Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OČEKUJE SE UŠTEDA¸utroška ELEKTRIČNE ENERGIJE DO 70 POSTO

Koprivnica ulaže 2,2 milijuna eura u LED rasvjetu

Čitavo područje Koprivnice do kraja godine će biti osvijetljeno novim LED svjetlima. Zamjenu čak šest tisuća lampi Grad će platiti 2,2 milijuna eura, a novac je osiguran iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Glavni cilj investicije je, osim boljeg osvjetljenja i smanjenje potrošnje električne energije, rekao je na valovima RKC-a gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

– Očekujemo uštede preko 70 posto utroška električne energije. Plan je da se postavljanje led rasvjete samo otplati kroz uštede koje ćemo osjetiti s obzirom na to da svi znamo što se događa s cijenom struje – pojasnio je.

Nova LED rasvjetna tijela zadovoljavat će i sve zahtjeve iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i u sebi neće imati opasnih teških metala poput žive i olova. Kako su pojasnili u Gradu, javna rasvjeta u Koprivnici, s postojećim rasvjetnim tijelima na bazi visokotlačnog natrija i žive, u većini slučajeva ne udovoljava minimalnim kriterijima zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja

– Zastarjela rasvjeta predstavlja veliko opterećenje za proračun te je s obzirom na većinom dobro stanje instalacija javne rasvjete, moguće prilagodbom optike suvremenih rasvjetnih tijela postići bolje osvjetljenje te smanjiti potrošnju električne energije – mišljenja su u Gradu te dodaju kako su obuhvaćena sva naselja u kojima je postojeća rasvjeta na bazi starih žarulja raznih snaga.

Značajan dio gradske rasvjete, podsjetimo, već je obnovljen u LED energetski učinkovitu rasvjetu i to po etapama. Inače, gradska javna rasvjeta radi u gotovo cjelonoćnom režimu uz pretpostavljeni broj radnih sati od 4100 sati na godinu. Radove na rekonstrukciji sustava javne rasvjete odradit će zajednica ponuditelja Verso Altima d.o.o. Zagreb i Elektro-Energetika d.o.o. Zagreb. Svi radovi na zamjeni svjetiljaka koji će se odvijati paralelno u nekoliko kvartova, ugradnji LOraWAN mrežne komunikacije te novih ormara javne rasvjete bit će izvedeni do kraja 2023. godine.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Firefighter Stair Challenge

Koprivnički vatrogasci sudjelovali u humanitarnoj utrci u Zagrebu

obilazi 36 stajališta već punih 15 godina.

S radom kreće novi bibliokombi Gradske knjižnice

RIBIČKIM TURNIROM U TORČECU "SLAVI PRVI ROĐENDAN"

Branimir Dolenec: Druženjem želim zahvaliti svima koji su pomogli prije godinu dana

Spriječili veću štetu

FOTO Kućanski aparat uzrokovao požar u kupaonici, intervenirali vatrogasci i policija

Ulaganjem se očekuje povećanje proizvodnje, prodaje, izvoza te stvaranje novih radnih mjesta u Križevcima

Uspješnim provođenjem projekta KROLID izgradio preko 700 m² nove radionice za izradu metalne galanterije

PZC-OVE EKIPE SPREMNE ZA ZIMSKE RADOSTI

VIDEO Stabilno na prometnicama, na kalničkom i bilogorskom terenu potreban dodatan oprez

Upišite pojam koji želite pretraživati