Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnica: Banda varala na mobitelima, oštetili teleoperatere za 600.000 kuna

Dvanaesteročlana skupina na čelu s Bjelovarčaninom Mladenom Š. (48) prema optužnici bjelovarskih tužitelja tereti se da su tri vodeća hrvatska teleoperatera, Hrvatski telekom, VIP (današnji A1) i Tele2 (današnji Telemach) uspjeli prevariti za gotovo 600.000 kuna. Premda su svi okrivljenici, Mladen, Elvis, Alen, Josip, Darko, Hrvoje, Zvonimir, Daniel, Matea, Anamarija, Željka i Ivan s bjelovarskog kraja, svoje su kriminalne prste proširili i na Koprivničko-križevačku županiju. Prvookrivljeni Mladen dao je novac četvrtookrivljenom Josipu da na Trgovačkom sudu u Varaždinu osnuje tvrtku Exilis sa sjedištem u Đurđevcu, znajući da ta tvrtka prijavljena na adresi u Basaričekovoj ulici uopće ne posluje.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Fiktivne tvrtke

Zatim su drugookrivljeni Elvis, sa suokrivljenicima Alenom i Mateom, na Trgovačkom sudu u Bjelovaru osnovali tvrtku Teo promet j.d.o.o. sa sjedištem u Majurcu pored Križevaca. Posljednji okrivljenik Ivan na Trgovačkom je sudu u Bjelovaru osnovao tvrtku Dedo sa sjedištem u Rakitnici, mjestu u općini Virje premda je također znao da tvrtka uopće ne posluje. Na isti je način osnovano još nekoliko fiktivnih tvrtki preko kojih su okrivljenici tijekom 2013. godine sklapali brojne povlaštene ugovore s teleoperaterima i dobivali mobitele koje su zatim prodavali nepoznatim ljudima, a novac zadržali i podijelili. Ukupno su, prema optužnici, u čak trideset navrata uspjeli prevariti teleoperatere. Ne sumnjajući nikakvu kriminalnu kulisu, predstavnici teleoperatera su im odobravali povlaštene ugovore. Kako je riječ o 2013. godini, modeli sony experia, samsung galaxy S3 i S4, LG ili iphonei ‘četvorke’, ‘petice’ ili ‘šestice’ u današnjim okvirima danas su zastarjeli i manje vrijednosti, no onda su bili najnoviji, top proizvodi proizvođača i ‘must have’ koje su okrivljeni, kako tvrde tužitelji, prodali. No, teleoperaterima su najviše štete učinili neplaćanjem ugovorenih obaveza mjesečnih iznosa pretplate povlaštenih tarifa. Ugovore su najviše sklapali s Hrvatskim telekomom pa su posljedično tu tvrtku i najviše oštetili i to za 433.112 kune. Vipnet, današnji A1, njihovim je protuzakonitim radnjama oštećen za nešto više od 100 tisuća kuna, a Tele2, današnji Telemach za najmanji iznos, i to nešto više od 44 tisuće kuna.

Podizali lovu s računa

No, to nije sve. Petookrivljeni Darko u banci u Bjelovaru napravio je poslovnu bankovnu karticu kojom se služio u vlastite svrhe, podizao novac i u Zagrebu u Elipsu plaćao robu te tako banku oštetio za oko 15.000 kuna. Prvookrivljeni Mladen i desetookrivljena Anamarija optuženi su i da su 2014. godine muljanjem s bankovnom poslovnom karticom u poslovnom odnosu njihove dvije tvrtke u kojima su direktori, nezakonito zaradili 20.000 kuna, a prvookrivljeni Mladen s drugookrivljenim Elvisom tereti se i za štetu od 6000 kuna koju su počinili također muljanjem s izdanom poslovnom bankovnom karticom visa. Zbog složenosti kaznenih djela, nedostupnosti dijela okrivljenika koji su se odselili iz Bjelovara, neki i u Švedsku, tek sada je podignuta optužnica, devet godina nakon što su kaznena djela prema tužiteljima počinjena.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Dan otvorenih vrata Veleučilišta u Križevcima

FOTO Maturanti se iz prve ruke uvjerili što mogu očekivati ako se odluče za ovaj studij

projekt aglomeracije ludbreg pomaknuo se s mrtve točke

Prvi korak napravljen, realizacija još upitna

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Izbio požar u obiteljskoj kući, dječak spriječio katastrofu

POKAZNA VJEŽBA

FOTO Djeca pokazala svoje vatrogasne vještine

podravsko naselje dobilo svoj prvi suvenir

VIDEO Vlado je od pčelinjeg voska napravio repliku zvonika

PODRAVSKI NA MJESTU DOGAĐAJA

UPRAVO Težak sudar dvaju kombija. Dvije osobe prevezene u bolnicu


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati