba moli građane za razumijevanje

ULJEPŠALI IM NADOLAZEĆE BLAGDANE

Podravka i Dominik Livaković razveselili članove udruge “Veliko srce” vrijednom donacijom

adosti i uzbuđenja nije manjkalo

Sveti Nikola razveselio mališane s područja Općine Pitomača

RASPISAN JAVNI POZIV

Podravska općina sufinancira umjetno osjemenjivanje junica i krava

PRESEDAN U PRAVOSUĐU! POŽGAJ GRUPA DOBILA SPOR PROTIV HGK

Nikola Požgaj: Dokazali smo da su Hrvatske šume pogodovale lobijima

Upišite pojam koji želite pretraživati