Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
OČEKUJE SE UŠTEDA¸utroška ELEKTRIČNE ENERGIJE DO 70 POSTO

Koprivnica ulaže 2,2 milijuna eura u LED rasvjetu

Čitavo područje Koprivnice do kraja godine će biti osvijetljeno novim LED svjetlima. Zamjenu čak šest tisuća lampi Grad će platiti 2,2 milijuna eura, a novac je osiguran iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Glavni cilj investicije je, osim boljeg osvjetljenja i smanjenje potrošnje električne energije, rekao je na valovima RKC-a gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

– Očekujemo uštede preko 70 posto utroška električne energije. Plan je da se postavljanje led rasvjete samo otplati kroz uštede koje ćemo osjetiti s obzirom na to da svi znamo što se događa s cijenom struje – pojasnio je.

Nova LED rasvjetna tijela zadovoljavat će i sve zahtjeve iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i u sebi neće imati opasnih teških metala poput žive i olova. Kako su pojasnili u Gradu, javna rasvjeta u Koprivnici, s postojećim rasvjetnim tijelima na bazi visokotlačnog natrija i žive, u većini slučajeva ne udovoljava minimalnim kriterijima zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja

– Zastarjela rasvjeta predstavlja veliko opterećenje za proračun te je s obzirom na većinom dobro stanje instalacija javne rasvjete, moguće prilagodbom optike suvremenih rasvjetnih tijela postići bolje osvjetljenje te smanjiti potrošnju električne energije – mišljenja su u Gradu te dodaju kako su obuhvaćena sva naselja u kojima je postojeća rasvjeta na bazi starih žarulja raznih snaga.

Značajan dio gradske rasvjete, podsjetimo, već je obnovljen u LED energetski učinkovitu rasvjetu i to po etapama. Inače, gradska javna rasvjeta radi u gotovo cjelonoćnom režimu uz pretpostavljeni broj radnih sati od 4100 sati na godinu. Radove na rekonstrukciji sustava javne rasvjete odradit će zajednica ponuditelja Verso Altima d.o.o. Zagreb i Elektro-Energetika d.o.o. Zagreb. Svi radovi na zamjeni svjetiljaka koji će se odvijati paralelno u nekoliko kvartova, ugradnji LOraWAN mrežne komunikacije te novih ormara javne rasvjete bit će izvedeni do kraja 2023. godine.

FOTO Arhiva

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

VOZIO BEZ VOZAČKE

Mladić (24) Audijem umalo pregazio policajku. Spasila se u posljednji čas…

[FELJTON] STOLJEĆE JOSIPA MANOLIĆA, 7. DIO

Osmislio je HDZ-ovo ime i u maniri pravog trilera organizirao osnivanje stranke na “nejavnom mjestu”

Četvero ozlijeđenih nakon prometne nesreće

FOTO Izgubila kontrolu nad BMW-om i udarila u kombi pun djece, bilo i ozlijeđenih

Razvalio vrata sobe u kojoj se sklonila

Užas u Podravini: Divljački nasrnuo na trudnu partnericu pred susjedima, izudarao ju šakama

Važna obavijest

KTC moli sve kupce ovog proizvoda da se jave na prodajno mjesto

Mještani Ulice Pušća pitaju se kada će biti gotovi radovi

Rekonstrukcija traje do kraja mjeseca, nakon toga slijedi asfaltiranje


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati