Karakter određuje bolesti: Raku često strada probava, ribama treba više odmora

Ovan

Za vas ništa lakše nego da izgubite kontrolu kada ste suočeni sa stresnom situacijom. S obzirom na to da vam je skoro nemoguće izbjeći povremene eksplozije, pokušajte naučiti kako se suzdržati. Kada ste u prilici da prasnete, brojite polako do 20, što je prilično stara metoda, ali koja uvijek pomaže. Alternativno rješenje bilo bi da odmah prošećete ili napravite nekoliko vježbi. Kada bijes jednom počne splašnjavati, počnite s relaksacijom, kao što je sporo i ravnomjerno disanje. Napetost najčešće osjećate u tjemenu, čelu i mišićima vilice. Uz pomoć tehnika relaksacije prvo morate naučiti opustiti ove dijelove tijela. Ali prije svega trebate eliminirati nepotreban stres iz svoga života, tako što ćete uvidjeti da nisu svi tako brzi i bistri kao vi.

Bik

Vi ste uglavnom smirena osoba, koja je skoro uvijek u stanju savladati se, ali i vama se dogodi da prenaglite. U tim trenucima vaša eksplozija može se mjeriti s nuklearnom bombom. Do sukoba najčešće dolazi kada vam se suprotstavi netko još tvrdoglaviji od vas. S obzirom na to da je vaše ponašanje, kada se razbjesnite, neugodno za sve oko vas, povremeno sebi dajte oduška kroz fizičke vježbe i smireni razgovor o svojim osjećanjima. Napetost vam je najčešće izražena u vratu i čeljusnim mišićima. Gornji dio leđa također trpi kada napetost duže traje. To je uzrokovano tenzijom u vratnom djelu kičme. Kada osjetite da nailazi nervoza, počnite s dubokim disanjem i opuštanjem mišića, da biste što prije opustili najugroženije dijelove.

Blizanci

Vi pucate od energije, koja se ponekad pretvara u napetost. Kako ste stalno u potrazi za novim iskustvima i izazovima, i mnogo toga započinjete raditi u isto vrijeme, kada dođete u stanje stresa skloni ste reći ono što inače ne bi trebalo. Inače, vi uvijek imate mnogo toga reći kada ste ljuti. Morate uvidjeti da ništa ne dobivate nerviranjem zbog beznačajnih stvari. Ako predosjetite da ćete iskočiti iz svoje kože, zastanite na trenutak, razmislite o neželjenim posljedicama koje mogu imati vaše riječi izrečene u bijesu. Kada ste pod stresom napetost vam se akumulira u predjelu ramena, grudnog koša, ruku i dlanova. Pri prvom nagovještaju sukoba započnite s dubokim disanjem. Čim osjetite da ste nervozni, usporite disanje i počnite s relaksacijom mišića da biste olakšali tenziju u najugroženijim dijelovima. Što češće zagrijavajte ruke.

Rak

S obzirom na to da ste pretjerano osjetljivi, vrlo lako dolazite u situaciju da budete pod stresom. Kada ste uznemireni, u stanju ste svom snagom udariti na uzrok svoga bijesa. Iako ste obično pasivni, možete veoma dugo biti ljuti. Samo vas škorpion u tome može nadmašiti. Česte ljutnje ili osjećaj neprijateljstva izjedaju vas i mogu izazvati velike fizičke smetnje u vašem organizmu. Pokušajte shvatiti da je većina prijetnji koje primjećujete bezopasna. Napetost u vašem organizmu najviše se pokazuje u grudima i trbuhu. Stres negativno utječe na disanje i probavni sustav. Kada osjetite da vam uznemirenost ili uzbuđenje rastu, počnite s abdominalnim disanjem.

Lav

Najčešći uzrok zbog kojega se vi osjećate pod pritiskom je kada vas netko pokušava zasjeniti ili izvrgnuti ruglu. S obzirom na to da ste okupirani svojim ponosom i očuvanjem svoga dostojanstva, naviknuti ste na kontroliranje svoga temperamenta, naročito ako bi vas eksplozija bijesa prikazala u negativnom svjetlu. Isto tako može vas iznervirati ako vas netko pokušava spriječiti da u nečemu uživate. Ako ipak pokušate raditi normalno, a nalazite se pod prekomjernom tenzijom, efekti će se osjetiti na radu srca, vratu ili čak oslabljenom vidu. Sve što djeluje na srce ili cirkulaciju može povratno djelovati na čitav organizam. Stoga je stres opasnost za čitavo vaše tijelo. Čim osjetite da gubite kontrolu nad sobom, koncentrirajte se na pravilno disanje.

Djevica

Iako djelujete relativno opušteno, i vi znate biti pretjerano uzrujani, naročito oko nekih detalja. Ako frustracija traje pretjerano dugo, efekt na vaše zdravlje može biti veoma ozbiljan. Možda biste se osjećali lakše ako biste pisali ponešto o onome što vas muči. To ne morate nikome pokazati, ako ne želite. Važno je da uzrok vaše napetosti izađe iz vas. Napetost djeluje na vaš živčani sustav i na organe za probavu, a rezultat je da vam je čitavo tijelo pod stresom. Kada osjetite da ćete se iznervirati, nađite neko mirno mjesto, makar samo u svojoj glavi. Bez obzira na to gdje se nalazite, usporite disanje i trudite se da bude duboko. Svakodnevno šećite i radite lagane vježbe.

Vaga

Vi ste jako osjetljivi na napeta stanja, naročito kada su ona uzrokovana osobnim odnosima. Vaš simbol je vaga, mada vas je moguće izbaciti iz ravnoteže ako dođete u sukob s onima do kojih vam je stalo. Napravit ćete skoro sve u vašoj moći da izbjegnete sukobe, ali ako ste stjerani u kut, borit ćete se kao ljuti tigar. Život bi vam bio mnogo jednostavniji kada biste se prestali brinuti kako da svima udovoljite. Pokušajte raditi ono što će vas usrećiti. Kada već vidite da se živciranje ne može izbjeći, probajte sa sporim i smirenim disanjem, tako da vam se trbuh diže kod svakog udisaja.

Škorpion

Vaše su emocije toliko snažne i duboke da vi i u svakodnevnom životu pronalazite razloge za stres. S obzirom na to da ste tajanstveni i da žudite za tim da uvijek imate kontrolu, vi u sebi akumulirate mnogo napetosti koje nitko nije svjestan. Ako sve svoje probleme suviše dugo čuvate u sebi, unutarnje ključanje je neminovno. Strah, ljutnja i frustriranost utječu na organizam da oslobađa destruktivne hormone, što kao konačni rezultat može imati ozbiljne psihičke poremećaje. Za vas je od vitalne važnosti da naučite kako da se borite sa stresom, pomoću vježbi i smanjenja praga osjetljivosti.

Strijelac

Vaš optimizam čini da ste rjeđe od drugih izloženi stresu. Vi se znate smijati svojim greškama, jednako slatko kao i tuđima. Oštri i prodorni komentari vaš su uobičajeni način da se izborite s onima koji vam dosađuju. Ono što svakako najviše mrzite su nečiji pokušaji da vam ograniči slobodu i nezavisnost. Vi ste osoba koja na prekomjernu napetost reagira tako što se prepusti jelu i piću. Strijelci su skloni gojaznosti, koja im se naročito povećava u stresnim periodima. Kada osjetite da ste razdražljivi, odmah započnite s pravilnim i dubokim disanjem. Istovremeno, ne zanemarujte mišićnu relaksaciju koja najbrže eliminira napetost.

Jarac

Vi predstavljate ekstremni slučaj samokontrole i orijentiranosti k postavljenom cilju. Kako ste jako okupirani ostavljanjem dobrog dojma, naučili ste sebe da svoj temperament držite na uzdi, pogotovo ako bi vas pokazivanje ljutnje moglo prikazati u nepovoljnom svjetlu. Jako ste strogi prema sebi pa je i u većini slučajeva napetost koju osjećate rezultat vaših preteških i prevelikih zahtjeva koje sami sebi postavljate. Opustite se ponekad, izađite u prirodu, osjetite miris cvijeća i vidjet ćete kako će napetost neprimjetno nestati. U stresnim stanjima zglobovi vam se stežu ili vas bole. Kosti, koljena ili drugi zglobovi su u takvim prilikama podložni ozljedama.

Vodenjak

Prilično čvrsto kontrolirate svoju narav i emocije. Iako volite promjene, vaši su pogledi uglavnom stabilni. Kako ste po prirodi intelektualna osoba, rado drugima opraštate njihove mane, nedostatke i hirove. Ali, ponekad vam ipak zasmeta i naljuti vas očigledna nepravda. Kada vas nečije ponašanje isprovocira i dovede u stanje napetosti, pokušajte sve razriješiti svojom izuzetnom vještinom smirenog i logičnog razgovora. Ako druga osoba nije spremna na razgovor, distancirajte se od problematične situacije, ako je moguće barem mislima. Vaš delikatni živčani sustav reagira negativno na stres, a to se dalje odražava na vaš um i tijelo. Često osjećate tenziju u nogama i donjem dijelu leđa. Skloni ste grčevima u nogama, koji su najčešće posljedica stresa.

Ribe

U stanju ste nagomilati toliko napetosti u sebi da to može uništiti vaše emocionalno stanje i ugroziti vaš mir. Kako ste jako osjetljivi i pritom volite mir, vi nikada svjesno ne želite nikoga povrijediti, mada su konflikti ponekad neizbježni. Za vaše je dobro da ponekad date sebi oduška, jer u protivnom možete jednog dana ustanoviti da je cijena za suzdržavanje bila prevelika. Stres ostavlja posljedice na vaš imunološki sustav. Limfni je sustav u organizmu borac protiv bolesti. Kada ste psihički ugroženi stresom, lakše ćete dobiti bilo koje virusno oboljenje. Uvijek sebi priuštite dovoljno odmora, osobito onda kada prolazite kroz životno razdoblje s puno problema. (altertv.org/atma.hr)

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI