Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
PODRAVSKI DOZNAJE

Koprivnica razvija kampus, a u centru gradi novu tržnicu, knjižnicu i prometno čvorište

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Znanstveno-inovacijski park u sklopu Sveučilišta Sjever vrijedan šest milijuna eura, nova tržnica i „polivalentni“ centar s novom knjižnicom vrijedan oko devet milijuna eura te obnova sustava javnog prijevoza vrijedna oko 2,5 milijuna eura tri su ključna koprivnička projekta iz ITU programa, a potpisivanje ugovora na temelju kojih gradska vlast može odmah krenuti u realizaciju najavljena je za sutra u Zagrebu. 

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić ističe kako svi navedeni projekti koje je pokrenuo Grad znače novi „zamah“ u razvoju podravske metropole. Jasno je da oni ne bi bili mogući izravnim financiranjem iz gradskog proračuna pa je trebalo osmisliti kvalitetan paket projekata – što im je, naravno i uspjelo.

– Nakon obnove trga, dobit ćemo i višenamjensko središte grada, modernu gradsku tržnicu u sklopu koje će biti i intermodalno čvorište javnog prijevoza, ali i nova knjižnica čime će se riješiti postojeći prostorni problemi. Nastavljamo na razvijanju potpuno novog, održivog i „zelenog“ gradskog prometa, a povezat ćemo njime grad i općine. Treće, no vrlo bitno, stvaramo temelje uz pomoć kojih će se naše Sveučilište dići na jednu novu razinu i dati novu snagu u razvoju cijele županije – navodi Jakšić.  

O obnovi tržnice, gradnji nove knjižnice i javnom prijevozu mnogo se pisalo zadnjih mjeseci, no projekt znanstveno-istraživačkog centra koji će dići Sveučilište Sjever na novu razinu držao se pomalo u tajnosti. Radi se o značajnom projektu „akademskog“ parka na području bivše koprivničke vojarne. Grad je pokrenuo cijelu priču i pripremio projekt u suradnji sa Sjeverom. Cilj je dodatno povezati gospodarstvo, lokalnu zajednicu i znanstveno–obrazovne institucije. Kako doznajemo u Gradu, obnovit će se i opremiti dvije stare zgrade koje će koristiti Sveučilište, gospodarstvo, ali će omogućiti i razvoj novih start-upova te istraživačkih poduhvata i razvoj tehnologija. Stići će i posve nova laboratorijska oprema, urediti se okoliš.

Google, Apple, Podravka…

Prorektor Sveučilišta Sjever, Sveučilišnog centra u Koprivnici koji trenutno pohađa oko 1200 studenata Mario Tomiša pojasnio je kako je cilj otvoriti kampus prema javnosti, programski, ali i fizički. Tako doznajemo da su u planu i gradnje novih prometnica i šetnica koje bi povezale prostor Sjevera s gradom te se maknule sve fizičke barijere poput ograda. Navodno je planiran i potpuno novi glavni ulaz u kampus, no o tome kad dođe vrijeme.

-Osnovne ideje su obnova zgrada, razvoj novih studijskih programa i laboratorija te pomoć studentima, ali i lokalnom pa i međunarodnom gospodarstvu – ističe Tomiša i pojašnjava kako će u novim prostorima moći niknuti novi start-upovi, spin-offovi ili samostalno ili u suradnji s firmama, a pomoć će im se pružati i preko poduzetničkog inkubatora i akceleratora.

Mladim ljudima s idejama bit će omogućeno da rade, možda za Carlsberg, Podravku, možda i za velike firme poput Googlea ili Applea, a možda i za sebe. Dakle, student će, primjerice moći pokrenuti svoju ideju, imat će podršku u prostoru, laboratorijima, ali i profesorima. Druga stvar, i poslije njega će dolaziti nove generacije studenata koji će tamo moći naći posao ili pokrenuti svoju ideju.

Sjever u Koprivnici polako stvara bazu za brojna danas tražena zanimanja, pa tako ima studijske programe prehrambene tehnologije, logistike, zaštite okoliša, medijskog dizajna, multimedije, glazbe i medija, komunikologije, održivih prometnih sustava, a radi se i na nekim novim. Kad se navedeni projekti privedu kraju Koprivnica će zasigurno infrastrukturno, ali i programski krenuti putem velikih sveučilišta, nešto po uzoru na engleski Cambridge studijski grad, ali i vodeći centar visoke tehnologije u Velikoj Britaniji.

Ovo je projekt, dodaje Tomiša, za sljedećih desetak godina – jer, jasno je da će se Sjever i dalje širiti kapacitetima i brojem studenata, no prije svega cilj je da postojeći broj dobije sve ono što imaju studenti nekih prestižnih sveučilišta. I tko zna, kaže, jer namjera je da sve više nastave bude na engleskom – da Koprivnica jednog dana postane atraktivna i studentima iz drugih zemalja. U ovu priču morat će se nekako uklopiti i gradnja studentskog doma, no trenutno nije poznato koja je sudbina projekta zagrebačkog investitora koji početak gradnje oteže godinama. Po svemu sudeći lokalna zajednica, ali i Sjever morat će razmisliti o nekim alternativnim rješenjima.

Koprivničko Sveučilište strelovito se razvija

Dolazi novi BusKO

Drugi važan projekt je građenje i opremanje kompleksa tržnice i polivalentnog centra. Radi se o modernizaciji prostora tržnice, gradnji intermodalnog čvorišta s početnim stajalištem koprivničkog javnog prijevoza BusKO i središnjom stanicom sustava javnih bicikala BicKO. Tamo će svoje prostore dobiti i brojne gradske udruge, ali i sasvim nova knjižnica. Kad je riječ o obnovi sustava javnog prijevoza, konkretno javnih bicikala BicKO, on će se proširiti na okolne općine, zamijenit će se postojeći bicikl te povećati broj prihvatnih stanica. Dobit ćemo i posve novi BusKO. Postojeći autobusi na električni pogon zamijenit će se novim većim i modernijim autobusima, također na električni pogon. Ulagat će se i u postojeću infrastrukturu, punionice, autobusna stajališta i parkirališta.

Program ITU je, podsjetimo EU financirani program Manjih urbanih područja, a Koprivnica je svoje oformila u listopadu 2021. godine kako bi mogla konkurirati za sredstva. Cilj je ubrzati razvoj gradova središta urbanih područja u sinergiji s okolnim općinama. Osim navedenih projekata, u programu su i brojni drugi, kako gradski tako i oni općinski, projekti obnove društvenih domova, kulturnih i povijesnih lokacija te gradnje pješačko-biciklističkih – međutim, za njih neće biti potpisivanja ugovora nego se oni stavljaju se na listu projekata koji će se financirati putem otvorenih poziva, unutar same ITU alokacije.

Dodajmo kako su uz Koprivnicu kao nositelja, uključene još općine Peteranec, Đelekovec, Novigrad Podravski, Drnje, Rasinja, Sokolovac, Koprivnički Bregi, Hlebine i Koprivnički Ivanec. Inače, ukupna alokacija predviđena za Manje urbano područje Koprivnica je 18 milijuna eura. Projekti se financiraju u omjeru 85 – 15 posto što znači da se svaki projekt mora sufinancirati s minimalno 15 posto vlastitih sredstava općine ili grada.

FOTO: Nikola Wolf

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

DAŠAK GLAMURA

FOTO/VIDEO Maturanti modno zablistali, jedna djevojka stigla u John Deeru

DAN ŠKOLE

FOTO Kloštranski školarci razveselili roditelje

nakon rekordnih godina, vemo tradeu pali prihodi i dobit

Blagus: Cijela branša imala je pad prihoda, a radna mjesta su sigurna

[BITKA ZA KOKOŠI] Spor između udruge i saveza oko priznanja zahtjeva za izvornost pasmine ne prestaje unatoč odbačenim kaznenim prijavama

Milan Mišir: “Poginut ću ako treba, ali ću kukmicu vratiti u Križevce”

Uskoro ih neće biti, pa nek' o njima barem ostane sjećanje na internetu

VIDEO Koprivnički profesor geografije biciklom obišao 37 sela u kojima živi manje od 50 ljudi

SVEČANOST

FOTO Đurđevački osnovci proslavili Dan škole


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati