Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Župan ističe da Općina Kalnik uopće nije uputila zahtjev za proglašenje prirodne nepogode tuče

Koren: “Kešer netočnim informacijama obmanjuje javnost i dovodi do krivih zaključaka”

Župan koprivničko – križevački Darko Koren oglasio se nakon javne prozivke načelnika Općine Kalnik Mladena Kešera. Nakon što je protekle nedjelje kalničko područje pogodila tuča i izazvala štetu na poljoprivrednim usjevima, Kešer je između ostalog istaknuo da se čeka odluka župana i da je sve u njegovim rukama. Župan Koren u odgovoru načelniku Kešeru ističe da načelnik Općine Kalnik obmanjuje javnost i dovodi do krivih zaključaka.

– Žalosti me činjenica kako netočnim informacijama obmanjujete javnost i dovodite do krivih zaključaka. Činjenica je da do danas, 25. lipnja, Koprivničko – križevačka županija nije zaprimila zahtjev načelnika Mladena Kešera za proglašenje elementarne nepogode tuče. Obzirom da smo u više navrata općinama dostavljali informacije oko procedure proglašenja elementarnih nepogoda i ovaj puta ponavljamo iste informacije uz napomenu kako je informacija i procedura javno dostupna u Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda iz koje jasno proizlazi kako općinsko / gradsko povjerenstvo utvrđuje i provjerava visine štete za područje općine odnosno grada, a Županijsko povjerenstvo utvrđuje konačnu procjenu šteta jedinice lokalne samouprave – istaknuo je Koren koji je napisao da Kešer iznosi netočne informacije.

– Ne može „župan poslati svoje ljude da se uvjere je li nastala šteta“, već je sukladno Zakonu općinsko povjerenstvo trebalo utvrditi nastanak štete od prirodne nepogode, a načelnik Mladen Kešer zatražiti proglašenje prirodne nepogode temeljem Izvješća općinskog povjerenstva, što do sada nije učinjeno. Sve navedeno vam je kao višegodišnjem načelniku poznato jer ste i sami i ranije provodili proceduru za proglašenje prirodne nepogode te tražili županiju za proglašenje prirodnih nepogoda, a procedura se nije mijenjala od 2019. godine. Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i komunalnu djelatnost tijekom godine redovito ukazuje načelnicima općina na proceduru koja je ista za sve jedinice lokalne samouprave, tako da do sada nije bilo nikakvih nedoumica oko procedure proglašenja elementarnih nepogoda te je župan na zahtjeve općina / gradova proglasio elementarnu nepogodu u skladu sa zakonom. Tako da iznosite netočne informacije „kako župan može bez privole i zahtjeva proglasiti elementarnu nepogodu u Općini Kalnik“ jer je zakon jasan tko, kada i na koji način proglašava elementarne nepogode – istaknuo je Koren i još jednom podcrtao da Koprivničko – križevačka županija nije zaprimila zahtjev Općine Kalnik za proglašenje prirodne nepogode tuče te sukladno tome nije donesena Odluka župana o proglašenju.

FOTO arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

dvije staze raskopane već dvije godine

Mažuranićeva ulica i Trg mladosti napokon na redu

Križevcima odobreno 15 milijuna eura za gradnju nove škole

FOTO Nova škola imat će 21 učionicu za 588 učenika u 20 razrednih odjela

tek mu je 21 godina

Slaven potpisuje veznjaka Hajduka! Ne tako davno bio je na listi 60 najvećih svjetskih talenata


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati