Prehrana s visokim udjelom zasićenih masti povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti, što je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. No, postoji “masna” hrana za koju kardiolozi kažu da je odlična za zdravlje, pogotovo srca. Naime, za razliku od zasićenih masti, nezasićene masti podupiru zdravlje povećanjem HDL, odnosno kolesterola i snižavanjem LDL, dakle lošeg kolesterola. Kardiolog dr. Giovanni Campanile preporučuje redovito jedenje ribe za zdravlje srca, prenosi Index.
– Riba je izvrstan izvor ne samo proteina već i omega-3 masnih kiselina koje pomažu smanjiti rizik od srčanih bolesti – objašnjava dr. Campanile za Parade, piše Index.
– Jedan od najboljih izvora proteina je riba, posebno losos. Losos sadrži visoke razine omega-3 masnih kiselina. Druge ribe s visokim udjelom omega-3 masnih kiselina uključuju sardine, pastrve i skuše – kaže kardiolog dr. Bradley Serwer
Pored toga, losos, sardine, pastrva i skuša sadrže i vitamin D, tvar koja je isto odlična za srce.
– Vitamin D može sniziti razinu triglicerida, smanjiti upalu, a također se pokazalo da smanjuje rizik od aritmija ili abnormalnog srčanog ritma”, zaključio je Serwer.
FOTO ilustracija