Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
pokušao je doći do statusa vojnog invalida bez dokaza da se ikad liječio

Koprivnički branitelj i njegov psihijatar optuženi da su krivotvorili liječničku dokumentaciju

Ovaj tekst je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podiglo je optužnicu protiv 51-godišnjaka kojeg se tereti da je krivotvorenjem isprave pokušao doći do statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. Uz 51-godišnjeg Koprivničanca optužen je i 60-godišnji psihijatar zaposlen u Neuropsihijatrijskoj bolnici u Popovači koji je nekoć radio na Rabu, a njega se tereti da mu je krivotvorio nalaze. Koprivničanca se tereti da je 17. prosinca 2020. godine, putem oca kojeg je opunomoćio, u Upravnom odjelu za zdravstveno socijalne djelatnosti u Koprivničkoj–križevačkoj županiji podnio zahtjev za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. Uz taj je zahtjev 51-godišnjak priložio ukupno 61 nalaz psihijatra Psihijatrijske bolnice Rab koje je potpisao 60-godišnjak i to u razdoblju od 2007. do 2018. godine. Te je nalaze psihijatar potpisao, tereti ga se, iako je znao da se Koprivničanac nikad nije liječio u Psihijatrijskoj bolnici Rab.

Krivotvorena dokumentacija

Ne samo da je znao da se ovaj nije liječio na Rabu, već mu je na njegovo traženje izradio tu krivotvorenu dokumentaciju i to s namjernom da mu se osigura status ratnog vojnog invalida. Iako je 51-godišnjak bio sudionik Domovinskog rata, istražitelji su sumnjali da su nalazi kojima je on pokušao doći do statusa ratnog invalida krivotvoreni te su i on i liječnik na kraju optuženi za počinjenje kaznenog djela krivotvorenja isprave. Dok se Koprivničanac branio šutnjom, liječnik je rekao da je do početka 2019. godine radio kao psihijatar u Psihijatrijskoj bolnici na Rabu, a tada je prešao u Popovaču. Istaknuo je kako je 51-godišnjak dolazio kod njega na Rab na preglede kao njegov pacijent i on mu je za svaki pregled pisao nalaz, a kasnije je ovaj zbog PTSP-a kod njega dolazio i u Popovaču. No, problem je nastao u tome što u zdravstvenom kartonu 51-godišnjaka nema ništa zabilježeno po čemu bi on bolovao od PTSP-a i da bi bio upućivan na preglede kod psihijatra.

– Činjenicu da mu doktorica opće prakse nije izdala nijednu uputnicu za psihijatrijske preglede ja ne mogu objasniti. Ne znam ni zašto u sustavu kojim se služila bolnica na Rabu nema medicinske dokumentacije u vidu nalaza za prvookrivljenog. Pretpostavljao sam da je on dolazio na preglede i tražio medicinsku dokumentaciju kako bi ostvario neka svoja prava s obzirom na to da je bolovao od PTSP-a – istaknuo je liječnik tijekom istrage dok je ravnateljica bolnice na Rabu kazala da optuženog Koprivničanca uopće ne poznaje, niti je on bio upisan u očevidnik ustanove, a nije evidentiran ni u njihovom računalnom sustavu. Liječnica opće prakse 51-godišnjaka rekla je da ga nije upućivala na psihijatrijsko liječenje, niti mu je evidentirana bilo kakva terapija, a da mu je elektronsku uputnicu izdao neki drugi liječnik, to bi se vidjelo u sustavu. Djelatnica koja je zaprimila zahtjev prvooptuženog istaknula je kako dokumentacija nije bila potpuna jer je nedostajao stari liječnički karton na temelju kojeg bi komisija lakše utvrdila tijek liječenja.

Brojne nepravilnosti

Na dokumentaciji koju je predao 51-godišnjakov otac uočila je brojne nepravilnosti. Tako je na nalazu iz Raba, na kojem je pisalo da je u redovitom tretmanu do kolovoza 2014. godine, uvidjela da je on potpisan godinu dana ranije. Zbog toga je posumnjala u vjerodostojnost te medicinske dokumentacije i od Psihijatrijske bolnice Rab zatražila dostavu originalne dokumentacije na uvid. Oni su ju najprije telefonski tražili da im dostavi početni i završni nalaz o liječenju, a nakon što je to učinila, obavijestili su ju da prema njihovim evidencijama 51-godišnjak uopće nije liječen u njihovoj ustanovi te da ne raspolažu traženom dokumentacijom. Navedena dokumentacija bolnice na Rabu bila je potpisana od strane drugooptuženog liječnika, a glasila je da je izdana u bolnici u Popovači. Zbog navedenog je optuženiku prekinula postupak priznavanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida do okončanja utvrđivanja vjerodostojnosti medicinske dokumentacije priložene u spisu i sve je prijavila institucijama.

Jesu li koprivnički branitelj i liječnik psihijatar zaista krivotvorili dokumentaciju kako bi 51-godišnjak dobio status hrvatskog ratnog invalida sada će odlučivati sud, a optužnicom su predložene i sankcije. Za 51-godišnjaka je predloženo osam mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od godine dana, a za liječnika također osam mjeseci uvjetnog zatvora, ali s rokom kušnje od dvije godine. Osim toga, predloženo je i da se liječniku izrekne novčana kazna u iznosu od 30 dnevnih dohodaka, što bi ukupno iznosilo 1500 eura.

FOTO ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

JEZIV SLUČAJ NASILJA U OBITELJI

Nezaposleni nasilnik (23) iz okolice Križevaca vukao baku za uši jer mu ne da novac

investicija vrijedna 67 tisuća eura

FOTO Kozarevac dobiva novi kružni tok u središtu naselja

UMIROVLJENI BRANITELJ NAJVEĆI JE PROIZVOĐAČ TREŠANJA U KRIŽEVAČKOM KRAJU

VIDEO Dragutin ima čak tisuću stabala trešanja. Mraz mu je ove godine uništio dvije trećine prinosa

ISPRAVLJENA NELOGLIČNOST ZA PODRAVSKOJ MAGISTRALI

FOTO Stjepan: “Zahvaljujući Podravskom, izmijestili su znakove s nogostupa”

OPĆINA FERDINANDOVAC PROSLAVILA DAN OPĆINE

FOTO/VIDEO Maletić: Više od 30 mladih obitelji zadržali smo u Ferdinandovcu, a otvorili smo i novu odgojnu skupinu u vrtiću

LOŠE PROLJETNE IGRE ZNAČAJNO UTJECALE NA PREMIJE OD TV PRAVA

Slaven u drugom dijelu sezone ostao bez gotovo 200 tisuća eura


Search

Upišite pojam koji želite pretraživati